Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Наръчник на олимпийския репортер за трудовите лагери в Китай

PRNewswire

За да помогне на чуждестранни репортери да преодолеят китайската правителствена цензура върху медиите и да хвърли светлина върху нарушаването на човешките права,  Коалицията за разследване преследването на Фалун Гонг (CIPFG) публикува на 30 юли подробен наръчник за намиране на центрове за задържане и трудови лагери в Китай, разположени само на километри разстояние от олимпийските сгради.

Наръчникът, озаглавен "Изтезания до Олимпийското градче: Наръчник за китайски трудови лагери" е достъпен онлайн на адрес:

humanrightstorch.org

или като документ от 22-страници, който може да се вземе като pdf формат от:

xiuxian.noip.info

"Много от нас са чували истории за китайски гулаци, но е сковаващо, когато разберем колко близо до олимпийските сгради са някои от тези пъклени места ", казва Клайв Ейнсли, наблюдател по китайските въпроси към Lawyers’ Rights Watch – Канада, и президент на CIPFG - Северна Америка.     

Офисите на трудовия лагер ‘Туанхе’

Офисите на трудовия лагер ‘Туанхе’ (Tuanhe Labor Camp)

Наръчникът представя подробна информация за седем центъра за задържане и трудови лагера в близост до Пекин, Чингдао (Qingdao), Шанхай, Тянджин, Чинхуангдао (Qinhuangdao) и Шенянг (Shenyang) и включва:

- Карта: Карта, показваща местонахождението на обекта, местонахождението на най-близката олимпийска сграда, както и упътване на английски език от най-близкото летище и ж.п. гара до лагера.


- Описание на обекта: Снимка, общо описание на обекта, информация за намиращите се в него затворници, условия за живеене, име, адрес и телефонен номер (ако има такива).
- Стоки и посещения: Стоки, за които е известно, че са произведени там, както и данни за посещения на обекта.
- Индивидуални случаи: Кратки индивидуални случаи на настоящи и бивши затворени заради убежденията си граждани, малтретирания срещу тях в затвора, както и дали те са на разположение за интервю.  

"Надяваме се, че този наръчник ще привлече вниманието на международната общественост към невинните лица, държани по тези места", каза Ейнсли. "Той би трябвало да е особено от помощ за журналисти, разследващи критичното положение с практикуващите Фалун Гонг , които представляват огромен процент от задържаните в трудови лагери и вече девет години са потърпевши на една брутална кампания на преследване."

Бележка за цензурата: Противно на обещанията за "пълна свобода" за чуждестранните медии, китайските власти продължават да блокират достъпа до свързани с Фалун Гонг уебсайтове на Олимпийския медиен център, съобразно сделката им с Международния олимпийски комитет. За да се заобиколи тези цензура може да се приложи следното:

- да се използват начини за заобикаляне на цензурата, налични на http://www.internetfreedom.org
- да се поиска от колеги извън Китай да изпратят по електронна поща или по факс копие от наръчника за трудови лагери до Китай;
- след като се получи копие от наръчника, то може да се публикува на други уебсайтове, блогове и др., които ще направят невъзможно за китайското правителство да блокира разпространяването на тази информация.  

--------
Коалицията за разследване преследването на Falun Гонг (CIPFG) бе създадена, за да се обединят международни организации за правата на човека, правни експерти, болнични заведения, неправителствени организации и правителствени представители от цял свят, да участват в независимо разследване срещу китайския комунистически режим, за затварянето, мъченията, избиванията, както и събирането на органи от практикуващи медитативната практика Фалун Гонг. От август 2007 г. CIPFG също така спонсорира щафетата на Огъня за човешки права , глобална кампания за повишаване на информираността и слагане край на престъпленията на китайския комунистически режим срещу човешките права на всички групи, станали жертви на режима преди Пекинските олимпийски игри 2008.  

За повече информация или интервюта с бивши затворници заради убеждения, моля свържете се с Clive Ansley на +1-(250) 334-3586, със Susan Prager на (862) 668-6382, или посредством електронна поща: info@cipfg.org.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!