Борисов нареди спиране на багерите на Рилските езера

Сн. БГНЕС

След като премиерът Бойко Борисов призова незабавно да спрат багерите в Национален парк „Рила“, час по-късно дойде и заповедта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Ресорният министър Емил Димитров разпореди на Оперативна програма "Околна среда" спиране на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза" и извършване на извънредни проверки на изпълнението му, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

На ръководството на Национален парк "Рила" e указано да преустанови всички дейности в изпълнение на проекта до приключване на проверките на място. 

Снимка на багер до Седемте рилски езера във Facebook разбуни духовете на природозащитниците. От парка обясниха, че няма да се строи нищо, багерът е нужен за оформяне на пътеките, където ръчният труд не успява.

Междувременно Окръжната прокуратура в Кюстендил се е самосезирала по повод публикациите в медии относно наличие на строителна техника на територията на Седемте рилски езера. В редица от тях са споделени снимки на багер в близост до езерото Бъбрек и са изразени опасения от извършване на изкопни работи. 

В рамките на надзора за законност, прокуратурата е разпоредила спешна проверка, която следва да бъде осъществена от сектор „Икономическа полиция“ в Районно управление - Дупница при Областна дирекция на МВР.

Предстои да се изяснят причините за наличие на строителната техника, да се установят и проверят издадените разрешителни, както и да се снемат обяснения от директора на Национален парк „Рила“.

Проверката следва да приключи в най-кратък срок, след което материалите ще бъдат предадени в Окръжна прокуратура – Кюстендил. 

Строителните дейности край Седемте рилски езера, които притесниха природолюбителите се оказаха за прокарване на чакълени алеи в района, стана ясно ден по-рано от репортаж на bTV.

Още в събота в социалните мрежи се появи снимка на багер край „Бъбрека”. Оказа се, че багерът не е един, а поне два и, че на терен има много повече тежки машини, включително и големи камиони, които изравят огромни коловози в размекнатата земя. 

"В района около езерото Бъбрека, откъдето са снимките, се полага едър и дребен камък, както е по проект. Ще бъдат поставени и дървени прегради, за да могат туристите да вървят по маркирания обособен маршрут. Не искам хората да си мислят, че изграждаме някакви бетони или ще се строи", заяви Красимир Андонов, директор на Национален парк "Рила". Пред БНР той уточни, че не се изграждат нови пътеки, а се укрепват съществуващите..

Оказа се, че не става дума просто за укрепване на пътеките, а за полагане на широки алеи от чакъл, все едно край Езерата е градски парк, а не защитена природна зона.

Проектът за рехабилитация на пътеките в парка е доста солиден като финансиране, става ясно от договора между парка и фирмата-изпълнител - "Юнайтид пропърти груп". От документите, публикувани от dnevnik, се вижда, че по контракта ще бъде платено 2 535 644 лв. без ДДС. Цената включва изготвянето на идеен проект за рехабилитация на туристическата пътека по маршрут горна лифтова станция - х. Рилски езера - Сухия чал - ез. Бъбрека, ез. Сълзата-ез. Бъбрека, - ез. Близнака, - Трилистник - ез. Рибно, от всички страни - източен и западен бряг, - ез. Долно, - х. Рилски езера и от Рибно езеро по лятната туристическа пътека до х. Рилски езера, както и самите строителни дейности. Най-сериозното перо в договора е изграждането и маркирането на пътеките, като за един метър цената е 219 лв. без ДДС. При 8570 метра това прави 1,880 172 лв.

Доста скъпи според ценовата оферта са и информационните табели. За една информационна табела, размер 80 на 60 см. предложената цена от изпълнителя е 1491 лв. или за 22 табели - 32 813 лв. За сравнение направата и монтажа на едно дървено мостче с размер 4 метра на 1,8 м. ще струва близо три пъти по-малко - 460 лв. на бройка. 

Това не е единственият крупен договор на фирмата с "Национален парк Рила". "Юнайтед пропърти груп" спечели и трите обособени позиции за дейностите по рехабилитация в парка, изпълнявани по оперативна програма "Околна среда", като подписа още два договора с парка. Фирмата взе 4 198 416 млн. лв. без ДДС за проектиране и СМР на рехабилитация на туристическа пътека и съществуващ път в ПУ Белица и ПУ Якоруда - пътека от м.Семково (границата на защитената зона) до м.Поленица; пътят от м.Полени, както и 29 781 лв. за изпълнение на дейностите „Рехабилитация на туристическа пътека в участък от х. „Скакавица“ до х. „Ловна“.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://epicenter.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!