Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Родителската скръб прераства в гняв в Китай

boycott2008games.blogspot.com

…родителите наобиколиха зам. партийната секретарка на гр. Мианджу (Mianzhu) и я нарекоха ‘лъжец’ заради нейния доклад относно разрушаването на училището във Фушин (Fuxin), в който доклад тя не споменава, че при срутването на училището са били убити 127 ученици. „Защо не правиш за нас това, което е редно? Защо ни мамиш?, крещяха те в лицето й в продължение на 20 минути, докато тя припадна и трябваше да бъде изнесена на носилка. На следващия ден родителите отправиха гнева си към Джиянг Гуохуа (Jiang Guohua), партиен секретар на Мианджу. Когато неговите отговори се оказаха незадоволителни за тях, те поеха пътя за Ченгду (Chengdu). При което Джианг падна на колене няколко пъти, молейки ги да спрат: „Моля ви, повярвайте, че партийния комитет в Мианджу може да се справи с проблема”, повтаряше той. Но те продължиха да вървят.

Започналото като неофициално събиране на родители, загубили децата си при земетресението на 12 май в Сичуан, премина бързо в неконтролируема ярост. Един от бащите, загубил 15-годишната си дъщеря, грабна микрофона и започна да апелира за правосъдие:

Джиянг Гуохуа (Jiang Guohua), партиен секретар на гр. Мианджу (Mianzhu) падна на колене, молейки родителите, загубили децата си при земетресението в Сичуан, да преустановят своя протестен марш към столицата на Сичуан, Ченгду (Chengdu).

Джиянг Гуохуа (Jiang Guohua), партиен секретар на гр. Мианджу (Mianzhu) падна на колене, молейки родителите, загубили децата си при земетресението в Сичуан, да преустановят своя протестен марш към столицата на Сичуан, Ченгду (Chengdu). (Shiho Fukada for The New York Times)

„Ние настояваме правителството да накаже строго убийците, станали причина за рухването на училищната сграда. Моля, всички подпишете петицията, за да научим истината”.

Гневът на хората растеше. Някои родители говореха за това, как местните управници са знаели от години, че сградите не са безопасни, но са отказвали да предприемат

мерки. Други си спомняха, че цели 2 часа са минали преди спасителните работници да се появят; и че дори след това са спрели спасителните операции в 10 ч. вечерта, започвайки ги отново едва в 9 ч. на следващия ден.

„Хората, отговорни за това трябва да се доведат тука и да им се сложи куршум в главата”, каза фермерът Луо Гуанмин, прегръщайки снимка на своята 16-годишно дъщеря.

През последните няколко дни подобни спонтанни обществени прояви нарастват в провинция Сичуан, където опечалени родители настояват за разследване защо толкова много училища се срутиха от земетресението на 12 май, убивайки около 10 000 деца.

С продължаващата медийна пропаганда за героизма на войниците и дарителската щедрост на нацията, вълна от гняв се надига сред родителите, чиято печал започва да надделява страха на обикновения гражданин да отправи предизвикателство към правителството. Веднага след земетресението държавните медии споменаваха за обвинения относно лошото строителство на училищата. Но само след седмица цензурата влезе отново в действие.

Последните няколко дни обаче започват отново да се появяват статии за търсене на отговорност на виновните. Бизнес списанието Caijing настоя в своя уводна статия, че разследванията не трябва да се бавят. Официалната новинарска агенция Xinhua също напомни на своите читатели, че подкрепя бързата реакция към исканията на пострадалите родители.

Този обрат предполага, че властите в Пекин осъзнават риска от игнориране на общественото мнение. Съдейки по изблиците напоследък, всяко забавяне може да влоши положението с разгневените родители.

По време на своята конфронтация с лидери на Китайската комунистическа партия миналия уикенд, родителите наобиколиха зам. партийната секретарка на гр. Мианджу (Mianzhu) и я нарекоха ‘лъжец’ заради нейния доклад относно разрушаването на училището във Фушин (Fuxin), в който доклад тя не споменава, че при срутването на училището са били убити 127 ученици.

„Защо не правиш за нас това, което е редно? Защо ни мамиш?, крещяха те в лицето й в продължение на 20 минути, докато тя припадна и трябваше да бъде изнесена на носилка.

На следващия ден родителите отправиха гнева си към Джиянг Гуохуа (Jiang Guohua), партиен секретар на Мианджу. Когато неговите отговори се оказаха незадоволителни за тях, те поеха в протестен марш пътя към столицата на Сичуан, Ченгду (Chengdu). При което Джианг падна на колене няколко пъти, молейки ги да спрат:

„Моля ви, повярвайте, че партийния комитет в Мианджу може да се справи с проблема”, повтаряше той. Но те продължиха да вървят.

Родители, загубили децата си в гимназията в Джуюан (Juyuan) казаха, че все още чакат да чуят нещо от властите в Дуджиангиан (Dujiangyan). Няколко родители споменаха, че учители са им предлагали компенсация от около 4500 щ.д. на дете, ако преустановят своята шумна обществена кампания.

„Ние не искаме парите им; единственото, което искаме, е да се сложи край на тази корупция”, каза фермерът Луо и останалите поклатиха глави в одобрение на думите му. Много родители споделиха, че са обидени, защото никой не е дошъл – нито от училището, нито от правителството – да им поднесе съболезнования.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!