Фрог: Уволняват по списък „неудобните и непокорни“ служители в Агенцията по вписвания

.

Данаил Кирилов и Габриела Козоарева

Истинска чистка на неудобните и непокорни служители се вихри в Агенцията по вписванията (АВ). Това научи Фрог Нюз от вътрешни за системата хора. До този момент трима служители, отговарящи за регистрацията на дружества, са уволнени. Същото грози още трима, които е въпрос на време да бъдат махнати. Балтията се точи и за още няколко души.

Всичко това в момента създава напрежение в Агенцията. Историята започва още през миналата година, когато по искане на новодошлата шефка на АВ Габриела Козарева  бе създадена Инструкция за работа. Припомняме, че Козарева оглави АВ през август 2018 г. след скандала със срива в Търговския регистър, а преди управляваше Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.  Срещу новите правила в АВ тогава скочиха множество служители, тъй като съзряха опит чрез даване на методически указания да се позволи външно вмешателство в техните решения дали една фирма да бъде регистрира или да получи отказ заради неизрядни документи. „Ние трябва да работим независими, както съдиите и никой не трябва да ни нарежда какви решения да вземаме. Безпристрастно трябва да преценяваме изрядността на документацията.“, признаха пред Фрог възмутени юристи от Агенцията.

Въпросната Инструкция нажежи атмосферата във ведомство до краен предел. Стигна се до там, че пред Министерството на правосъдието (МП), което е шапка на Агенцията, се жалваха, както непокорните юристи за закононарушенията, така и самата Козарева от подчинените си. В свое писмо тя обвинява част от подчинените си, че действат като „организирана група, която цели да саботира работния процес, да урони престижа на ръководството на Агенцията, да постави в подчинено положение новопостъпилите служители и като цяло да създаде напрегната работна обстановка.“

Вътрешният сблъсък в Агенцията по вписвания явно е дошъл в повече на правосъдния министър Данаил Кирилов и той назначава проверка от страна на Инспектората. В доклад от 30.05.2019 г. на Инспектората, с който Фрог разполага, се вижда, че след задълбочена проверка изцяло е отхвърлена констатацията и обвиненията на Козарева за „организирана група“, като недоказани. Освен това проверяващите защитават тезата на „непокорните“, а именно, че „даването на методически указания излиза извън обхвата на длъжностната характеристика на началниците и може да се тълкува превратно“. Посочва се още, че „ненормираното работно време, което ръководството на АВ е искало да наложи, като нещо нормално, противоречи на Кодекса на труда.“ На практика Инспекторатът казва, че нововъведената Инструкция противоречи на законите в България, след което тя е отменена.

Сагата обаче не свършва до тук, защото същите правила, които фигурират в премахнатата Инструкция са въведени отново, но вече под формата на вътрешни за ведомството правила, които не могат да бъдат атакувани и оспорвани.

Малко след това хората, които преди близо година са възроптали срещу Инструкцията бавно и методично се отстраняват от работа. Мотивът, с който „зловредните“ служители се махат е, че закъснявали след обедна почивка, твърдят източниците ни. Любопитно е да се подчертае, че картите им за достъп са използвани от ръководството като доказателство срещу тях, въпреки, че системата често дава бъгове и не може обективно да е достоверна дали има закъснения или каква е причината за тях.

Агенцията по вписвания от години е във фокуса на няколко скандала. Най-грандиозният бе, когато се срина цялата система на Търговският регистър. Последва втори скандал, след като въпреки краха на системата, служителите и ръководството си раздадоха мастити бонуси.

Според източници в парламента службата е дадена „на концесия“ на ДПС и по-специално на депутата, корпулентен бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски. Като доказателство се сочи фактът, че фирми, които са на прицела му, изпитват сериозни затруднения в регистрацията и работата си с Агенцията по вписвания.  Известни са редица случаи,  в които дори след поредица съдебни решения, институцията отказва да ги изпълни, без дори да посочва мотиви за това.

Екип Фрог Нюз

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!