Посланикът ни в Лондон се присъедини към протестиращите с искане за оставка на правителстното

.
Марин Райков

Българи, живеещи в чужбина, организираха протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Целта им е да подкрепят протестите в София, които продължават вече седмица. В Лондон се събраха стотина протестиращи, а посланикът ни в британската столица Марин Райков се присъедини към тях с думите, че "ги представлява и работи за техните интереси", съобщава БулФото. 

Според протестиращите събитието не е политическо и не е "в подкрепа на нито една личност или партия". Искаме да изкореним мафията и корупцията веднъж завинаги от държавата ни, защото цялата ни система е за смяна - посочват нашите сънародници в Лондон. 

Освен общите искания те заявиха и други - задължително да има въведено работещо електронно гласуване, за да могат всички български граждани в чужбина да имат възможност да употребят законното си право на вот без пред тях да се създават умишлени пречки. 

По този повод Велизар Енчев написа във Фейсбук: 

НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ХАМЕЛЕОНА: ГЕРБЕРЪТ МАРИН РАЙКОВ СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ГЕРБ!
Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт - посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен - законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ. Такъв очевидно няма да бъде издаден, след като Райков ловко сменя господаря си и прескача от "Дондуков"1 на отсрещната страна.

Лицемерието в дипломацията не е от вчера, но дори и Макиавели би се изчервил от този ход на лондонския бунтар. Все пак да смениш флага на ГЕРБ с този на бунтовния народ си е чиста проба хамелеонщина.

Да припомним, че това е служебният премиер на Плевнелиев, който се вписа в историята на дипломацията с уникален маньовър - като служебен външен министър се предложи за посланик в Лондон и като служебен министър-председател се утвърди за такъв! На недоволството от ляво и от дясно той високомерно отговори с гръмко мълчание и зле скрито презрение към критиците.
"Смелият" посланик наистина не рискува мандата си в Лондон, поне докато президент е Румен Радев. Същевременно така Райков елегантно се самономинира за служебното правителство.

Освен морален тук има и тежък дипломатически казус. Може ли посланик, който се отрича от своето правителство и иска оставката му, да продължи да изпълнява задълженията си зад граница? И ако продължи, с какъв статут ще е пред приемащата страна? Кого ще представлява пред британските власти, след като това не е българското правителство?
Класиците са прави: при всяка революция мръсната пяна изплува отгоре!

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!