Следвайте "Буднаера" в Телеграм

От преговорите в ЕС България излиза най-прецакана

.

Бойко Борисов Източник: БГНЕС

.

Европа се договори - финансова помощ за държавите от блока ще има, за да се справят с кризата след COVID-19. Това е най-голямата тежест, която ЕС поема до момента. Всички държави обявиха, че постигнатият компромис по време на преговорите е истинска победа. Предвижда се в по-голямата си част отпускането на безвъзмездна помощ и заеми да е 50/50. Но не и за България.

“Най-прецакани” отново сме ние, въпреки че премиерът Борисов би тъпана до небето за огромната сума от 29 милиарда евро, която бе договорена по време на безпрецедентно дългата 4-дневна среща. 

Прости сметки 

750 милиарда са предназначени за възстановяване на националните икономики. Тази сума е разделена на две - 390 милиарда са безвъзмездни субсидии и 360 милиарда са кредити. 

Испания е получила общо 140 милиарда, от които 72,7 милиарда са безвъзмездни. Петте страни нетни вносители в общия бюджет – Германия, Нидерландия, Швеция, Австрия и Дания – получават „опростителни чекове“, т.е., намаляват се техните вноски с общо 52 милиарда през идните седем години. Четирите „пестеливи“ ще си спестят 27 милиарда. Франция е получила 40 милиарда безвъзмездна помощ. 

Гърция ще вземе малко над 70 милиарда. 

Румънският президент Клаус Йоханис обяви тържествено, че северната ни съседка е успяла да договори 79.9 милиарда евро. 

За България предвидените средства са 29 милиарда - с милиард повече, както обяви победоносно Борисов. От тях грант по пакета “Следващо поколение ЕС” са 7.7 милиарда евро. Иначе казано - останалите близо 23 милиарда ще трябва да бъдат върнати обратно на Европа.

Съотношението грантове/заеми за страните от блока е приблизително 50/50 с малки отклонения. Ситуацията обаче не изглежда точно така за България. Спред проста сметка това е около 30% безвъзмездна подкрепа.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!