Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Европейският парламент осъди Китай за липсата на напредък по отношение правата на човека

Репортери без граници

Репортери без граници приветства приетата вчера от Европейския парламент резолюция, осъждаща факта, че в отношенията между Европа и Китай има напредък единствено в търговско и икономическо отношение, но те не са съпътствани от какъвто и да било значим напредък относно човешките права и демокрацията.

Осъждайки китайските "широко разпространени и систематични нарушения на човешките права", резолюцията напомня на китайските власти за ангажиментите, които те поеха през 2001 г., когато на Пекин бе дадена Олимпиада 2008 г., призовавайки ги да се възползват от тази "историческа възможност", за да гарантират зачитането на човешките права и да помилват всички политически затворници.

Приемането на резолюцията от Европейския парламент стана само ден след като председателят на Европейския парламент, Ханс-Герт Пьотеринг съобщи, че той няма да присъства на церемония по откриването на Игрите, тъй като преговорите между китайското правителство и представителите на Далай Лама са останало "безрезултатни".

Даниел Коон-Бендит (Daniel Cohn-Bendit), съ-председател на Зелената партия в

Европейския парламент, осъди като "скандално" решението на френския президент Никола Саркози да присъства на церемония по откриването на Олимпийските игри. Групата на Зелените подкрепи резолюция, призоваваща за бойкот на церемонията, ако тя не бъде предшествана от значителен напредък по отношение правата на човека.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!