Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Бойко загази: Заплахата „Ще изгоря Елена Йончева” стигна до шефа на Европарламента, Европол поема скандала

Заплахите на премиера Бойко Борисов срещу евродепутата Елена Йончева гръмнаха и в Европарламента, съобщи базираният в Брюксел сайт EURACTIV.bg .

Председателката на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия (Испания) изпрати писмо във вторник, 30 юни, до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол.

Писмото е във връзка с изтеклия запис на телефонен разговор, в който мъж, който звучи като премиера Борисов, се заканва да “изгори” Йончева.

В записа, който изтече на 12 юни, освен коментар за Елена Йончева се чуват и цинизми по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева, нареждане на КЗК да провери “Еврохолд”, споменаване на чуждестранни премиери в обиден за тях контекст, споменаване на името на Иван Гешев във фамилиарен стил и др.

Самият Борисов постави под съмнение автентичността на записа и предположи, че е deep fake, но не поиска разследване.  По думите му “няма лоша реклама”.

В писмото на Гарсия до председателя на Европейския парламент се споменава, че според класация на “Трансперънси Интернешънъл” България е най-корумпираната страна в ЕС, както и факта, че Елена Йончева, бивш журналист, дълго време е била ангажирана в борбата срещу корупцията и в частност с корупцията по високите етажи.

“Подобни заплахи не само насаждат страх у нея лично, но и сериозно заплашват и подкопават независимостта и интегритета на Европейския парламент и не могат да бъдат толерирани по никакъв начин”, подчертава Гарсия.

Испанската евродепутатка призовава председателят на Европейския парламент да изпрати писмо до премиера Борисов, изискващо “независимо разследване на записа, включващо не само законността, но и автентичността му, използването на всички възможни средства, включително и подкрепата и съдействието на Европол”.

Запитана от EURACTIV България да коментира писмото на Гарсия, Елена Йончева каза: “Задължението ми като евродепутат е да предупредя службите за сигурност и ръководството на Европарламента за всяка заплаха която може да повлияе както на моята работа, така и на независимостта на институцията”.

Йончева добави, че в момента се обсъждат какви мерки да се предпремат, за да се гарантира сигурността ѝ като член на Европейския парламент. По отношение на записа, Йончева коментира, че се надява Европол да се заеме с експертизата му. А решението дали ще се обърне за защита към белгийската полиция, ще бъде взето след консултации в Европейския парламент.

Йончева свързва заплахата в изтеклия запис с действията си по отношение на корупцията в България. През последните 2 години тя е внесла шест сигнала в прокуратурата, по които и до днес няма никакво развитие. Йончева припомня, че е осъдила премиера Борисов за клевета на три инстанции.

Един от сигналите, внесени в българската прокуратурата от Йончева, е по случая с къщата в Барселона. Испанската прокуратура разследва премиера Борисов за незаконни действия, свързани с пране на пари. От българска страна развитие по въпроса още няма.

Йончева коментира, че “има основания за притеснение заради двегодишната си история на разследване на корупционни действия, включително и по случая с Барселона”. Страховете идват и от извършено предупреждение от политик в българския парламент, който в личен разговор я е предупредил, че ако разследва случая с Барселона, ще има последствия.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://narod.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!