Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистическият режим не позволил да се съобщи информация за предстоящото силно земетресение

"Дори когато вече имаше признаци за земетресение, Сеизмичната служба в Сичуан не даваше да се съобщава тази информация, пренебрегвайки напълно опасността за живота на хората. Моят чичо ми се обади и с болка ми каза за предупредителните сигнали за земетресението. Но Службата не им позволи да съобщят информацията, подчертавайки важността да се гарантира стабилност преди Олимпиадата и да не се предизвиква паника."

Изпратените в деня на земетресението пилоти да прелетят с премиера на Сичуан, Джианг Джуфенг (Jiang Jufeng), над пострадалите райони, за да се определи размера на щетите в Уенчуан (Wenchuan), се върнали със сълзи на очите от видяното, съобщавайки, че над 95 процента от сградите са срутени и че "повече бяха хората, които лежаха неподвижни, отколкото тези, които изглеждаха живи", предаде радио Sound of Hope в деня на земетресението, 12 май, разтърсило най-гъсто населената китайска провинция Сичуан (Sichuan ) – най-силното земетресение в Китай за последните 30 години.   

Нанесени от земетресението щети в Дуджиангиан, провинция Сичуан (Dujiangyan, Sichuan Province), Китай. 13 май 2008 г. (China Photos/Getty Images)
Китайски граждани евакуират на 13 май 2008 г. Бейчуан (Beichuan), провинция Сичуан, след станалото на 12 май земетресение с магнитут 7.9 по скалата на Рихтер, при което загинаха десетки хиляди. (AFP/Getty Images)
Снапшот от уебсайта със съобщението на Народната правителствена мрежа в провинция Сичуан, от 9 май 2008 г. (Sichuan Province People's Government Networks Report of May 9) за недостоверността на ‘слуха’ за предстоящо силно земетресение.

Но само 4 дни преди Сичуан да бъде ударен от земетресението (от 7.9 степен по Рихтер и усетено в Пекин, Шанхай и Хонконг), местната управа на най-засегнатата област, Уенчуан, е издала нареждане да не се разпространява "слуха за земетресението".

До днес (14 май) данните за жертвите са над 20 000, като цифрата расте постоянно с намирането на затрупани под срутените сгради жертви.

Десет дни преди земетресението жители на Сичуан са телефонирали до местното

Управление за подготовка за земетресения и намаляване щетите от катастрофи към Провинциалната сеизмична служба (Earthquake Preparedness and Disaster Reduction office of the Provincial Seismological Bureau /EPDRSB), за да проверят дали са верни разпространяващите се "слухове" за наближаващо земетресение.

Службата отрекла всякаква възможност за земетресение и на 9 май публикувала известие на официалната уебстраница на режима в провинцията, което известие осъжда такива "слухове" (известието е приложено в края на статията). След земетресението това известие е отстранено от уебсайта.

На 9 май Интернет потребител също публикувал там съобщение, че е забелязал големи петна от сеизмични облаци. Той писал, че ще има земетресение от над 6-та степен по скалата на Рихтер.  

Няколко дни преди земетресението също така са забелязани да стават странни феномени.

На 10 май в. West China City Paper публикува статия за десетки хиляди жаби, мигриращи в Мианджу (Mianzhu). Жабите се движили по шосетата и много били смачкани от коли и пешеходци. Някои селяни споменали, че това е лоша поличба.

Но местните власти обяснили, че става дума за нормален феномен. Те казали, че жабите се намират във върха на размножителния си период. Някои експерти дори видели в жабешката миграция доказателство, че екологичната система на Мианджу се подобрява.  

В Тайджоу, провинция Джиангсу (Taizhou, Jiangsu), също са били забелязани десетки хиляди жаби да се движат по шосетата.

В Енши Сити, провинция Хубей (Enshi City, Hubei), на 26 април сутринта 80 000 тона вода изчезнаха от езерото Гуанин (Guanyin) . След силни водовъртежи и подобни на гръмотевици звуци, за 5 часа цялото езеро пресъхна. Според някои това бе също сигнал за предстоящо голямо земетресение.

