Шефът на НСО подаде оставка. Вижте мотивите му

Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО заради Доган и затварянето на „Росенец“

big_31_35f6

Шефът на НСО подаде оставка

Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

Това се казва в изявление на на Началника на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев. Оставката му бе поискана от държавния глава Румен Радев. Причината са писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма. 

Публикуваме изявлението му без редакторска намеса:

"По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде. 

За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат. 

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма. 

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана".

Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО заради Доган и затварянето на „Росенец“

Президентът Румен Радев поиска оставката на началника на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев във връзка с изпратените от НСО писма до отговорните институции за ограничаване на достъпа на граждани до парк „Росенец“ и настоя за отмяна на тези писма.

Държавният глава открива предвидената в закона съгласувателна процедура във връзка с оставката на началника на НСО.

Това стана около час след извънредната пресконференция на премиера Бойко Борисов и други представители на изпълнителната власт.

Румен Радев поиска оставката на шефа на НСО заради Доган и затварянето на „Росенец“

Борисов каза, че според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган.

По думите на премиера в единия ден президентът Румен Радев казва НСО да прецени какво да направи, на следващия ден се изпраща подобно писмо. Според него НСО грубо се политизира.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов увери, че Българската армия защитава суверенитета и не защитава акваторията на частни паркове. Той попита шефа на НСО защо служителите, поругали българския флаг, не са уволнени.

„Като министър на отбраната искам да кажа на началника на НСО - няма български воин, който да е захвърлил българското знаме и да позволи то да бъде пленено. Моят въпрос към него по тази казус е дали НСО няма да вземе мерки и този служител да бъде наказан“, посочи военният министър.

Борисов разпореди на Каракачанов да проведе разговор с началника на НСО, за да види дали въпросното писмо за съдействие може да бъде оттеглено, за да не се въвличат държавните служби и администрации в този политически контекст.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

http://onovini.eu/

https://www.bnr.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!