Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Астматиците-спортисти са изправени пред двоен проблем за Игрите

(фото: eworldvu.com)

Michael Kahn, Reuters / http://boycott2008games.blogspot.com

Въздухът на Пекин е толкова замърсен, че се равнява на 8-10 кутии цигари, изпушени на ден; за Шанхай тази цифра е 4-5 кутии дневно.

Лошият въздух може да причини големи проблеми през август за олимпийските атлети, които от една страна ще трябва да се справят със замърсяването в Пекин, а от друга – със стриктните антидопингови регулации относно бронхиалната астма.  

Олимпийските отбори в цял свят бързат да изследват своите спортисти, за да определят кои от тях имат предизвикана от физически движения астма, която може да бъде провокирана от смог и тежко физическо натоварване. Много състезатели дори не знаят, че имат този проблем.    

"Което се опитваме да направим, е да диагностицираме кой има астма и да им дадем съответното лекарство", каза Джон Удсайд, физиолог от Института по спорта в Англия, който координира изследванията на британските олимпийски атлети.

"Към тези Олимпийски игри има специален интерес, поради фактора на замърсяването."

Пекин е един от най-замърсените градове в света и въпреки 120-те млрд. юана (17.3 млрд. щ. д.), похарчени за пречистване на въздуха през последното десетилетие, качеството на въздуха остава голям проблем.

Длъжностните лица обещаха да намалят броя на автомобилите по пътищата  за периода 8-24 август, по време на Игрите, но някои атлети продължават да се тревожат, включително и два пъти олимпийският шампион Хайле Гебрселасие – страдащ от астма, който се страхува, че маратонът ще навреди на здравето му.

Етиопецът се отказа от олимпийския маратон, но се надява да участва в дистанцията на 10 000 метра в Пекин.

Експерти смятат, че тревогите не са безпричинни. Так Лий, учен в областта на алергиите и белодробната медицина в Кингс Колидж Лондон, заяви, че лошият въздух в съчетание с физически движения може да предизвика астматичен пристъп.

До това състояние се стига, когато хората вдишат частици от въздуха по време на физически движения, което може да възпали белите дробове и да направи дишането трудно. Някои може да минат през това състояние безпрепятствено, но други може да получат пристъп и да се наложи да спрат.

Емисии от превозните средства


Проблемът е, че в Пекин всички превозни средства, строителни обекти и фабрики бълват замърсяване във въздуха, което съчетано с горещи и влажни условия, може да затрудни дишането на атлетите, каза той.

"Това е проблем", каза Ли в телефонно интервю. "Един предизвикан от физически движения астматичен пристъп може да бъде доста тежък."

Карин Холцер от медицинския персонал на австралийския отбор, сподели че австралийският олимпийски комитет е засилил тестовете за астма за тези Игри.  

Според нея предизвиканата от физически движения астма може да понижи ефективността на атлета с до 30%, което подчертава необходимостта да се диагностират и лекуват хората с такова състояние.

"Ако тяхната астма се влоши умерено, това може да означава, че те ще трябва да се откажат от участие", каза тя.

След като лекарите диагностицират атлет с предизвикана от физически движения астма, е доста лесно да се получи разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК) за използване на медикаменти, каза Удсайд.  

Проблемът обаче е, че някои стандартни лечения нарушават антидопинговите правила, което кара спортистите да мислят и за нещо друго, освен за своите тренировки. Много спортни ръководни органи припомнят на спортистите да се уверят, че знаят правилата.

Спортистите трябва да имат валидно разрешително за терапевтична употреба на своите медикаменти, за да могат да вземат лекарства.

Списък на забранените медикаменти

Така наречените бета-2 агонисти са забранени като лекарства за астма, освен ако атлетите имат разрешително за терапевтичната употреба на formoterol, salbutamol, salmeterol и terbutaline за вдишване, според Световната антидопингова агенция (WADA).  

Действието на тези лекарства се заключава в това, че те копират някои от ефектите на произвеждани по естествен път химични вещества и препарати - адреналин и норадреналин - за отваряне на дихателните пътища, така че до белите дробове да стига повече въздух.

"Тъй като някои от медикаментите са в списъка на забранените вещества, МОК трябва да е сигурен, че само астматици-атлети използват астма медикаменти", каза Кен Ван Сомерен,  виден физиолог от Института по спорта в Англия.  

"Като трябва да се подчертае, че терапевтичните дози от лекарства за астма няма да имат никакво допингово действие."

Тестът включва измерване функцията на белите дробове преди упражнения и 10 минути след силно физическо натоварване, или 10 минути след като е прието лекарството за астма.

Спад от 10% или повече в белодробната функция се разглежда като положителен тест и сигнал за това, че атлетът трябва да бъде прегледан от лекар, за да му бъде предписано лекарството, каза той.

По време на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г., 1.7% от всички спортисти са потърсили и получили разрешение да използване медикаменти за астма, твърди Джоузеф Кумиски, специалист по белодробни заболявания и член на МОК.

Тази цифра се увеличи значително от тогава и на Игрите в Атина през 2004 г. 7.4% от спортистите получиха такова разрешение, като на някои то бе отказано, каза той.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!