Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ККП насажда омраза, за да отклони вниманието от кризата, в която се намира

Xin Fei, Epoch Times

Затрупана от проблеми като скорошния рязък спад на китайската фондова борса и стремглавото увеличение на цените на стоките, Китайската комунистическа партия (ККП) провокира чувства на национализъм у китайския народ с цел да обърне гнева му към западните страни.

С развитието на случая със CNN, ККП подстрекаваше също така хората да бойкотират западните медии, включително BBC и FOX-NEWS. В същото време, докато китайците започнаха да бойкотират западни търговци като Carrefour, L'Oreal и Kentucky, китайците зад граница също се събираха да протестират срещу западните медии.  

Опитният журналист Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo) и писателят на свободна практика Зенг Нинг (Zeng Ning) от Гуиджоу (Guizhou), заявиха в интервю за Epoch Times, че политическата цел на ККП е да провокира конфликт между китайското и западното общество, с цел да отклони вниманието от вътрешните проблеми пред които е изправена.

Те посочиха също така, че броят на подписите, събрани от ККП, не е представителен за общественото мнение.

Коментаторът на CNN Джак Каферти (Jack Cafferty) и CNN публикуваха официални изявления на 14 и 15 април, пояснявайки, че "куп мутри и главорези" в тяхната реч се отнася до китайския режим, а не до китайския народ, и се извиниха на китайците. Но китайското министерство на външните работи и устата на ККП, новинарската агенция Шинхуа (Xinhua, Синхуа – рус.), наред с останалите, продължиха да подтикват към омраза и изискваха нови извинения от CNN. ККП дори инициира кампания за събиране на подписи в Интернет.   

Главният редактор на сп. „Trend”, Джанг Уейгуо (Zhang Weiguo), изтъкна, че ККП е насаждала омраза сред обществеността с цел протести срещу CNN;  това е изглеждало като медийно събитие, но в действителност е политическо такова.

По думите му след скорошните кръвопролития в Тибет ККП отново разпалва националистически настроения, използвайки китайската общественост като щит. ККП използва присъщите й средства за борба и механизми на мобилизация, за да се бори срещу гласа и силата на международната общност, която критикува деспотичната й тоталитарна власт. Това означава, че ККП е в опасно положение и се опитва да се справи с него, както и с кризата, която й предстои.

Наскоро устата на ККП, Xinhua.net, омаловажи новини като резкия спад на китайската фондова борса и цените на недвижимите имоти, причинили самоубийства и обществен гняв. Вместо това осведомителната агенция съобщи в положителен дух, че от

Министерството на външните работи са настояли за извинение от CNN и заяви, че CNN „сa се опитвали да създадат дисхармония в отношенията между китайския народ и китайското правителство”.

Относно казаното от Каферти, Джанг Уейгуо изказа мнението, че от гледна точка на журналистически професионализъм Каферти би могъл да бъде по-предпазлив, но дори и речта му да е била твърде крайна, всеки би могъл да види, че критиката му е насочена към нарушенията с човешките права в Китай под управлението на режима на ККП.

„Пропагандата на ККП е едностранна и новините са цензурирани. Ако всеки можеше да гледа пълните репортажи на CNN  и на западните медии, хората щяха да имат различно мнение.

CNN отправя критики и към Белия дом, но никога не сме чули Белия дом да иска извинения. Не е ли смешно това?”, добави той.

Писателят на свободна практика Зенг Нинг от Гуиджоу заяви: „Откакто кръвопролитията в Тибет предизвикаха единодушното осъждане на деспотичната диктатура на ККП от западното общество, настроенията в страната също се разпалиха. ККП не знае нищо повече от това, да използва случилото се като помощно средство за насаждане на омраза сред китайската общественост срещу западния свят и да привлича китайското общество на своя страна в тази битка, с което тя на практика се съпротивлява на западните ценности – демокрация, свобода и човешки права.”

Зенг Нинг посочи, че с началото на западането на икономиката през 2008 г. кръвопролитията в Тибет са били знак за ускоряващата се гибел на ККП. Над 35 милиона души са се оттеглили от ККП и принадлежащите й организации, а щафетата на Огъня за човешки права се разпространява и в Китай. Всичко това са гласове на справедливост, директно ускоряващи разпада на ККП.

Наблюдатели разкриха, че според някои форуми около десет хиляди души са се включили с мнения относно западните медии, но едва няколко десетки от тях са били публикувани.  

Зенг спомена, че и той е наблюдавал подобна ситуация. ККП е използвала Интернет шпиони (полиция), за да наблюдава мрежата през цялото време, и е изтривала публикации, които не са били в нейна полза. Останалите съобщения са били или от Интернет шпиони, или такива, които са от полза за ККП. Така нареченият брой подписи на Интернет потребители е бил изкуствено завишен или просто фалшифициран. Режимът на ККП не е представлявал китайския народ.

Джанг Уейгуо изтъкна, че които не разбират каква е реалната ситуация в Китай може да решат, че изпитаното от западните медии е натиск, оказан от китайската общественост. А фактът е, че в Китай не е имало действително обществено мнение. Всички събития са били винаги подбуждани и нагласявани от ККП.

„Лудостта на Културната революция обществено мнение ли е? Репресиите срещу Фалун Гонг обществено мнение ли са? Кръвопролитията на пл. Тянанмън обществено мнение ли са? Не са. Това т. нар. ‘обществено мнение’ е само инструмент и разменна монета за ККП в атаките й над инакомислещите”, добави той.   

„В действителност от 1949 г. насам обществено мнение не е имало.”

Джанг каза, че и негодуванието на китайския народ към западните медии е донякъде измамно. Начинът на изразяване на недоволство към западните медии е бил по вкуса на ККП и в съгласие с нейните политически нужди, следователно не е имало политически риск. Всъщност това е изливане на негодуванието от режима на ККП.

Според Джанг неотдавнашните събития са били знаменателни за това как западния свят възприема ККП и нейната култура. Те са били повратна точка в разбирането на Запада за проблемите на ККП.  

Колкото до протестиращите срещу западните медии китайци зад граница, Джанг Уейгуо изтъкна, че ситуацията е много сложна в районите зад граница, където ККП е успяла да организира блестящи  единици за обединен фронт. В свободния западен свят са изпратени голям брой китайски шпиони, като подкрепящи ККП групи са организирани от името на китайски общности зад граница, или от името на чуждестранни организации.

Те казват неща, които за ККП би било неудобно да каже, както и вършат неща, които ККП желае да направи, но не е в състояние да ги извърши директно. Това представлява обединеният фронт на ККП, с който тя се опитва да парира влиянието на западното общество.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!