Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим започва дисциплиниране на протестиращи родители

Скърбящи родители и близки

Скърбящи родители и близки отбелязват Деня на детето на 1 юни 2008 г. в гр. Дуджиангиан, провинция Сичуан. Всички носят бели фланелки с надпис „Да се накажат сурово виновните за лошите сгради корумпирани строители”. (Andrew Wong/Getty Images)

Samuel Spencer, Epoch Times New York

След като първоначално обещаваше пълно разследване на причините за срутването на училищните сгради по време на земетресението в Сичуан, както и подвеждането под отговорност на виновните за това, Китайската комунистическа партия (ККП) промени своя курс, разпръсвайки протестите на останали без деца родители, както и арестувайки някои от тях. Има предположения, че тази промяна в поведението на ККП може да се дължи на факта, че един от комунистическите лидери в Политбюро на ККП сега – Джоу Йонканг (Zhou Yongkang) – е бил партиен секретар на провинция Сичуан за периода 1999-2002 г., когато много от срутилите се сега училища са били построени.

Над 100 полицая са поставени пред сградата на Народния съд в Дуджиангиан (Dujiangyan), провинция Сичуан, където скърбящи родители са представяли своите случаи след земетресението.
 
Полицаите прилагали физическа сила срещу протестиращите и ги завличали далече от съда. Те възпрепятствали също така родителите да предоставят документите си пред съда.

Мерките срещу протестиращите родители започнаха след като китайският режим нареди на журналистите да смекчат тона си в критицизма срещу качеството на училищните сгради, наричани в Китай "тофу-сгради", поради тяхното лошо качество и неустойчивост.
 
В някои области училищни сгради са единствените срутени постройки, като

правителствени сгради са останали непокътнати. При земетресението бях убити над 69 000 души, повечето от които ученици, затрупани от стените и покривите на училищните сгради.

Промяната в отношението към пострадалите родители в Сичуан се предполага, че може да се дължи на нареждане на Джоу Йонканг (Zhou Yongkang), сега секретар на Централният политически и консултативен комитет на ККП, който е бил партиен секретар на Сичуан от 1999 г. до 2002 г., когато са построени много от училищните сгради със съмнително качество.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!