Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тези, които защитават човешките права, трябва да работят заедно

John Suarezq Free Cuba Foundation

Изказване на Джон Суарез (John Suarez) от фондация Свободна Куба (Free Cuba Foundation) по повод посрещането на Щафетата на огъня за човешки права в Маями:

Аз съм Джон Суарез от фондация Свободна Куба, студентска организация към Международния университет на Флорида.

Аз съм един от последните изказващи се, така че ще се опитам да бъда кратък и да обобщя нещата, тъй като днес чухме толкова много – от Фалун Гонг, от Тибет, от Виетнам, от Китай; както и случая на Северна Корея, който е ужасяващ по отношение на нарушенията на човешките права.

Джон Суарез (John Suarez) от фондация Свободна Куба (Free Cuba Foundation)
Джон Суарез (John Suarez) от фондация Свободна Куба (Free Cuba Foundation) призовава всички правозащитни групи към съвместна работа. (James Fish/Epoch Times)
Джон Суарез от фондация Свободна Куба демонстрира своята фланелка „Свободен Тибет”.
Джон Суарез от фондация Свободна Куба демонстрира своята фланелка „Свободен Тибет”. (James Fish/Epoch Times)

Тъжното е, че при повечето от тези режими говорим за комунистически диктатури – така че действително, това, което чувам, че се случва във Виетнам, или в Китай, или на други места, е много подобно на това, което чувам от Куба. Езиците са различни, но репресиите и стратегиите за задържане на властта са едни и същи.

В този момент Куба преминава към хибрид между китайско-виетнамска система; те

започват да въвеждат известна отвореност в икономиката, като засилват репресиите в политически план.

Така ние виждаме, че трябва да се учим от тези други движения, от братята ни във Виетнам и Китай, братята ни в Тибет, нашите братя и сестри от Фалун Гонг, и да научаваме през какво преминават те, защото това е, което ни очаква в бъдеще.

Също така сме забелязали – аз съм участвал и в демонстрации на Фалун Гонг в различни държави и в различни градове тук, в САЩ – забелязали сме, че в някои случаи дори кубински чиновници правят снимки на демонстранти от Фалун Гонг, за да ги връчат впоследствие на своите китайски приятели в Комисията по човешките права на ООН.

По същия начин, когато искахме да говорим пред Комисията по човешки права на ООН е имало случаи, когато китайците са помагали на кубинците и са ни възпрепятствали от възможността да се изкажем.

Така сме видели, че тези режими работят заедно. А ако тоталитарните диктатори работят заедно и това работи, то активистите за демокрация и защитниците на човешки права трябва също да работят заедно.

Тъкмо миналия месец [април, бел. ред.] в Женева кубинското правителство, заедно с известен брой държави от Близкия изток с недотам блестящи досиета за човешките права, както и Китай, Виетнам и обичайната група, успяха да подкопаят международните стандарти за свобода на словото чрез Съвета по човешките права на ООН.

Така че това е един много реален проблем и е време за промяна в механизма на Съвета по човешките права на ООН, и наистина е необходимо да работим заедно – Фалун Гонг, тибетците, тези, които се борят за свобода в Бирма, Виетнам и навсякъде другаде. Всеки, който уважава човешките права и иска да види утвърждаване на човешките права – всички ние трябва да работим заедно.

Тук съм с фланелка на д-р Оскар Елиас Бисет (Oscar Elias Biscet). Понастоящем д-р Бисет излежава 25-годишна присъда в Куба.

Преди да влезе в затвора, за да започне да излежава тази присъда, той имаше време да напише писмо до Далай Лама в израз на своята солидарност към каузата за свободен Тибет и свободен Китай.

И в този дух бих искал и да ви покажа фланелка, която получих през 2000 г. в Калифорния – фланелка за свободен Тибет.

Получих я от поддръжник на „Студенти за свободен Тибет”. Аз му дадох една от моите фланелки с надпис „Свободна Куба”, а той ми даде една от своите със „Свободен Тибет”. Смятам, че този тип реципрочен обмен на информация, изображения и солидарност е това, което е необходимо, ако желаем победа в тази борба за международни човешки права.

Благодаря ви много.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!