Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дойче Веле: Вотът не мина. Правителството на ГЕРБ, въпреки това ще падне

Както се очакваше, внесеният от опозицията вот на недоверие не мина. Което даде основание на някои от управляващите да се държат сякаш всичко е наред и правителството го чака безоблачно бъдеще до редовните избори напролет. Напразно.

Всъщност, няма място за самоуспокоение, още по-малко – за ликуване. Защото позициите на това правителство изглеждат все по-трудно защитими, подложени на засилващ се натиск едновременно и отвън, и отвътре.

Под натиска на протестите

Правителството ще стои „докато не се е скъсала връзката с гражданите“, заяви един от вицепремиерите. Само че тази връзка отдавна е скъсана и опитите да бъде възстановена са обречени на неуспех.

Протестът няма как да бъде разколебан с предупреждения за предстояща „страшна криза“ и с обяснения каква важна работа има за вършене и как няма кой друг да я свърши.

Нито приспан с лакърдии за 29-те милиарда, които, като реки от мед, ще потекат от ЕС. Няма кой да се хване и на полуоставките, обещанията за „огромен ремонт“ и на всякакви други залъгалки. Напротив – лъжите, с които се води тази защитна кампания, вместо да умилостивят протеста, ще го ожесточат.

Теоретично, разбира се, правителството може да продължи да упорства и да се прави на ударено. Колкото по-дълго го прави обаче, толкова по-големи ще стават щетите за управляващата партия и толкова по-малки шансовете ѝ за някакъв, поне относителен, успех на следващите избори.

Жертва на фигура

Към всичко това обаче очаквам всеки момент да се добави и силен удар „в гръб“. Нямам предвид формалните коалиционни партньори, а дълбокият тил на правителството, от който то твърде неуспешно се опитва да се разграничава.

Оттам се готви нещо като познатата от шахмата „жертва на фигура“.

„ДОГАН, ГЕШЕВ, ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ – ОСТАВКА И ЗАТВОР“ – Това можеше да се прочете тези дни върху плакат на протеста на българите в Берлин. Снимката съвсем точно идентифицира основния проблем, изкарал българите по улиците – превзетата държава.

И персонифицира „отбора“, стоящ зад това превземане. В това каре обаче (или по-скоро трио, доколкото главният прокурор не е самостоятелен играч, а инструмент) интересите вече силно се разминават.

За разлика от позицията на Борисов, която, както се видя, няма как да бъде укрепена, позицията на другите двама е много по-устойчива.

Продължение в https://www.dw.com/

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://onovini.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!