Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свободна или не? Конференция разглежда предизвикателствата на Пекинската олимпиада за журналистите

(фото: epica-awards.org)

The Associated Press / boycott2008games.blogspot.com

ПАРИЖ: Тайна полиция по петите. Порицаване или може би дори изгонване за писане по чувствителни за Китайската комунистическа партия въпроси. Апаратчиците на Биг брадър пропагандата работят извънредно, за да спират негативните новини.

Това са само някои от мрачните сценарии, обрисувани в петък от групи за свобода на пресата по време на конференция в Париж, обсъдила условията, при които може да се наложи да работят чужди репортери по време на Олимпиадата в Пекин този август.

Позицията на Китай не бе чута: организаторите на двудневната среща казаха, че служители от Пекинската олимпиада, от Международния олимпийски комитет, от водещи производители и от корпорацията NBC (получила правата за излъчване на Олимпиадата в САЩ), са отказали или не са отговорили на поканата за присъствие на конференцията.

Китай настоява, че ще удържи обещанията, които е дал когато е спечелила домакинството на Игрите през 2001 г. и на коментатори ще бъде разрешено да покриват Игрите, така както са правили преди. Но китайска служителка не можа изрично да гарантира неограничен репортаж.

"Медии от всички страни са добре дошли да дойдат в Пекин и да правят репортажи за Олимпиадата. Ние ще следваме практиката на Олимпийските игри, ще спазим нашите обещания и ще предоставим удобна подкрепа на репортерите в покритието на Игрите", каза тази седмица говорителката на китайското външно министерство Джианг Ю.

"Междувременно, аз се надявам, че те ще бъдат обективни и уравновесени в своите репортажи, и ще покажат своите професионална етика и качество на работа", допълни тя.

Наличието на бурни антиправителствени протести в Тибет и по цял западен Китай миналия месец накара Китай да задържи журналисти и да ги изгони от някои части на страната. Говорители на конференцията се съгласиха, че репортери, които се ограничат до покриване на спортовете в Пекин, вероятна няма да имат проблеми.

"Ако не сте били в Китай преди, ще бъдете впечатлени от модернизацията", каза Мърл Голдмън от Харвардски университет, автор на книгата "От другар до гражданин: борбата за политически права в Китай" ("From Comrade to Citizen: The Struggle for Political Rights in China", Merle Goldman).

Тя каза, обаче, че правителството на Китай "е ужасено от своя собствен народ" и предупреди за лош национализъм, който се надига сред по-младото китайско поколение.

Западни репортери в Китай са получили наскоро агресивни телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения, някои от които със смъртни заплахи, предполагаемо от обикновени китайски граждани, които се оплакват от пристрастност в репортажите за Тибет.

Това агресивно поведение е вземало на прицел чужди телевизионни говорители – най вече от CNN - и се е разраснало след като номерата на мобилните телефони и друга информация за репортери от Associated Press, The Wall Street Journal и USA Today бяха публикувани на няколко уебсайта в Китай.  

Китайският журналист Гао Ю, прекарал в затвора близо шест години през 1990-те заради обвинения в анонимно издаване на държавни тайни, каза, че чужди репортери трябва да очакват полицейски надзор, защото "така работят нещата".

"Ако се занимавате само със спортове, предполагам, че ще бъдете доста свободни. Но журналисти ще имат проблеми ако засегнат неща, които не са по вкуса на китайското правителство", каза Гао, който дойде от Пекин за конференцията в Париж. Такива въпроси включват Тайван, Тибет и западния китайски район Шинджиянг, както и отношението на правителството към забраненото движение Фалун Гонг, към дисидентите и към проблема с болните от СПИН, които са само някои от тях.

"В най-лошия случай може да бъдете изхвърлени или да бъдете предупредени, или външното министерство или други да говорят с вашата медийна организация", добави Гао.

Всъщност, изгонванията са били рядкост за последното десетилетие. Предупрежденията са по-често явление: външното министерство на Китай призова шефа на агенцията на CNN в Пекин да протестира срещу коментатора Джак Каферти, заради неговото изказване, че лидерите на Китай са "куп мутри и главорези".

Друг обект на безпокойство представляват онези от китайските граждани, които ще работят за външни репортери с преводи, съвети и организиране на интервюта. Те "може да бъдат в опасност" ако интервютата или информацията бъдат сметнати за чувствителни, каза Пол Стейджър, бивш главен редактор на Wall Street Journal и президент на базирания в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите.

Очаква се, че за събитието в Пекин ще дойдат около 30 000 акредитирани и неакредитирани журналисти, като грубо съотношението ще е трима репортери на всеки спортист.   

Associated Press очаква, че коментаторите й ще могат да работят в Пекин, така както са правили на предишни олимпиади, каза по време на парижката конференция Стив Уилсън, редактор на секция ‘Европейски спорт’ в международната новинарска агенция.   

И типично в духа на днешен търговски Китай, перспективата на репортерските проблеми бе видяна като бизнес възможност. Китайски адвокат, Ли Байгуанг, остави на участниците в Париж ламинирани бизнес карти с 24-часова гореща телефонна линия за "чужди журналисти, които може да имат нужда от юридически съвет по време на Олимпиадата".

"В случай на претърсване или задържане", пише на картата "не забравяйте, че имате правото да запазите мълчание и да се консултирате с адвокат".

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!