Нито лев за бизнеса от Министерството на икономиката по мерките за К19

Румен Гечев: БСП се опасява евросредствата да не се озоват отново в чекмеджетата на властта

Помощта за бизнеса, която беше щедро обещавана от правителството преди месец, се бави по всички възможни канали, съобщава Капитал. Инструментът през Фонда на фондовете още не е стартирал, а другият "бърз" канал - този  за от 3 000 до 10 000 лв. през програма Иновации и конкурентоспособност (ОПИК), откъдето трябваше да дойдат 173 000 000 лв за малките и средните предприятия. Новината идва на фона на бавените с 3 месеца пари по мярката 60/40 по линия на социалното министерство. И на още незапочналите да се раздават кредити до 48 000 лв. през търговските банки, за които още през март уж се отпуснаха 500 000 000 лв. Такова безхаберие и административен провал няма в нито една друга държава от Европейския съюз, а дори и извън него на континента Европа.

„Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се”!

Процедурата за подкрепа на бизнеса през ОПИК беше отворена и има стотици кандидати, но досега нито един от тях не е получил реално средства, посочиха от Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП). Друга програма, която трябва да подкрепи иновации, пък дори не е отворена.

Както подборът, така и плащанията по процедурата Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19" вървят изключително бавно, смятат консултантите.

Досега са одобрени 881 проекта от 27 хиляди кандидати. Те би трябвало да получат общо над 7, 3 млн.лв. или по около 8100 лв. средно на фирма. От одобрените досега обаче няма нито един кандидат, който да е получил реално безвъзмездната помощ, изтъкват от БАКЕП - бг асоциацията на консултантите по европроекти.

Общата сума на безвъзмездната финансова помощ по мярката е 173 млн.лв. и обхваща всички сектори на икономика (с изключение на тези, които се подкрепят от Програмата за развитие на селските райони). С този темп на разглеждане обаче последните проекти ще бъдат пресяти след две години и три месеца, са пресметнали от организацията.

Междувременно, преди няколко дни стана ясно, че условията за предоставяне на безвъзмездна помощ на средни предприятия са променени съществено. Новите изисквания са залегнали в публикувания нов вариант на документите, които ще бъдат отворени за повторно обществено обсъждане до идния понеделник.

Една от основните промени е, че проектите няма да се финансират по реда на постъпване, а ще секласират по определени критерии. Общата сума за подпомагане пък се увеличава от 156 млн. лв. на 200 млн. лв.

Друга процедура, която изобщо не е стартирала, е Стимулиране внедряването на иновации от съществуващи предприятия. Тя пък се бави вече година и половина, като два пъти е пускана за обществено обсъждане и е спирана в последния момент. Последно - към 16 юни, месец след общественото обсъждане по нея, тя все още не е отворена за кандидатстване.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!