Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Трагедията на децата-работници в Китай

Деца помагат на своите родители в прибирането на реколтата в село в Гуюан в автономната област Нингшиа Хуей

Деца помагат на своите родители в прибирането на реколтата в село в Гуюан в автономната област Нингшиа Хуей (Guyuan, Ningxia Hui), северозападен Китай. В последните години голям брой деца биват прилъгвани от надзорници във фабрики да отпътуват в района на делтата на река Пърл като деца-работници – повечето от тях са под 16 години. (China Photos/Getty Images)

В последните години голям брой деца биват прилъгвани от надзорници във фабрики да отпътуват в района на делтата на река Пърл като деца-работници – повечето от тях са под 16 години. Работните условия са много тежки, бягствата от там се предотвратяват със смъртни заплахи, а красивите момичета биват подлагани на сексуални тормоз и експлоатация.

Според репортажи тези деца обикновено идват от автономната префектура Лянгшан Йи (Liangshan Yi) в провинция Сичуан (Sichuan). Надзорниците използват като уловка така нареченото „високо заплащане”, подбират и дори отвличат деца от бедни семейства. След като бъде заплатено на надзорниците, на предприемачите и посредниците, децата получават само една трета от надницата си.

„Продадени като зеле”

Според китайския вестник Южен Метрополитен (Southern Metropolitan) под натиска на бедността някои родители също изпращат насила своите деца при надзорници във фабрики с надеждата да получат някакви пари, с които да подпомогнат семейството си. Около сто деца са събрани пред малък супермаркет, носейки легени, завивки и т.н. – някои от тях са на по-малко от десет години. Изглеждат като изложена и подредена стока в магазин, която чака да бъде избрана.

Според местния жител г-н Мин Шао (Min Shao), някои ръководители на предприятия идват тук, за да избират деца-работници. В момента не е пиковият сезон, но през ноември и декември на няколко пъти камиони ще товарят децата и ще ги извозват „продадени като зеле” до района на делтата на река Пърл.

Глад и насилие

Когато във фабриката няма работа, надзорниците им плащат само по 10 юана (по-малко от 2 лева) на ден. След като платят наема остават едва 5 юана за храна. За да преживяват, тези деца-работници трябва да разчитат на задушени на пара симидени кифли (най-евтината храна

в Китай, бел. ред.) Когато гладът стане непоносим, могат да си позволят ястие от ориз веднъж на няколко дни.

Повечето от тези деца живеят в наета къща или малък хотел в близост до пазара Шипай. Стаите са по-малки от десет квадратни метра и леглата заемат по-голямата част от пространството. Стаите са тъмни, влажни и пропити с миризма на плесен. Казват, че всеки е живял в подобно място преди да намери работа.

За да увеличат печалбата, надзорниците ги насилват да работят 12 до 15 часа дневно. Децата биват често бити и унижавани. Понякога получават задоволителна дажба храна едва веднъж на няколко дни.

Според едно дете-работник добре изглеждащите момичета могат да бъдат изнасилени по всяко време, а някои красиви момичета биват подмамвани от началника да взимат наркотици и накрая биват изпращани в места за забавления.

Бягството среща смъртта

При този тежък режим на работа и живот,  много деца мислят ежедневно за бягство. Но пътят е затворен и надзорниците ги заплашват със смърт, предупреждавайки ги какво може да им коства едно бягство.

Десетгодишният Амо казва, че работи във фабрика за електроника в Донггуан (Dongguan) от два месеца, по 15 часа на ден без почивка, от 8 сутринта до полунощ. „Много съм изморен, искам да се върна вкъщи, всички искаме да се приберем вкъщи, но нямаме пари за път.”

По думите на по-голямо дете-работник, надзорниците го заплашват често: „Всяко желание за бягство или връщане вкъщи е задънена улица.” Това дете споделя също така, че ако избяга, или отиде при друг надзорник, може да умре, защото надзорникът му ще изпрати някого да го убие. Децата-работници казват, че всеки надзорник има свои главорези и надзиратели.

Според твърденията нелегалните трудови посредници използват Донггуан като транспортен център, от който децата от Лянгшан биват изпращани в различни фабрики в региона на делтата на река Пърл.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!