Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Олимпийски игри или мобилизация за война?

Паравоенни полицаи на обучение за спешни ситуации, насочено към подсилване на охраната преди началото на Олимпиадата в Пекин.

Паравоенни полицаи на обучение за спешни ситуации, насочено към подсилване на охраната преди началото на Олимпиадата в Пекин. (China Photos/Getty Images)

Feng Changle, Epoch Times

Тян Йишянг (Tian Yixiang), директорът на военното бюро към командния център по сигурността на Олимпийските игри в Пекин, заяви наскоро пред репортер от военния канал на новинарската мрежа Шинхуа (Xinhua News Net), че главната заплаха за сигурността на Олимпийските игри са „вътрешни сили срещу Китай, включващи Ислямското движение в Източен Туркистан,Тибетското движение за независимост и Фалун Гонг. Тези групи гледат на Олимпиадата като възможност за намеса и нанасяне на вреда.”

С оставащите по-малко от  100 дни до началото на церемонията по откриването през август, контролираните от китайския режим медии разпространяват широко речите на Тян. Според него китайското правителство е мобилизирало армията, морските пехотинци и авиацията от четири военни региона. Военни изтребители, хеликоптери, кораби, противовъздушни ракети, радарни системи и противохимически оръжия – всичките са мобилизирани. От 2005 г. насам военните тестват своите системи за наблюдение и извършват специфични за Олимпиадата тренировки и обучения в подготовката за предстоящите игри.

Много китайски граждани са критични и скептични към широкото участие на военните в Олимпийските игри.

Гражданин, г-н Лиу, живеещ в близост до главния стадион на Олимпийските игри, заяви в интервю: „Защо Олимпийските игри се третират като война? Това домакинстване на спортно събитие ли е, или започване на война? Действително не разбирам защо военноморския флот е замесен и защо трябва да се провеждат обучения в отдалечени морета. Терористите на самолетоносачи ли ще дойдат в Пекин?”

Той продължи с въздишка: „Обстановката е толкова напрегната, а Игрите дори не са

започнали. Това ни кара нас, обикновените граждани, да се чувстваме несигурни. Не мисля, че Олимпиадата се е провеждала така в миналото (в други страни), нито че ще се провежда така в бъдеще.”

Работник от Тянджин сподели: „Режимът наистина не щади средства. Сигурен съм, че те дори няма да направят много пари от Игрите. Ние, обикновените хора, искаме храна, подслон и да преживяваме, а не Олимпийски игри. Каква е значимостта на игрите? Ние работихме през целия си живот и сега получаваме няколкостотин юана месечно от пенсиите си. Инфлацията е висока, а аз имам цяло семейство да храня. Как ще оцелеем? Някои казват, че подкрепянето на Олимпийските игри е проява на патриотизъм. Какво има насреща от нашия патриотизъм?”

Човек от Шенджен отбеляза: „Инфлацията, безработицата и загубите на стоковия пазар са всичките сериозни. Бремето на дълга е толкова тежко. Какво могат да донесат Олимпийските игри на обикновените хора? Не е ли това само един факел? Щафетата на олимпийския огън няма никакво значение и е чиста загуба на пари и време.”

„Правителството е твърде суетно. Те наистина не харчат парите разумно. Ако използваха парите за здравно осигуряване, повече хора в Китай щяха да имат възможност да получават медицинска помощ и по-малко от тях щяха да умират, докато семейството им трябва да гледа безпомощно. В един момент правителството ще трябва да плати за собствената си суета”, продължи той.

Емигрирал работник от провинция Анхуей коментира: „Това, че за Олимпийските игри бяха докарани войници от четири различни военни региона, трябва да е световен рекорд. Правителството дори не може да се грижи за ежедневните неща, да не говорим да защити Олимпиадата. Има толкова много крадци и обирджии по улиците. Колко от престъпленията са разкрити? Самият аз бях ограбен днес. Чувствам се напълно безпомощен и несигурен.”

Столичанин от Пекин каза: „Смятам, че Олимпиадата в Пекин ще е на загуба. Разноските за военни, обществена сигурност, полиция, както и за всички нива на обществената и частната охрана, ще представляват една огромна сума. Цялото население беше ангажирано да защитава Олимпийските игри, като да беше избухнала гражданска война. Спортно събитие ли са Олимпийските игри, или война? Мисля, че китайското правителство третира всички като свой враг. Те не се грижат за сигурността. Те започват война.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!