Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Добавете новините за земетресението към развалените продукти на Китай

Judi McLeod, Canada Free Press

Дори преди да стане опустошителното земетресение в Китай, новините за него бяха управлявани от комунистическото китайско правителство. Кадри от Управлението по земетресенията на комунистически Китай са провели голяма конференция в Ханджоу (Hangzhou) на 28 април 2008 г. – две седмици преди земетресението в Сичуан. Основна тема на конференцията била скриването на новините за земетресения от външния свят.

Конференцията е преминала под надслов „Тренировъчен курс по запазване поверителността на информацията за земетресения”. Първа точка от дневния ред бил „Изучване на наредбите и постановленията за запазване поверителността на информацията за земетресения”, а точка втора – „Дискусии относно работните методи за запазване поверителността на информацията за земетресения”.

Защо китайското правителство би искало да държи в тайна пораженията от едно природно бедствие, което се е очаквало да вземе толкова много човешки жертви, е загадка, дори когато става дума за режим, който продължава да се отнася с пренебрежение към човешките права.    

Конференцията от 28 април е проведена специално за служителите от китайския сеизмологичен бранш. Тя била за Управлението по земетресенията във всички провинции и всички градски райони; за всички контролиращи сеизмологичните уебсайтове, за всички станции за прогнози, всички институти за планетата, всички институти за земната кора, всички геологични институти, всички центрове за спасителни отряди и извънредни ситуации, включително центровете за първи и втори проби, както и геофизичните центрове.  

Тя била за всеки друг, но не и за населението на страната и за неговите близки в чужбина.

Хората в свободния свят биват често подлъгвани от „новините” и „репортажите”, които получават свободно, считайки ги за точни и истинни.

Всъщност всички ‘случки’ от комунистически Китай са ‘хигиенизирани’ и пренаписани от комунистическите редактори и коментатори, за употреба от самозалъгващите се, добри

хора, които не живеят – или никога не са живели – под жестоката тирания на комунистическото управление.

Планини от репортажи са написани за киберполицаите, които пречат на блогърите в Китай да публикуват антиправителствени материали в Интернет, под заплаха от затвор или по-тежки наказания.

Малко се пише за приблизително единият милион тайни специални редактори и коментатори, обучени от комунистическия режим да контролират мненията в мрежата по света.

За написването на този материал за Canada Free Press бяха необходими времето и любезността на китайски преводачи. Причината е, че китайските комунисти не излъчват тези неща на английски, за да не знае Западът.

Ужасяващото опустошение от земетресението в Сичуан изобщо не е към своя край.

Последвалите трусовете все още отнемат живот или раняват хора. Към 4,7-те милиона изравнени със земята домове по време на труса на 12 май добавете още 270 000 унищожени или повредени къщи.

Напоследък Китай изпраща войски и полиция, за да се опитат да предотвратят наводненията, заплашващи над 700 000 оцелели от най-смъртоносното земетресение в страната за последните 32 години, тъй като прогнозите за времето вещаят задаващи се гръмотевични бури.

Официалната агенция Шинхуа съобщи, че военни инженери, оборудвани с динамит, са пристигнали на мястото на езеро, образувано от свлачища, намиращо се на 3,2 км от Тангжиашан (Tangjiashan), окръг Бейчуан. Хора и оборудване били спуснати и от хеликоптери.

Езерото е само едно от 34-те такива в Сичуан, представляващи опасност за хората.

Според Е. Джинпинг (E. Jingping), зам.-министър на Министерството на водните ресурси, за населението в близост до 19 езера са били подготвени евакуационни планове. 69 резервоара са в „непосредствена” опасност от рухване и се вземат мерки като пресушаването на най-тежко повредените конструкции.

Тангжиашан е най-опасното от езерата, тъй като нивото на водата му се е повишило с метри. Военните се опитат да взривят подпорната му стена в отчаян опит да източат водата.

Гръмотевичните бури могат да увеличат риска от наводнения по реките, които са били блокирани от свлачища.

Земетресението в Сичуан уби 65 080 души и остави 23 150 изчезнали. Но според премиера Уен Джиабао, който бе на обиколка в областта със секретаря на ООН Бан Ки Мун, броят на убитите може да надхвърли 80 000 души.

Инструктирането на властите как да запазят поверителността на информацията за земетресенията не може да бъде голяма утеха за едно население, уязвимо откъм катастрофални земетресения.

Междувременно изглежда, че много изнесени от Китай неща – включително и новините – са силно подозрителни.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!