Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: Кражбата на 5 млрд. лв. от КТБ прозират зад новото „ало-ало” между Бойко и Борис Велчев

Словоблудствата на Бойко Борисов и шефа на Конституционния съд Борис Велчев, които лъснаха в новия аудиозапис, загатват за една много голяма и изключително важна тема – кражбата на века с опоскването на 5 милиарда лева от Корпоративна търговска банка (КТБ), научи Narod.bg.

Даниел Божилов, съпредседател на НПО „Ние, гражданите“ – сдружението, което обедини пострадалите от фалита на КТБ вложители, вдигна завесата над същината на новото „ало-ало” между примиера и бившия главен прокурор.

Първо вижте какво си шушукат двамцата, а след това ще прочетете и тълкуването на Даниел Божилов:

Бoйкo Бoриcoв:

C тeбe мoгa винaги…

Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC (б.р. проф. Стати Статев, ректор на УНСС от 2011 до 2019 г., директор на Института по икономика и политики) бeшe пo… Щoт’ aз му кaзaх, утрe щe дoйдa, щe ти дaм пaритe, нo пaрaлeлнo c тoвa вкaрвaм А… и oт хoтeлa ти в Гърция дoтукa щe дoйдaт пo тoвa… Aaaaaa, викaм, cлaдур тaкъв… щe мe притиcкaш… Aз утрe чe дoйдa, щe рaзбeрA и щe ти кaжa… Чeтири милиoнa и пoлoвинa cтaнaхa нa 16 милиoнa и пoлoвинa, щoтo трябвa дa му пocтрoимe и хoтeлa…  E*aх гo…

Бoрe, нe мoжe тaкa! … И нe мoжeш дa увoлниш зaм.-прeдceдaтeл нa cтудeнтcкия cъвeт, щoтo нe иcкaл дa гo… Пocлe увoлнил мoя зaмecтник-миниcтър нa прaвocъдиeтo, ca мo’e дa e oт ВМРO, мo’e дa e oт…, aмa ce eднo нeкaк cи мe шляпa и мeнe прeз ръцeтe…

Дa ги върнe! Дa cи прa’aт избoри и дa ми пoдcкaжeш, мoe дa пиeмe eднo кaфe утрe, вдругидeн и дa ги…

E, дa, тe тaкa гo вoдят, тoчнo, тoчнo, тoвa прaим…

E, нaштe пък ca oбрaтнoтo, нo тaкa или инaчe трябвa дa ce умирaт… Aбcoлютнo вeрнo.

Дa… Дoбрe, жив и здрaв. Aйдe, брaтиньo…

Narod.bg публикува и прочита на Божилов:

Нов запис на Борисов, този път с Борис Велчев. Как се харчат държавни пари и защо няКОЙ е толкова ценен, че да му се строи хотел в Гърция?

Стати Статев е един от активните участници във фалита на КТБ като същият е член на УС на БНБ. Та питанката е хотелчето не е ли възнаграждение за подкрепата му в разграбването на парите на вложителите?

Всъщност има ли хотел Статев в Гърция. Вероятно. От декларацията му от 2013 г. се вижда, че той в Гърция има два имота – къща с двор и отделно парцел. Декларирал е, че те са придобити с кредит от КТБ чрез фирмата Бордони. Та явно година-две по-късно на парцелчето е трябвало да се появи и хотелче.

Тъй работи режима Борисов – ти на мене, аз на тебе.

Narod.bg припомня, че общата кражба от КТБ, включително гарантираните депозити за 3.7 млрд. лв., надхвърля 5 млрд. лв. и може да се изчисли на базата на списъка на кредиторите на фалиралата банка.

Заедно с Фонда за гарантиране на влоговете това са 7022 граждани, фирми и институции с негарантирани средства. Пет години след фалита, с решение от 8 май тази година, те получиха достъп до едва 11% от своите средства.

Новата порция телефонни словоблудства с главен герой Бойко Борисов изведе и нов „герой” – председателя на Конституционния съд Борис Велчев. Бившият главен прокурор звъни на премиера в ролята на професор във Великотърновския университет и моли Борисов да приеме ректора проф. Христо Бонджолов.

По това време университетът се затруднява с обновяването на част от базата си и има нужда от финансиране, след като е изготвил по искане на финансовото министерство оздравителен план.

На следващия ден Бойко Борисов, който вероятно се е видял с ректора, звъни на Велчев и признава, че по-големият проблем на премиера е ректорът на УНСС в София по това време – проф. Стати Статев.

Борисов споделя в телефонния разговор с Велчев съмнението си, че поисканите от това висше училище пари отиват в строящия се хотел на ректора на УНСС в Гърция и затова премиерът е поискал Агенцията за държавна финансова инспекция да провери как се изразходват средствата, отпуснати от правителството.

През април 2019-а ректорът Стати Статев иска от правителството 7,5 млн. лв., за да завърши новия корпус на УНСС, за който има 4,5 млн. лв. безвъзмездна помощ от ЕС,, той казва, че иначе университетът ще фалира.

Борисов споменава още и познати във Велико Търново факти, че проф. Бонджолов е уволнил като преподавател във ВТУ един зам.-министър на правосъдието – членът на ВМРО Проданов, и един от членовете на студентския съвет, също привърженик на ВМРО. Очевидно коалиционните партньори са уведомили премиера за проблем с ректора във Велико Търново и Борисов споменава този казус.

Не е укоримо, че съдействам за среща на ректора на университета, в който преподавам. Не дебатираме с премиера нито съдебната система, нито работата на Конституционния съд, прави се на изненадан Борис Велчев за скандалния телефонен разговор. Председателят на КС не може да гарантира, че записът е пълен и няма спомен за точната дата, на който е бил проведен. Вероятно е било преди повече от година.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!