Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дисидент от площад Тянанмън извършва обиколка от 500 мили за човешки права

Д-р Янг Джианли, оцелял от кръвопролитията на площад Тянанмън през 1989 година и преминал през лагерите-затвори в Китай, прави едномесечна обиколка от 500 мили от Бостън до Вашингтон. Стотици хора се събраха на церемонията по изпращането му в Boston City Hall Plaza в началото на този месец. Представители на различни групи се изказаха в подкрепа на обиколката на д-р Янг.

Д-р Янг Джианли (Yang Jianli) нарече своята обиколка „Обиколката Гонг Мин” – преведено от китайски Гонг Мин (GongMin) означава „гражданин”. „Аз ще ходя в името на „гражданска власт” в Китай.”, обясни д-р Янг.

Представители на различни религиозни групи се събраха заедно, за да се помолят за обиколката на д-р Янг Джианли (Yang Jianli).
Представители на различни религиозни групи се събраха заедно, за да се помолят за обиколката на д-р Янг Джианли (Yang Jianli). (Qin Chuan/Epoch Times)

„4 май е много важна дата в историята на Китай”, каза д-р Янг в своята реч преди началото на обиколката си. „На този ден преди 89 г. студентите в Пекин излязоха по улиците, за да призоват за демокрация и свобода. Моята обиколка продължава този призив за демокрация и свобода, което все още не е постигнато. Обиколката ми ще завърши на 4 юни във Вашингтон – една друга историческа дата. На 4 юни 2008 г. аз ще се присъединя към голяма група поддръжници на човешките права и политически и религиозни групи, за да отдадем чест на китайските протестиращи, убити на площад Тянанмън на същата дата преди 19 години.”

„След преживени пет години като политически затворник аз съм пак свободен,

благодарение на усилията на безброй приятели в САЩ”, каза д-р Янг. „Но аз ще ходя не само за моята лична свобода. Ще ходя от името на стотици милиони китайски граждани, които не могат да ходят свободно.”

„В момента, когато очите на света са вперени в Китай, тъй като той се подготвя да домакинства Олимпийските игри, аз извършвам тази обиколка, за да насоча вниманието към заглушените от китайското правителство гласове”, заяви д-р Янг.

„Аз ще ходя в името на безпомощните, чиято земя е заграбена от китайските власти и техните съучастници. Аз ще ходя в името на безпомощните, които са изправени пред насилствено изселване, тъй като техните домове са съборени заради красотата на Олимпиадата и за да направят път на подкрепяните от правителството строителни организации. Аз ще ходя в името на тибетските монаси, на практикуващите Фалун Гонг, на членовете на нелегалните домашни църкви, на жалбоподавателите, на защитниците на човешките права, на политическите затворници, изпълващи китайските затвори. Аз ще ходя в името на всички граждани в Китай, които копнеят за свобода и демокрация.”

Публиката приветства речта на д-р Янг с горещи овации. Представители на различни религиозни групи се помолиха заедно за благословията на обиколката на д-р Янг.

Обиколката на д-р Янг ще бъде излъчвана на живо в Интернет на адрес:

http://www.helloworld.com/gongminwalk .

Там той приема съобщения и коментари по всяко време.

Имайки предвид активното му участие в демократичното движение, д-р Янг Джианли е в черния списък на Китайската комунистическа партия и му е отказано да поднови своя китайски паспорт.

На д-р Янг е забранено да се завръща в Китай. През 2002 г. той е посетил Китай с паспорт на свой приятел, за да разследва протести на работници в северната част на Китай. Бил е арестуван в провинция Юнан и подведен под отговорност от китайските власти по обвинение за шпионаж. След което д-р Янг е бил хвърлен в затвора за пет години, от където излиза на 27 април 2007 г.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!