Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Амнести Интернешънъл: Китай влоши състоянието на човешките права

(фото: adsoftheworld.com )

bulgarianpost.com

Спазването на човешките права в Китай се е влошило преди началото на Олимпийските игри през август. Това се казва в доклад на Амнести Интернешънъл. В него се споменава, че китайското правителство кара гражданите да полагат принудителене труд, подтиска правата на активистите за човешки права и на журналистите и вкарва хора в затворите без присъди.

От Амнести Интернешънъл приканиха световните лидери да осъществят натиск върху Китай и да говорят открито за нарушаването на човешките права в страната. Досега китайските власти не са излезли с коментар по доклада.

Въпреки това от Пекин традиционно отричат обвиненията, че Китай нарушава човешките права с аргумента, че определени реформи са довели до подобряване на ситуацията и като казват, че начина на управление на китайската икономика е довел до подобряването на живота на милиони хора.

Китайското дружество за човешки права , което е организация  свързана с правителството на страната отхвърли критиките на Амнести Интернешънъл. Говорителят му Ксионг Леи заяви, че докладите на Амнести "винаги казват, че ситуацията с равнището на спазване на човешките права в Китай се влошава, а в същото време хората в страната усещат, че нещата се подобряват". Според Леи в китай разбират, че имат проблеми, но работят за намирането на решения и това подобрява равнището на спазване на човешките права.

Олимпийските ценности са под въпрос?

Когато получи домакинството на Олимпийските игри Китай заяви, че ще се придържа стриктно и насърчава ценностите за спазването на човешкото достойство залегнали като принципи в Олимпийското движение. Страната обеща да подобри състоянието на човешките права, да даде повече свобода на медиите и да осигури по-добро образование и здравни грижи за гражданите си. 

Амнести Интернешънъл обаче казва, че в Китай се случва точно обратното. В последния си доклад огранизацията твърди, че активисти за човещки права са били прибрани от полицията в затворите, много хора са били целенасочено оставени без домове, че журналистите са подложение на полицейски тормоз, а достъпът до различни уеб сайтове е блокиран.

Китай е обвиняван още за поддържането на трудови лагери и за това, че властите позволяват затворниците да бъдат малтретирани.

"Виждаме влошаване на ситиуацията с човешките права заради Олимпийските игри" твърди Роузан Райф, заместник-програмен директор deputy на Амнести. Тя заяви, че

репресиите върху активисти за човешките права, цензурата върху медиите и увеличеното прилагане на правителствената програма за принудителен труд "преквалификация чрез труд" означава, че в Китай провъдлжават да влошават правата на човека.

От Амнести съобщават имената на конкретни активисти за човешки права - Ху Джиа, Янг Чунлин и Йе Гуожу - които са били репресирани и принудени да мълчат от правителството в последния месец пред откриването на Олимпийските игри.

"Призоваваме световните лидери, които планират да присъстват на откриването на Олимпийските игри да говорят ясно сега, за да предотвратят възможността китайските власти да използват присъствието им на Олимпиадата като форма на подкрепа за начина, по който страната се подготва за игрите" е призивът на Амнести Интернешънъл.

Световните реакции

Докладите за състоянието на човешките права в Китай привлякоха вниманието на редица световни лидери. През миналия месец френският президент Никола Саркози заяви, че ще присъства на откриването на Олимпиадата на 8-и август, но преди това заявил, че не отхвърля възможността да бойкотира игрите като форма на протест за действията на Китай в Тибет.

Под въпрос бе дали американският президент ще присъства на откриването на Олимпиадата, но след като Саркози каза "да", същото направи и Джордж Буш. Засега германският канцлер Ангела Меркел и канадският министър-председател Стивън Харпър планират да не посещават Китай за игрите. Британският премиер Гордън Браун ще присъства само на церемонията по закриване.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!