Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайци не искат правителството да разпределя помощите за пострадалите от земетресението

Xin Fei, Epoch Times

"Когато разбраха, че нашето дарение е в стоки, те веднага казаха, че което им трябва са пари. С храни и одеала складовете били препълнени. Това е реалната ситуация. Репортажите за бедствието, които гледаме, са всички цензурирани - те са само за възхвала. Когато раздавахме храната лично на пострадалите, бяхме силно разстроени от факта, че толкова много от тях нямат нищо за ядене, нито дрехи на гърба си, а някои са все още в кръв."

Седмица след опустошителното земетресение в Китай, жертвите са все още в отчаяние.  Неща от първа необходимост и медицински материали са стигнали само до някои от тях.

Китайци не искат правителството да разпределя помощите за пострадалите от земетресението
(фото: newsancai.com)
Скърбящи пострадали от земетресението в Сичуан, Китай.
Скърбящи пострадали от земетресението в Сичуан, Китай. (Getty Images)
Китайци не искат правителството да разпределя помощите за пострадалите от земетресението
Epoch Times, China Photos/Getty Images

Китайският режим започна да организира събиране на дарения в страната, но повечето хора са подозрителни относно правителствено-монополизираните спасителни операции, тревожейки се, че даренията може да отидат в джобовете на корумпираните служители. Обществеността призовава за независими канали при изпращането на помощи директно в бедствените райони.
 
Г-н Хуанг Чи, собственик на китайски уебсайт, подкрепящ човешките права, "64 Tianwang", каза пред Epoch Times:

"На тайванската благотворителна организация ‘Tzu Chi Foundation’ е отказан достъп да разпределя помощите на място. Властите в Ченгду (Chengdu) подчертаха, че частните

организации трябва да зачитат държавните изисквания, според които всички помощи се контролират задължително и централно от правителството ".   

Хуанг разкри също така, че активист за човешки права, Хуанг Шяомин (Huang Xiaomin), е бил арестуван и затворен за 14 дни, затова, че лично е пристигнал в района на земетресението и е раздавал помощи на пострадалите.

Интернет потребители от Китай също се оплакват, че даренията се задържат от местните власти и не достигат до тези, които се нуждаят от тях най-спешно.

Използвайки псевдонима ‘Аманда’, китайска гражданка споделя в Интернет своя опит в това отношение:

"Вчера бяхме с мой познат от компания за недвижими имоти в Шефанг и Пенгджоу (Shenfang и Pengzhou). Компанията смята да дари 10 милиона юана (приблизително $ 1.43 милиона щ. д.). Като чуха за това от местната управа, веднага неин представител се срещна с нас на изхода на магистралата и вечерта организираха банкет за нас. От тяхното поведение по нищо не личеше, че районът е пострадал от тежко бедствие.   

Началникът на Бюрото по гражданските въпроси дори извади бутилка Wulianye (популярна марка китайска спиртна напитка). Ние бяхме толкова възмутени, че дори не можехме да се храним. Когато разбраха, че нашето дарение е в стоки, те веднага казаха, че което им трябва са пари. С храни и одеала складовете били препълнени.

Това е реалната ситуация. Репортажите за бедствието, които гледаме, са всички цензурирани -  те са само за възхвала. Когато раздавахме храната лично на пострадалите, бяхме силно разстроени от факта, че толкова много от тях нямат нищо за ядене, нито дрехи на гърба си, а някои са все още в кръв."     

Г-н Хуанг Чи съобщи от района на земетресението:

"Много е трудно за частни организации да доставят помощи. Единственият канал е през властите. Независимо как режимът пропагандира своите спасителни подвизи, много хора им нямат доверие, заради корупционните скандали, станали след последните случаи със спасителни помощи и дарения."  

Хуанг сподели също така, че много хора, които лично познава, са обявили, че няма да даряват пари, ако те минават през официалните канали.

Професор Сън Уенгуанг (Sun Wenguang) от Университета на Шандонг (Shandong University) каза пред Epoch Times:

"Всички правителствени организации започнаха широкомащабна акция за дарения. Определени работни звена дори проведоха събрания, на които работниците биваха принуждавани да правят дарения. Някои звена разкриха пред работниците си, че от горе е спусната цифра, която трябва да се изпълни."   

Освен това проф. Сън заяви:

"Много хора желаят да помогнат, но не са склонни да дадат парите си на правителството, страхувайки се от неговите задкулисни действия и че парите няма да стигнат до жертвите. Много хора се оплакват, че властите са монополизирали контрола върху даренията и няма прозрачна система за наблюдение, както и че продължават да ограничават усилията за независимо предоставяне на помощи. Някои дори започнаха бойкот на правителствените инициативи за събиране на помощи. "

Г-н Хуанг Чи смята, че най-важното сега е да се установят преки канали, стигащи директно до пострадалите.  

Известният китайски активист за демокрация Уей Джингшенг (Wei Jingsheng) направи следното предложение:

"Единственият начин за решаване на този проблем е да се окаже натиск върху китайския режим да отвори врати за неправителствени организации да участват в спасителните дейности. Непосредствено след земетресението режимът отказа чуждестранните спасителни екипи, но три дни по-късно отстъпи – няма ли натиск, няма промяна".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!