Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свободните адвокати поискаха оставката на Иван Гешев и Данаил Кирилов – Съюзът на съдиите към прокурорите: Не бива да не си даваме сметка за очевидното

.
Людмил Рангелов

Oбединението на свободните адвокати се присъедини към искането на пет адвокатски колегии в страната, които искат оставката на главния прокурор Иван Гешев. Те обаче искат и тази на правосъдния министър Данаил Кирилов.
Поводът за искането от една страна е влизането на прокуратурата в президентството. Това обясни пред Нова Тв заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

Друга причина са и изявите на Гешев. „От началото на своя мандат главния прокурор с публичните си изяви според Висшия адвокатски съвет системно нарушава презумцията за невиновност”, каза Рангелов. Той допълни, че презумпцията освен от специалните разпоредби на Конституцията, произтича и от едно от нейните начала – защита на човешкото достойнство. „Далече преди правото на информация базова ценност на обществото е правото на човешко достойнство”, коментира юристът.

Въпросът с оставката на главния прокурор в последните няколко дни доста усилено се завихря в общественото пространство. Аз не мога да го приема като актуален, защото не виждам причина за това. Главният прокурор в едно свое изявление след събитията каза защо няма да подава оставка. Мен много ми допадна едно изречение, което каза в друго интервю, че няма да подава оставка, защото си върши работата. Това не може да е причина за оставка, категоричен бе пък председателят на Асоциацията на прокурорите в България Евгени Иванов. И подчерта, че няма недосегаема сграда. Според него така, както се говорело, че прокуратурата има проблем с президента, можело да се каже и за изпълнителната власт, защото и там имало арести.

Аз бих се притеснил, ако всички хвалят прокуратурата. Това значи, че нещо не си вършим добре работата, отсече той.

Съюзът на съдиите към прокурорите: Не бива да не си даваме сметка за очевидното

Не бива да не си даваме сметка за очевидното. В последните години с нарастваща тревога съпреживяваме с Вас разрушителните процеси, дискредитиращи общественото доверие в прокуратурата.

За този непоносимо тежък за почтените представители на професията резултат обаче не са виновни непримиримите граждани, които настояват за прозрачно управление на съдебната власт,и в частност на прокуратурата, за независимостта на съда и професионалната самостоятелност на прокурорите от горестоящите им ръководители, от министър-председателя и сенчестите центрове на власт, които разширяват влиянието си поради криминална употреба на публични ресурси. 

Това се казва в обръщение на Съюзът на съдиите към колегите им прокурори и следователи. В декларацията са изброени множество случаи, довели до дескредитирането на прокуратурата и тоталното сриване на доверието към държавното обвинение.


Вижте пълния текст на обръщението:

Декларация на Съюза на съдиите. Обръщение към прокурорите и следователите.

Декларация на Съюза на съди... by Di Yonkova on Scribd

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

https://frognews.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!