Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След реакциите на Данаил Кирилов и Иван Гешев: нима Доган управлява България?

Реакциите на Данаил Кирилов и Иван Гешев относно акцията на Христо Иванов бяха трагикомични. Нима правосъдният министър и главният прокурор са адвокати на ДПС? Нима Доган управлява България?

Коментар на Петър Чолаков:

Правосъдният министър Данаил Кирилов отново блесна. Вместо да отговори по същество и с аргументи на значимите въпроси, които постави опитът на Христо Иванов да посети т.нар. "лятна резиденция” на Ахмед Доган, г-н Кирилов заложи на една странна публикация в социалните мрежи. Един ненужен и несполучлив опит за оригиналничене и средношколски закачки по тема, която предполага сериозна дискусия. Трагикомична бе и реакцията на главния прокурор Иван Гешев. На него не му се занимавало "с Октомврийската революция".

А темата, която отбягват и Кирилов, и Гешев, е крещяща: защо един полуостров на стабилността като че ли е взел на абордаж цялата държава.

Въпросите, които чакат отговор

Ето и въпросите, по които се мълчи: защо НСО продължава да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган? Каква е реалната власт на този човек, който формално се оттегли от активна политическа дейност преди години? Каква е и реалната власт на Делян Пеевски, който на теория е само един "обикновен" депутат? Кой е разпоредил охраната на г-н Доган и г-н Пеевски, при положение че президентът Румен Радев заяви, че това е станало по настояване на Министерския съвет, а собствените му правомощия спрямо НСО са силно редуцирани след законодателните промени през 2015 година? Чия, ако не държавна, е собствеността на бреговата ивица на нос Чукалята в парка "Росенец", южно от Бургас? Кой и защо забранява достъпа на граждани до тази територия? Каква е връзката между Лукойл и г-н Доган/ДПС? Как се преплитат техните интереси? Има ли руски "анклави" в България? С какви средства е построена "резиденцията" на почетния председател на ДПС, верни ли са твърденията, че това са "лоши кредити от фалиралата КТБ, префинансирани в ПИБ", както пише сайтът за разследваща журналистика "Биволъ"?

Г-н Кирилов, и г-н Гешев - любими герои на колажи и карикатури в социалните мрежи (първият често е сравняван с Барни Ръбъл, а вторият - с мрачния сталински прокурор Андрей Вишински), явно не желаят да отговорят на тези неудобни питания. Вместо това г-н Кирилов засяга политическата тема на деня в статус в профила си във Фейсбук, в стил "вижте ме - след две големи ставам бая словоохотлив, развързва ми се езикът и си казвам какво ми е на душата". Следват закачки с Христо Иванов. Вместо да се погледне леко смутен в огледалото, правосъдният министър припомня на смаяната публика други анимационни герои като Спондж Боб и инспектор Дюдю.

А какво да кажем за "продължението", направено днес от Иван Гешев! Гумената лодка на Христо Иванов не била Аврора, резиденцията не била Зимният дворец, прокуратурата нямало да бъде "въвличана в дребни политически игрички", не му се занимавало с Октомврийска революция. Нима сигналите за погазване на законите са "игрички"? Дали Кирилов и Гешев - както се казваше в "онзи запис" - не се правят по навик на луди?

Не сте забавни, господа. Ще прощавате, но никой не желае да чете и слуша "вицовете" Ви. Шегите Ви "увисват" особено силно във въздуха, ако само си припомним контекста.

Главният прокурор Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев

Като не издигнахте свой кандидат за поста главен прокурор, Вие г-н Кирилов, представител на ГЕРБ, практически дадохте зелена светлина на Иван Гешев. А за него отдавна упорито се твърди, че е близък тъкмо до ДПС.

Нещо повече. На заседанието на ВСС, на което бе прегласувана кандидатурата на г-н Гешев, след като президентът практически го изпрати на "поправителен", Вие, господа, се държахте скандално. Тогава заформихте ad hoc дует и отправихте остри нападки към Атанаска Дишева и Олга Керелска, представителки на съдийската квота във ВСС, които "дръзнаха" да изразят съмнения в професионализма на г-н Гешев. Въпреки че повече от 170 съдии от цялата страна след това поискаха от Вас публично да се извините заради поведението си, Вие не го направихте.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов

Тезата за партньорство между ГЕРБ и ДПС

С опита си да неглижирате въпросите около "лятната резиденция" на Ахмед Доган, Вие, господа - съзнателно или не - потвърждавате тезата за партньорство между ГЕРБ и ДПС.

Г-н Гешев, г-н Кирилов, да не би да сте адвокати на ДПС? Да не би Ахмед Доган да е същинският министър-председател на България?

Вие, господа, и управляващите изобщо трябва да вземат сериозно отношение по поставените въпроси колкото се може по-скоро. Не защото ги задава един опозиционен политик, а защото дължите отговорите на българските данъкоплатци и избиратели. Увъртанията само засилват усещането, че в България има пародия на държавност и карикатура на институции.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dw.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!