Следвайте "Буднаера" в Телеграм

След секретно заседание, съдът задържа адвокат близък до Божков и шефа на охраната му

Божков: Помни ли Бойко затвора в Чехия през 1993 г... И кой му прати адвокат да го измъкне...

След заседание проведено при закрити врати, Специализираният наказателен съд остави в ареста адвокат Славчо Марков и шефът на охраната на обвиняемия бизнесмен Васил Божков - Веселин Балтов. Те бяха задържани при показна акция на обвинението в петък в София и Сандански, като тогава главният прокурор Иван Гешев публикува в "Туитър" пост, в който се зарече, че ще бъде безкомпромисен към тези, които извършват престъпления срещу магистрати.

От коментарите на адвокатите на Марков и Балтов, стана известно, че срещу тях няма обвинение за каквито и да е било действия спрямо магистрати. Те са привлечени като обвиняеми като членове на организираната престъпна група за принуда, изнасилвания и убийства, за която държавното обвинение твърди, че е ръководена от Васил Божков, който се намира в Дубай.

Преди две седмици Божков публикува снимки на прокурор Ангел Кънев, който беше заснет да излиза от Национална агенция по приходи (НАП), като бизнесменът твърди, че фотографиите са му били предоставени от симпатизант и обеща да разкрие повече за натиска на прокуратурата над НАП. На следващия ден прокурорската колегия към Висшия съдебен съветизлезе с декларация, в която нарече снимането на Кънев - криминален натиск, а главният прокурор Иван Гешев дори видя в това престъпление.

Прокуратурата твърди, че е намерила снимки на магистрати при ареста на Марков в петък, но днес стана ясно, че той няма никакви обвинения за това. След съдебното заседание Филип Марков - син и адвокат на Марков коментира пред БНТ, че никога той или баща му са виждали тези снимки.

Рано сутринта в петък в дома на Марков влизт тежко въоръжени и маскирани служители на МВР и прокуратурата, които са разбили входната врата и са задържали 70 годишния Марков и 68 годишната му съпруга. Чак след половин час на място са дошли следователи и е започнало същинското претърсване на дома. През това време маскираните служители са имали пълен достъп до всички помещения на семейството, стана известно от изявления на защитата на Марков.

Той е бил привлечен като обвиняем като участник в организираната престъпна група, чийто ръководител е Божков. Това е станало на базата на свидетелски показания, които са дадени още в началото на годината. Адвокатите на Марков коментираха, че въпросните показания са били опосредствани и свидетелите заявявали не неща, на които са преки свидетели, а такива, за които се знаело и били чули, че се говори.

Заседанието беше засекретено по искане на прокурорите Близнаков и Банков. Мотивът - има данни от свидетелски показания, които нарушават личната неприкосновеност. Заседанието трябваше да напусне и представителят на Софийската адвокатска колегия Пейчо Пеев, който е бил в съда, тъй като един от задържаните - Славчо Марков - е адвокат с над 20 годишна практика. Съдът уважи искането на прокуратурата двамата да останат в ареста с мотив, че може да извършат други престъпления, съобщи БНТ.

До този момент прокуратурата не е изнесла информация за обвиненията на Славчо Марков и Веселин Балтов, а арестите им бяха представени единствено в контекста на твърдяното следене на прокурор Ангел Кънев. Ден след ареста от държавното обвинение пуснаха съобщение до медиите, в което твърдят, че при акцията в петък сутринта "е открит снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, както и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://www.dnevnik.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!