Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунизъм или тоталитаризъм?
Политически и идеологичен банкрут на системата, наречена “комунизъм”

pro-anti.net

Д-р Иван ГАДЖЕВ, Детройт, САЩ

Израснах при комунизма. На 9.9.44 бях на 6 години. Какво е било преди тази дата, не помня. Помня само комунизма - като сияйния връх, към който ни води нашата партия. Скандирахме “води ни, партийо, към светлите върхове на комунизма”. Имаше по книжарниците и малки книжлета - “Наръчник на комуниста”. Стихове, поеми, разкази и романи за превъзходството на комунизма над капитализма. Тонове, хиляди тонове с мастило се употреби, за да се слави комунизмът. И ето, след сгромолясването на комунизма, в българския език започна да се говори не за комунизма, не за престъпленията на комунизма, не за извращенията на комунизма, не за изгубената битка на комунизма от капитализма, а за тоталитаризъм. Сега се споменава за извращенията на тоталитаризма. Дори онези, които ни учеха и възпитаваха да сме горди комунисти, които ни водеха да маршируваме под комунистическите червени знамена, сега по незнайни за мене причини смениха дори името на партията си столетница на Социалистическа партия. При нас в САЩ законът ти дава само веднъж да смениш името си и това се прави от хората, които отправят молба в съда да обявят финансово банкрутиране. Това на прост език означава, че те са натрупали лекомислено много дългове. Безотговорно са взимали пари назаем от приятели, от банки, от търговски компании и предприятия. Както се казва още по-просто, лекомислено са харчели пари повече, отколкото са изкарвали с труд. Тогава законът се смилява и им казва, че само веднъж през техния живот ще им разреши да обявят положението си като несъстоятелно (банкрутиране), да сменят името си и да се опитат да започнат живот от нулата, но с повече разум и повече отговорност.

Ето това са простите подробности, когато човек обявява банкрут. Струва ми се, че това сходство със смяна на името на партията от Комунистическа, след пълното банкрутиране на идеологията, решиха да сменят името си от срам, и продължават да се гордеят. А също и “трудово-възпитателните общежития” (които на обикновен български език се наричат затвори, лагери, концлагери и пр.)

Така че аз винаги, когато пиша, говоря и обяснявам на приятели - българи и американци, използвам само оригиналната дума - комунисти, комунистически издевателства и престъпления, комунистическа наглост и жестокост.

Наше задължение е винаги за в бъдеще да продължаваме да наричаме политиците и дейците на комунистическата партия - комунисти. Смешно е да ги наричаме тоталитаристи. Каква безсъдържателна дума с цел да заблуждава хората! Тези бивши комунисти, верните членове на БКП, която с насилие е управлявала България почти четвърт век, не са се разграничили с някакви свои действия от нея, нито са се отрекли ясно и убедително от нейното минало и нейните престъпления.

Филип Димитров ясно обяснява в книгата си “Митовете на българския преход” - тази информация ми бе дадена от г-н Антон Чипев от Квебек, Канада: “Противник на СДС беше комунистическата партия и нейните производни. Неколкократно съм бил осъждан, че продължавам да използвам понятието “комунистическа партия” за реформацията, реставрирана от (1990) под официалното название БСП. Академичните основания за това все още (в края на 2002) съществуват и те са:

1. Не може да се отрече, че комунистическата партия измина дълъг път, при който публично се отказа от сталинизма и от откровеното противопоставяне на западния свят, макар последните писма на лидера й (Георги Първанов) и демонстрации, начело с лидера й Георги Първанов в подкрепа на Милошевич да бяха подозрително скоро (през 1999)... Все пак точни формули за това от какво именно се отказва тази партия, не бяха представени. Това обаче е от решаващо значение за партията, която дебютира като социалистическа с изявени комунисти, начело с Лилов, Луканов - и днес продължава да бъде водена от деца - Станишев, Овчаров - и внуци - Жени Живкова - на такива. Не е лесно на обикновения зрител да проумее къде свършва синовното умиление пред образа на роднините и как то се разграничава от партийното умиление към престъпленията им.

2. Като партия - а не по лични сантименти - тя поддържа знаците на комунистическия режим /и сама се нарича “столетница”/, подкрепя издигането на паметници на комунистически престъпници, които са убивали и злепоставяли страната и участва, поне с местните си структури, в кампании, затова няма как да се твърди, че връзката е прекъсната.

3. Подкрепя и защитава дейностите на КГБ и на ДС. Поддържа абсурдната теза за това, че те служели на “националните интереси” и се противопоставя открито на разсекретяването на материалите във връзка с дейността на тези структури.

4. Четири години по-късно, когато българите се тревожеха дали и при какви условия страната им ще бъде приета за член на ЕС, през май 2006 се запитвахме: Защо БСП от 15 години насам при всички случаи и всеки път е теглила България назад, защо всеки път е опитвала да блокира пътя към условията на парламентарната демокрация и пазарна икономика (да не говорим за неща като архивите на ДС)?

Какво има дълбоко заложено в манталитета на депутатите и дейците на БСП, за да се противопоставят на всякакви промени? Изглежда, че дълбоко заложено в манталитета на ръководството и дейците на БСП е желанието да не се осъществи, а да се осуети европейското бъдеще за България.

Дори и на Запад разбраха, че България ще стане “Троянския кон в ЕС”.

И днес през 2008 г. отново се питаме: Първанов и днешните министри от БСП и цялата агентура в управлението на страната през 2004 г. например убедено и от сърце ли приеха членството на България в НАТО - или биха далеч предпочели да предотвратят това? А наблюдавайки развитието на отношенията и връзките с Русия, паралелно с нейната “Путизация” може ли да имаме съмнение, че Путинова Русия е доволна, когато не само НАТО, но и ЕС изпитват трудности? Може ли да има съмнение, че неуспехът и разпадането на тези международни структури, в които България членува, биха били желано развитие за Путинова Русия? А как ли се виждат такива перспективи на БСП управници с “дълбоко заложен” комунистически манталитет?

5. Но най-тревожното от всичко това е, че саботажът на европейското бъдеще на България не идва толкова от постепенно разгражданите (включително по демографски причини) властови структури на миналото, а че “рибата е вмирисана от главата” - лошо миришат убежденията и политическите предпочитания на президента на републиката от 2001 г. насам и на двамата му сподвижници в “Тройния коалиционен съвет”, който решава всичко. Основанията за това твърдение са налице. Навсякъде (но не могат да бъдат разглеждани тук). Може да се повтори обаче, че “това е, което става, когато едно общество настоява да избира вълка за овчар, козела за градинар и - комунисти да го водят в Европа!”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!