Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай блокира законодатели на САЩ да се срещнат с дисиденти

Конгресмен Франк Улф (в центъра). (AFP/Getty Images)

Reuters / Epoch Times

ПЕКИН - двама конгресмени на САЩ призоваха във вторник президента Джордж Буш да обмисли отново своето посещение на Олимпийските игри в Пекин, след като бяха възпрепятствани да се срещнат с китайски активисти за човешките права.

Конгресмените-републиканци Франк Улф от Вирджиния и Крис Смит от Ню Джърси, съобщиха, че са отишли в Пекин, за да се срещнат с китайски граждани, настояващи за по-големи политически и религиозни свободи, включително двама, които наскоро се срещнаха с американския президент.

Според законодатели и активисти, китайските власти не са позволили на почти никой от активистите да се видят с тях, използвайки натиск или сила.

Тези действия, както и други предприети от Китайската комунистическа партия репресивни мерки, хвърлиха сянка върху Игрите и върху обещанието на Буш да присъства на тях, заявиха американските законодатели.

"Трагично е, че Олимпийските игри доведоха до сериозни мерки, предназначени да заглушат и отстранят всички, имащи различни мнения от официалната ‘хармонична’ линия на правителството", каза Смит на пресконференция, проведена в посолството на САЩ в Пекин.

"Става дума за това, че цялата тази суетня, съпътстваща най-вече церемонията по откриването, е едно политическо събитие."

Пререканията между американските посетители и бдящите китайски власти насочи отново вниманието към напрежението във връзка с Игрите, подлагайки Пекин на

критика от страна на западни политици и международни групи за човешки права, относно Тибет, цензурата и ограниченията на религиите, и политическото дисидентство.

Улф, който заедно със Смит представи на китайски длъжностни лица списък от 734 китайски затворници, задържани според тях за дисидентство, каза, че Буш не трябва да присъства на Игрите, освен в случай, че се наблюдават някакви големи промени.

"Аз лично смятам, че освен ако в следващите няколко седмици няма огромен напредък, при който те освободят някои от тези затворници, президентът не би трябвало да присъства. Нито мисля, че държавният секретар трябва да присъства", каза Улф.

Двама от китайските граждани, които не можаха да се срещнат със законодателите – пекинските адвокати Ли Байгуанг и Ли Хепинг – са се срещнали наскоро с Буш в Белия дом, след получаване на награди от американската Национална фондация за демокрация.

Ли Хепинг каза, че служителите за сигурност го следят неприкрито и са му казали да не се среща с американските политици. Той спомена за своята изненада, че срещата с Буш на 23 юни не им е дала никакъв имунитет с Ли Байгуанг.

"Той [Буш] каза, че е много загрижен за човешките права и върховенството на закона в Китай, особено за религиозната свобода и за свободата на печата", каза Ли Хепинг за срещата.

"Той каза също така, че когато дойде в Пекин за Олимпийските игри, ще повдигне тези въпроси пред президента Ху."

Ли Байгуанг, християнин-евангелист, който до сега се е срещал с Буш два пъти, не може да бъде контактуван. Неговият мобилен телефон е отрязан и други активисти казаха, че Държавна сигурност го крие в покрайнините на Пекин.

Улф заяви, че американското правителство трябва да прилага повече обществен натиск, а не тиха дипломация, в своите усилия за освобождаване на китайски дисиденти от затвора.

"Мисля, че това трябва да се прави открито", каза той. "Откровено казано, трябва да се прави по начинът, който приложихме със Съветския съюз."

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!