Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Румен Радев: Прокуратура е заинтересована страна, не може да осигури независима експертиза на записите

.
Румен Радев

Последните записи, за които се твърди, че са с премиера Бойко Борисов са тревожни. За тези записи трябва да има независима експертиза за тяхната автентичност, защото тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Тъй като в един от записите името на главния прокурор се споменава като ”възторжен фен на премиера”.
Това заяви президентът Румен Радев, който е на посещение в Козлодуй.

"Но записите наистина са тревожни, защото ако се установи тяхната автентичност, това показва и в лицето на Европа кой и как управлява. Аз се надявам лично в приоритетите на управленските политики на премиера да не са интригите", каза президентът, цитиран от БНТ.

На въпрос кои негови съветници са били разпитвани, Радев отказа да спомене имената им, но заяви, че това трябва да го каже прокуратурата, която по думите му има своите мотиви да ги разпитва.

"Но какво виждате аз не бързам със своите действия по отношение на г-н Пламен Узунов, защото ако вярвах в безпристрастността на прокуратурата, аз щях много бързо да взема най-лесното решение за неговото отстраняване. Но сами виждате, че при тази очевидна тенденциозност на прокуратурата и то с нарушение на закона и вземане на страна в политическите игри. Това за мен е недопустимо. Такова едно заиграване е несъвместимо с демокрацията. И точно този казус е много по-важен, отколкото действията на самия Пламен Узунов, които може да реши само и единствено съдът", каза президентът.

Радев заяви още, че срещите му с хората от последните седмици го убеждават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото.

"Хората продължават да се срещат с мен и да настояват за промяна. И тази промяна е неизбежна и репресиите могат само да я ускорят", каза той.

Радев призова за еднакъв подход и еднакъв аршин от страна на прокуратурата за всички и "фокус върху огромните злоупотреби - там, където изтича обществен ресурс, там където има огромна корупция", призова и за независими експертизи.

"Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде", каза още той и бе категоричен, че прокуратурата не бива да показва охота към някои случаи и бездействие към други.

На въпрос за посещението му в Козлодуй, Радев заяви, че ядрената енергетика е стратегически отрасъл в България и в момента говорим за лицензи, проекти, инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика по думите му са хората.

Президентът заяви, че кадрите, които се подготвят трябва да са на изключително високо ниво и ние трябва да се гордеем със своите кадри, които България с течение на десетилетия е подготвяла. Но и тук има също проблем с попълването на млади кадри, каза още Радев.

Президентът заяви, че е изключително важно да намерим най-сетне отговор на въпроса ще имаме ли втора атомна централа.

"Всеки ден закъснение е пагубен за проекта и аз очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с ЕК относно лиценза с АЕЦ "Белене", ако има такъв проблем", каза Радев и допълни, че ядрената стратегия на България е трябвало да бъде приета отдавна.

В Козлодуй Радев се срещна с кмета на града Маринела Николова и представители на местната власт. Малко по-късно държавният глава ще проведе среща и с ръководството на АЕЦ "Козлодуй" и ще посети съоръженията на територията на централата.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://frognews.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!