Буднаера-Епохалнивремена
Буднаера-Епохалнивремена: Новини и горещи теми от България и света
Събития+ | Открития+ | Китай | Фалун Гонг | Наследствоspacer
actualno.com 02.07.2008

Намаляващият брой на пингвините е отражение на големи промени в световните океани

 

Намаляващият брой на пингвините е сигнал, че световните океани са в беда, предаде Ройтерс, позовавайки се на изследване на биоложка от университета на Вашингтон.

Дий Боерсма от 25 години изучава най-голямата популация на пингвини в света - колонията в Пунта Томбо на аржентинското крайбрежие на Атлантическия океан.

Изследователката обяснява, че намаляването на популациите им свидетелства, че с дейността си хората променят естествената им среда. Основна заплаха за птиците са климатичните промени, замърсяването, комерсиалният риболов, туризмът, благоустройството.

"Пингвините са стражите на морската среда и наблюдаването и изучаването им ни помага да разберем степента и естеството на промените в океаните", обяснява Боерсма.

В Аржентина броят на пингвините е намалял наполовина за близо три десетилетия. В южната част на Африка са останали 63 000 екземпляра, докато преди век птиците там са били около 1,5 милиона.

Една от причините е, че рибните видове, с които се хранят пингвините, намаляват заради прекомерния риболов, а глобалното затопляне освен това променя океанските течения.

В началото на 2006 г. например нестабилните антарктически ледове започват да се чупят по-рано от обичайното време, което принуждава двумесечни пингвинчета да плуват при условие, че те не могат да оцелеят в студените води.

В търсене на храна все повече пингвини се отдалечават от хабитатите си, което ги изправя пред повишен риск да попаднат на петролни разливи.

Благоустройството и туризмът са причина за унищожаването на естествените им хабитати. Повечето учени признават съществуването на 17 вида пингвини, повечето от които обитават Южното полукълбо.

Според специалистите поне 12 от тези видове са застрашени под някаква форма. Само сред няколко от тях, като кралските пингвини, обитаващи островите северно от Антарктика, е наблюдавано увеличаване на популациите.

"Това, което се случва с пингвините, може да е съдбата и на много други животински видове, както и на хората в близкото бъдеще", предупреждава Дий Боерсма. БТА

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  

Последни публикации