„Зюддойче цайтунг”: Заедно срещу мафията в България на премиера с бръсната глава

Протестите срещу правителството в София не стихват, а в събота президентът Румен Радев похвали „консенсуса срещу мафията“, формиращ се според него в обществото. Макар правителството на 61-годишния премиер с бръсната глава Бойко Борисов предпочита да създава образ на непоклатима скала в морето, ситуацията му е всичко, но не и изгодна. България показва, че има проблем с демокрацията и правовата държава.

Така могат да се обобщят репортажи, коментари и анализи за случващото се в страната в европейски медии от последните два дни.

https://www.sueddeutsche.de/politik/bulgarien-gemeinsam-gegen-die-mafia-1.4966802

„Заедно срещу мафията“ е заглавието на базирания в Мюнхен „Зюддойче цайтунг“, един от най-четените всекидневници в Германия. Подчертава се – малко преди да бъдат поискани оставките на трима министри – че на фона на общественото недоволство Борисов отхвърля призиви за оставка с обяснението, че идват „ужасяващи месеци и години“ заради кризата с коронавируса.

https://taz.de/Regierung-in-Bulgarien/!5695973/

Подкрепя го Европейската народна партия, от която е част ГЕРБ, но това не може да се каже за „насрещния вятър“, „друг важен съюзник, а именно партньорът в НАТО САЩ“. Цитирано е изявление на посолството на Вашингтон в София, според което всяка нация има право на безпристрастна, гарантираща върховенството на закона правосъдна система, а САЩ „подкрепят българския народ“.

Борисов, който „винаги е бил добре дошъл“ за християндемократите и Християнсоциалния съюз, също допринесе за драматичния спад на свободата на медиите в България, отбелязва в. „Тагесцайтунг“. „Това може да е отчете заради добрата му връзка с олигарха Делян Пеевски, поставил под контрола си голяма част от българския медиен пазар.“

Споменати са скандали като този със снимките на Борисов, докато спи с оръжие и банкноти до него.

Кой е злодеят и кой – жертвата

„Ръководителят на правителството Борисов дава да бъдат арестувани. Кой тук е злодеят, кой несправедливо преследваният,“ пита Кристоф фон Маршал в „Тагесшпигел“. Борисов е смятан за консервативен и проевропейски, а сега, след нахлуването на прокуратурата в президентството, е в открит сблъсък с президента социалист Румен Радев, считан за по-верен на Москва.

https://www.tagesspiegel.de/politik/praesident-demonstriert-gegen-premier-bulgarien-hat-ein-problem-mit-demokratie-und-rechtsstaat/26007806.html

„Етикети като ляво и дясно, проевропейски или верен на Москва не са от полза на Балканите. А и често автобиографиите на съперниците са много подобни“, продължава „Тагесшпигел“, преразказвайки пътя на Борисов до властта и споменавайки, че „Борисов представлява олигарси, прави малко срещу корупцията и не е особено стриктен към демокрацията и върховенството на закона“, а Европейската народна партия не проявява особена загриженост, каквато имаше при случая на „Фидес“ на унгарския премиер Виктор Орбан. „Европейските социалисти обаче също мълчат за издънките на българските си другари.“

„България като нова Унгария“

Нарастват притесненията, че България може да се превърне в нова Унгария“ е заглавието на коментар в един от каналите на паневропейската мрежа „Евронюз“, описващ „вълната от протести“, която „разтърсва България от миналия четвъртък“.

https://es.euronews.com/2020/07/14/crece-el-temor-a-que-bulgaria-se-convierta-en-una-nueva-hungria

„В Европейския парламент мнозина се опасяват България да не се отклони в русло подобно на това на Унгария и Полша. Две страни с няколко спора, повдигнати с Брюксел заради неуважението на правовата държава“, продължава коментарът. Не всички обаче мислят така – цитиран е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който отхвърля сравнението: „Имаме пълна свобода“, без ограничения на академичната свобода, каквито „за жалост има в Будапеща“, и с неограничена възможност хората да изразяват мнението си срещу Борисов и правителството, казва още той. Това обаче може да отвори нов фронт в ЕНП, отчасти благодарение на други консервативни партии в групата.

Причини и проблеми

Много от тези медии описват атмосферата на протестите или предават думи на участници в тях. „Време е да сложим край на олигархично-мафиотския модел на правителството. Не знаем кой ще дойде след Борисов, но е ясно, че той трябва да си отиде“, цитира испанската агенция ЕФЕ протестиращ в София.

https://www.lavanguardia.com/politica/20200714/482321690764/bulgaria-vive-por-sexto-dia-consecutivo-protestas-contra-el-gobierno.html

Анализатори отбелязват, че макар Борисов да обещава социални мерки за българите, засегнати от кризата с коронавируса, проблемът е в недоволството от корупцията и върховенството на закона, пише сайтът на белгийската обществена медия RTBF.

https://www.rtbf.be/info/monde/detail_bulgarie-le-chef-du-gouvernement-boiko-borissov-a-fait-demissionner-mercredi-trois-de-ses-plus-influents-ministres?id=10543499

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!