Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай е загубил огромна територия

Wen Hua, Epoch Times

Китайският външен министър Янг Джиечи (Yang Jiechi) и руският министър на външните работи Сергей Лавров подписаха официално "Извънреден договор за източната част на китайско-руската граница" през юли. Това споразумение между двете страни предефинира общо 4300 км от китайско-руската руската граница. Според критиците, този акт означава, че Китай е губил завинаги огромна територия.

Новинарска агенция Шинхуа (Xinhua), уста на Китайската комунистическа партия, не съобщи детайли за договора, с изключение на наблегнатия факт, че Русия ще върне на Китай острова Инлонг (Yinlong) и половината от остров Хейшиази (Heixiazi). Тези два района са с обща площ 174 кв. км. Дадената на Русия площ е 1,6 милиона кв. км.  

Xinhua заяви също, че по време на срещата си със Сергей Лавров, китайският лидер Ху Джинтао (Hu Jingtao) е изказал благодарност за подкрепата на Русия по отношение на Тайван, Тибет и Олимпийски игри в Пекин. Г-н Лавров е определил предишните чести връзки между лидерите на двете страни като положили добра основа за руско-китайските взаимоотношения.

По време на Студената война Китай и Русия бяха врагове. Но след като Джиянг Земин (Jiang Zemin) дойде на власт, отношенията между двете страни се затоплиха отново, отчасти поради причината, че и двете страни възнамеряваха да съперничат на

Съединените щати и да засилят влиянието си в международно отношение.

Междувременно, Пекин се нуждае отчаяно от суровия нефт и природен газ на Русия. Китай е също основният купувач на военната техника на Русия.

През пролетта на 2001 г., използвайки псевдонима Джонг Гуо Рен (ZhongGuoRen), хонконгският репортер Чен Шиянг (Chen Xiang) разкри в хонконгски вестник, че "в центъра на това споразумение е загубата на около 1,6 милиона кв. км. от територията на Китай завинаги". Това се равнява на повече от четиридесет пъти площта на Тайван. До юли тази година споразумението не беше подписано официално.

Чен Шиянг бе младши главен редактор на WenHuiBao – вестник, тясно свързан с Китайската комунистическа партия. Той подаде оставка, разгневен от избиванията на пл. Тянанмън . По-късно Чен Шиянг работи за английскоезичния сингапурски вестник StraitTimes.  

Джин Джонг (Jin Zhong), главен редактор на хонконгското списание Open Magazine разкритикува китайското правителство за укриване на подписаното споразумение за променяне на китайската граница, аргументирайки се, че народът на Китай има право да знае подробности за него.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!