Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайският режим затегна отново контрола върху медиите

Qi Zhifeng, Voice of America

Китайският режим затяга контрола си върху медиите, съобщаващи информация за земетресението. Сложи се край на относителната „свобода” на новините, продължила около седмица след земетресението в Сичуан. Критици отбелязват, че комунистическият режим всъщност не е спирал да упражнява контрол върху медиите и изразяването, което пречи както на спасителните и възстановителни операции, така и на развитието на Китай.

Още в деня на земетресението (12 май) в община Уенчуан (Wenchuan), провинция Сичуан (Sichuan), началникът на Отдел пропаганда и новини издаде заповед всички медии да се отнасят към новините за земетресението като към политическа задача, чиято цел е да рекламира Китайската комунистическа партия (ККП). Също така различни новинарски агенции в Китай получават вътрешни инструкции: Да преустановят изпращането на кореспонденти в Сичуан.

Въпреки нареждането, верни на професионалния си дълг журналисти заминават в района на бедствието, благодарение на които китайските граждани и чуждите медии получават цялостна информация за станалото.

Така те разбират за няколкото родители от гр. Дуджиангиан (Dujiangyan), които протестираха срещу властите, построили с икономисани средства рухналото и избило много деца училище, за да приберат парите от проекта. Австралийското радио

отбеляза, че Централната китайска телевизия (CCTV) не е споменала нищо за този протест в Дуджиангиан.

В своите репортажи АР и New York Times също отбелязват, че китайският режим затяга своя контрол върху медиите. Цай Имей (Cai Yimei), изпълнителна редакторка на хонконгското списание Open Magazine, каза, че относителната свобода, на която китайските медии се радват за около седмица след земетресението, не означава, че китайският комунистически режим се е отказал от своя контрол върху тях.

„Китайският комунизъм всъщност никога не е отслабвал контрола си, включително по време на тазгодишните бедствия от снежните бури и земетресението”, отбеляза тя.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!