Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконг марширува за избирателни права и отричане на ККП

Около 47 000 души участваха в марш за демокрация и свобода в Хонконг на 1 юни 2008 г.

Около 47 000 души участваха в марш за демокрация и свобода в Хонконг на 1 юни 2008 г. (Wu Lianyu/Epoch Times)

Lin Yi and Liang Luce, Epoch Times Staff

Почти 47 000 души участваха в марш в Хонконг – единствената китайска територия, където са разрешени публичните демонстрации. Местни жители, както и китайски граждани от Шанхай, Хунан и много други градове на Китай, също дойдоха специално за състоялия се на 1 юли марш, въпреки горещата вълна там сега.

Участниците отправиха иск за всеобщи избори, за дезинтегриране на Китайската комунистическа партия (ККП) и за подобряване на положението с човешките права. Някой наблегнаха, че само с движението „Напуснете ККП” може да се постигне действителна свобода и демокрация.

Г-жа Ансон Чан, бивш директор на Хонконгския военен отдел и сегашен член на Законодателния съвет, участваше както в предишния така и в този марш, но сега вече придружена от семейството си. Тя каза: „Ние виждаме, че без демокрация няма баланс във властта на правителството. Властите стават самоуверени и диктаторски.”

Много групи в парада също протестираха срещу неспособността на ККП да подобри човешките права преди да домакинства Олимпийските игри.

Председателят на Хонконгския алианс, Жето Уа, сподели: „Свидетели сме на ареста и присъдата на Хуанг Чи, основателят на уебсайта за 4-ти юни ‘Taianwan’. Също така видяхме как [протестите на] жителите в Гуиджоу бяха потушени от ККП. Тези последни новини показват ясно, че въпросите с човешките права в Китай не са направили никакъв прогрес.”

Цай Йонгмей от Асоциацията на независимите писатели, каза: „Загубилите децата си родители, които протестираха срещу лошо построените сгради, убили децата им при земетресението, и поискаха правосъдие, бяха арестувани. Цензурата на онлайн

публикациите бе затегната още повече. Много уебсайтове, дори такива, които не са свързани с човешките права, бяха забранени или са под наблюдението на ККП. Никакъв глас не се дава да бъде чут.”    

Присъединилият се към демонстрацията местен гражданин, г- Джанг, спомена ,че участва в нея с искане за всеобщи избори, като спомена, че подкрепя движението за отказване от ККП: „Аз искам тя да колабира и да умре. Тази партия няма никога да работи за щастието на народа. Имам късмет, че никой от моето семейство, нито самият аз, не сме влизали в ККП, тъй като аз бях в една от петте категории, обявени за позорни по време на китайската Културна революция.”

„ККП няма никога да се подобри. Да се искат всеобщи избори от тях е все едно да се иска тигъра да си даде кожата. И да се очаква ККП да действа срещу своя интерес. Как може това да стане?  Само когато ККП си отиде ще може китайският народ да възстанови своето истинско щастие”, продължи Джанг.

Той подчерта, че всъщност ККП е много немощна, независимо как се представя, като пожела на китайският народ да обедини усилия за мирното разграждане на ККП, заключавайки:

„Когато хората критикуват практикуващите Фалун Гонг , аз им казвам следния факт: всеки, който осъжда ККП, е определено добър човек; всеки, който възхвалява ККП, е действително лош човек”.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!