Предупреждението на учени в Интернет

Интернет-потребител, който твърди, че има близък в Провинциалната сеизмична служба,  пише:

"Дори когато вече имаше признаци за земетресение, Сеизмичната служба в Сичуан не даваше да се съобщава тази информация, пренебрегвайки напълно опасността за живота на хората. Моят чичо ми се обади и с болка ми каза за предупредителните сигнали за земетресението. Но Службата не им позволи да съобщят информацията, подчертавайки важността да се гарантира стабилност преди Олимпиадата и да не се предизвиква паника".  

Освен това, сред Интернет потребителите в Китай се разпространява новината, че още на 7 май геоложки служител публикувал по социалните мрежи съобщение за предстоящо голямо земетресение близо до град Ухан (Wuhan), провинция Сичуан. Той дори предоставя диаграми, прогнозиращи времето и местоположението на земетресението.

Следва превод на част от това съобщение:

"Прогнозирам, че в Китай ще има земетресение на 12 май, 2008!

Аз съм геоложки служител. Според информация, с която разполагам и от споделеното от чуждестранни колеги, аз прогнозирам, че в Китай ще има земетресение на 12 май 2008 г. Приблизителното местоположение ще са централните райони на Сичуан и Хубей, въпреки че трусовете може да бъдат усетени по цял Китай.  

Моята прогноза не може да бъде оповестена публично, защото няма реално доказателство, а и това може да предизвика паника. Аз съм от Ухан (Сити); според моята прогноза земетресението трябва да не е твърде далече от Ухан. Аз се надявам моите съграждани от Ухан да кажат на своите семейства и приятели навреме, за да се подготвят."

Властите в Сичуан не изглежда да са предприели мерки да смекчат ефекта от прогнозираната сеизмична катастрофа.

Освен това, китайски Интернет потребители споделят, че комунистическият режим може би е прикрил нарочно информацията за земетресението, за да предотврати евентуална социална нестабилност.

На 12 май, след земетресението в Сичуан, държавно-контролираната централна китайска телевизия (CCTV), излъчи във вечерните новини спешно съобщение от Министерството за обществена сигурност.

Съобщението предупреждава, че ще бъдат взети сериозни мерки срещу всеки, който разпространява слухове и предизвика социална нестабилност. Г-н Гу Йонгшин (Gu Yongxin), заместник-директор на Службата по сеизмология, заявява публично, че в Пекин няма да има земетресения в близко бъдеще, и че информацията за земетресение в Пекин е чист слух. (Досега не е имало прогнози за очаквана сеизмична дейност в Пекин.)

Пълен текст на съобщението от Народната правителствена мрежа в провинция Сичуан, от 9 май:

„Управлението за подготовка за земетресения и намаляване щетите от катастрофи към Провинциалната сеизмична служба разпръсна успешно погрешни слухове.

В 20 ч. на 3 май Управлението за подготовка за земетресения и намаляване щетите от катастрофи към Провинциалната сеизмична служба в Ахаджоу (Ahazhou) получи запитвания дали е истина, че "в град Суомо, област Маерконг (Suomo Town, Maerkong County) ще има силно земетресение, за да може управата на селищата да посъветва жителите да стоят извън домовете си".

След получаване на това запитване, Управлението [нашето] нареди на Управлението за подготовка за земетресения и намаляване щетите от катастрофи в област Маерконг да открие източника на слуха, да го опровергае, да обясни публично какво е действителното положение и да спре разпространението на слуха. При получаване на известието Сеизмичната станция в Маерконг се е свързала веднага с управата в гр. Суомо и ги е уведомила за положението.  

Областната управа открила незабавно източника и установила, че по време на излъчен по телевизията телефонен разговор от Маерконг относно мерките за контрол и предотвратяване на геологични бедствия, селски служители объркали 'геоложко бедствие' със 'земетръсно бедствие'.”

Официалното обяснение на Управлението за подготовка за земетресения и намаляване щетите от катастрофи към Провинциалната сеизмична служба в Ахаджоу, както и това на служителите от местната управа в другите райони дало успокоение на жителите. Доверявайки се на властите, те не се подготвили за предстоящото бедствие.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!