Кадри от превземането на сръбския парламент – втора вечер на протести – В България всичко е наред

Втора вечер на размирици пред парламента на Сърбия. Демонстрантите, недоволни от начина, по който властите се опитват да се справят с пандемията, хвърлиха факли по сградата на Скупщината в Белград. Според Б92 начело на протеста са представители на опозиционния "Съюз за Сърбия". Телевизия Ен-1 съобщава за намеса на жандармерията и пострадали сред протестиращите. Силите на реда са използвали сълзотворен газ, а част от протестиращите са ги замеряли с бутилки.

10 полицаи са пострадали при безредиците в Белград, съобщи сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович. Състоянието на един от служителите на реда е тежко, обясни на брифинг министърът. Той отбеляза, че полицията е успяла да установи контрол, а през нощта по улиците на сръбската столица ще има патрули. Стефанович определи случилото се като опит за завземане на властта без волята на народа, без избори и без демократична процедура.

Междувременно в Ниш недоволни хвърляха камъни по сграда на полицията и изпочупиха стъклата на няколко автомобила на силите на реда. 

---

Няколко десетки полицаи и граждани са ранени по време на протестите против въвеждането на полицейски час в Белград предишния ден, съобщи директорът на полицията Владимир Ребич за РТС.

Ранени са най-малко 43 полицаи и 17 демонстранти, уточни той, предаде БТА.

Досега са арестувани 23 души. Като организатори на нахлуването в парламента са посочени Дамнян Кнежевич и бившият депутат Сърджан Ного.

Запалени полицейски автомобили и контейнери, разпилян боклук по улиците, изпочупени пътни знаци, счупени витрини показва телевизията тази сутрин.

По-рано РТС съобщи за ранени 13 полицаи и седем граждани. Пред сградата на РТС снощи също е имало инциденти, ранени са двама оператори от агенция Танюг.

Пред сградата на парламента и на държавната телевизия тази сутрин е разположен порицейски кордон. Полиция има и пред другите държавни институции в Белград и на основните кръстовища в града.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://petel.bg/

https://petel.bg/V-

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!