"Спрете тази телевизия, за да започнем разговори"

Запис на разговор разкри, че базирана във Франция сателитна компания се е поддала на натиска на китайския комунистически режим и е спряла излъчване на ТВ станция, която китайските власти определят като "чувствителна". Записаният разговор е между разследващо журналистическо лице от Репортери без граници (RSF) и лице на Eutelsat в офиса на компанията в Пекин.

Разследващото журналистическо лице е контактувало Eutelsat , представяйки се, че е от Централния отдел за пропаганда на Китай, и отправяйки запитване как се справя сателитната компания с международния натиск да възобнови излъчването на телевизията „Нова Династия Tang” (New Tang Dynasty Television / NTDTV), базирана в САЩ независима китайска телевизионна мрежа.

На 16 юни Eutelsat обяви своето преустановяване на излъчването на NTDTV в Китай, поради сериозни технически проблеми. Но групи за човешките права и NTDTV имат съмнения, че компанията се е поддала на натиска на Китай, произтичащ от безкомпромисното отразяване от NTDTV на нарушенията с човешките права в Китай.  

В записа, работещото за Eutelsat лице казва, че спирането на излъчването е предумишлено. Под натиска на китайските власти сателитната компания решила да изключи предавателя, излъчващ сигнала на NTDTV. След което компанията заяви, че излъчването е спряно по технически причини.  

Разговорът се провежда на 23 юни. Имената на двете лица – разследващото и това от  Eutelsat – не се съобщават от Репортери без граници, поради загриженост за тяхната безопасност.   

"Главният изпълнителен директор на компанията във Франция бе, който взе решението да се спре сигнала на NTDTV", каза работещото за Eutelsat в Пекин лице. "Това стана, защото получавахме многократно жалби и напомняне от китайското правителство."

Лицето от Eutelsat казва също така, че поради перспективите за бизнес с Китай, Eutelsat решила да се освободи от NTDTV.  

WallStreetJournal съобщи през април в своя статия, че в продължение на години Eutelsat "се опитва да проникне на китайския пазар и договорите са широко разпространен метод за постигане на тази цел."  

Но въпреки усилията на Eutelsat да се домогне до пазара на Китай, китайското правителство, контролиращо всички медийни излъчвания в страната, не е заинтересовано от подобна сделка. Според лицето на Eutelsat, китайските власти са

обещали да разширят преговорите си с Eutelsat след преустановяване сигнала на NTDTV.

"Преди две години Държавното управление за радио, кино и телевизия [на Китай], ни повтаряше едно и също отново и отново: "Спрете тази телевизия, за да започнем разговори", заявява в телефонния запис лицето на Eutelsat.   

Eutelsat се опитва вече години наред да се договори с Китай, разкрива още лицето.

Говорител на NTDTV, Кери Ханг, коментира следното относно телефонното обаждане: "Записаният от Репортери без граници разговор показва, че директорът на Eutelsat, г-н Берета (Джулиано Берета / Guiliano Beretta), е взел преднамереното решение да се облагодетелства от Пекин, като задоволи дългогодишното му искане да преустанови сателитното излъчване на NTDTV в Китай, поставено като условие за каквито и да са бизнес сделки", каза Ханг.

"Това е безотговорна злоупотреба и нарушаване на устава на самия Eutelsat. Сега ние апелираме към международната общественост, към Борда на директорите на Eutelsat, към притежателите на акции, към медиите и към всички привърженици на свободния поток на информация, да призоват за отмяна на безпринципното решение на г-н Берета."

Неуспешните опити в миналото от страна на Eutelsat да влезе на китайския пазар приключват след като компанията подписва едногодишен договор с NTDTV през март 2004 г. Същата година Eutelsat отваря своя офис в Пекин.   

Но още на 26-ти май 2004, Eutelsat уведомява NTDTV, че са под натиска на контролирания от китайския режим Satcom, да прекратят своята сателитна услуга за NTDTV.

Преди края на същата година, притежаваният от Eutelsat филиал, Skylogic, подписва щедър договор с китайския Satcom.

Оказалият се под натиска на международната общественост Eutelast продължава своя договор с NTDTV и през следващата година. Режимът обаче не спира да се опитва да повлияе на Eutelsat да спре NTDTV.

На 22 март 2006, дългосрочният партньор на Eutelsat, Руската сателитна компания за комуникации (RSCC), съобщи на своя фирмен уебсайт, че са постигнали споразумение с Китайската корпорация „Нетком” (China Netcom Corporation / CNC) относно Пекинските олимпийски игри.  

През юни 2006 главният представител на Eutelsat в Пекин, Юджин Канди (Eugenio Candi), също съобщи, че Eutelsat ще излъчва Олимпийските игри Пекин.

Главният изпълнителен директор на Eutelsat, Джулиано Берета (Guiliano Beretta), потвърди по време на интервю с China Daily през септември 2006 г., че Eutelsat и CNC са подписали споразумение за сътрудничество при излъчването на Игрите.   

Според репортаж на в. Wall Street Journal от 28 април 2008, Eutelsat е направил безпрецедентна сделка, даваща възможност на компанията да използва китайска ракета за бъдещи изстрелвания на сателити.

Ракетата може да изведе в орбита до девет спътника едновременно. Очаква се първият спътник да бъде изстрелян от Китай около 2010 г. С китайската ракета цената за поставяне на всеки един спътник е приблизително на половина от тази на американските или европейски компании. Прогнозираната стойност на поръчката за девет спътника е 450 млн. щ. д.  

Заедно с това беше съобщено посоченото само три дни по-рано от говорител на Eutelsat Communications Group SA, че договорът за китайската ракета все още не е подписан, дължащо се на някакво неоповестено условие.

Детайли относно споменатото условие продължават да не се упоменават. Дали е случайно, че е спрян единственият нецензуриран спътников сигнал в Китай, този на NTDTV?

След изключване на сигнала на NTDTV, Eutelsat публикува кратко съобщение за пресата на своята Интернет страница, посочвайки, че източникът на проблема със спътник W5 "е в момента обект на разследване в сътрудничество с производителя на спътника, Thales Alenia Space".   

Самата Eutelsat заявява, че такава сериозна повреда на спътник, който е бил само пет години в експлоатация, е много рядка. Обикновено повреди като тази компрометират сериозно компанията-производител. Ако това беше истинската причина, Thales Alenia Space трябваше да са предприели сериозни мерки за ремонт и възстановяване на негативното влияние. Но те не изглежда да правят нещо по въпроса, нито дори да се тревожат за своята репутация.  

Само преди два месеца Eutelsat възложи на Thales Alenia Space производството на спътника W3B, който се очаква да бъде изстрелян през 2010 г. от китайската ракета.

Освен това Thales е най-големият доставчик на военна електроника в Европа.  

Друга компания, Alcatel-Lucent, която е съдружник и партньор на Thales Alenia Space, обяви официално, че е подписала договор за 1 милиард долара с контролираната от китайския режим China Mobile.  

Първоначалното име на Thales Alenia Space е Alcatel Alenia Space. След това тя се преименува и впоследствие закупува американската компания Lucent Technology, давайки й името ‘Alcatel-Lucent’.

Alcatel-Lucent обяви своята сделка за 1 милиарда щатски долара с China Mobile на 16 юни – денят, в който сигналът на NTDTV бе спрян.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!