Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай мобилизира своята пропаганда в чужбина

Разгневен про-китайски спикер по време на организирания от китайското посолство митинг в Отава, Канада, където канадските медии бяха обвинени в изкривяване на фактите относно събитията в Тибет и където бе казано, че под управлението на Далай Лама тибетският народ е бил под тежко робство, от което го е освободила Китайската комунистическа партия. (Samira Bouau/Epoch Times)

Pam Mclennan, Xue Fei - Epoch Times

Китайското консулство в Сан Франциско третирало щафетата на Олимпийския огън като главен политически приоритет, съобщи източник. Преди пристигането на Огъня те провели няколко срещи с про-пекински групи, изисквайки от тях да мобилизират всеки, който могат, в подкрепа на щафетата. Консулството заплатило автобусните разходи и хотелските нощувки за поддръжниците на щафетата от други градове. Няколко дни след това в Отава китайското посолство организира митинг в подкрепа на действията на Пекин в Тибет, на който един от спикерите заявява: „Някои канадски медии всъщност провокираха и насърчаваха насилието в Тибет”.

Джоу Фенгсуо (Zhou Fengsuo), бивш студентски лидер на демократичното движение Тянанмън през 1989 г., лежал за това в китайски затвор, който разказа за кървавите си преживявания по време на подготовката на Сан Франциско за посрещане на Олимпийския огън в града на 9 април 2008 г., когато пред очите му про-китайски поддръжници раняват в главата негов про-демакратичен приятел, и бият друг човек, носещ плаката „Нека истината бъде видяна”. (Epoch Times)

Около 9:00ч. сутринта на 9 април г-н Джоу Фенгсуо (Zhou Fengsuo), бивш студентски лидер на демократичното движение Тянанмън през 1989 г., пристигнал със своя приятел Су на церемонията по откриването на щафетата пред парка AT&T в Сан Франциско, Калифорния. В морето от червени флагове те намерили друг свой приятел, г-н Гуо Пинг (Guo Ping), който пристигнал два часа и половина по-рано, когато мястото било спокойно, с неколцина демонстранти.

По думите на Гуо поддръжниците на щафетата пристигнали с големи автобуси наскоро преди това – най-вече учещи в чужбина китайски студенти, организирани от името на няколко китайски асоциации, като групата до тях била от източната китайска провинция Анхюи (Anhui).

„Обстановката се нажежи веднага, щом като друг приятел, г-н Ма, пристигна и донесе тениски с надпис „не забравяйте кръвопролитието на Тянанмън” и облика на Ху Жиа (Hu Jia), активист за човешките права, наскоро осъден в Китай за „подстрекаване към подривна дейност”, заяви Джоу пред репортер на Epoch Times.

Напрежението прераства в конфликт, когато Джоу и Ма пожелали да обсъдят със своите сънародници нарушенията на човешките права в Китай и тезата, че комунистическият режим не би трябвало да използва Олимпиадата, за да прикрива кръвопролитията.

„Но те не искаха да слушат и ни нарекоха „тибетски сепаратисти”, „предатели” и „недостойни да бъдем китайци”, каза Джоу.

Нещата се влошават още повече, когато четиримата протестиращи се заели да разгърнат плакат за нарушенията на човешките права в Китай. Някой незабавно се впуснал да сграбчи плаката им. Когато полицията не реагирала, поддръжниците на Пекин станали дори още по-дръзки.

По време на конфликта някой ударил Гуо отзад по главата, в резултат на което тя започнала да кърви. Раната на Гуо не събудила съчувствие у хората около него и те продължили да го блъскат напред-назад, обгръщайки го с червени знамена. „Изглеждаше като събрание за порицаване от времето на ‘Културната революция’”, заяви Джоу.

Той опитал да си проправи път през тълпата, тъй като приятелят му Гуо се отдалечавал и изчезнал в червените знамена, но видял дори още по-шокираща гледка: група про-пекинско настроени китайци удряли човек, очевидно китаец, който се опитвал да разгърне флаг с надписа „Нека истината бъде видяна”.

Помагайки на човека, Джоу сам се превърнал в мишена. „Наричаха ни ‘американски кучета’, ‘животни’ и ни блъскаха и удряха.” „Наблюдателите и полицията бяха в шок, докато минаващ западняк не извика: „Не знаете ли, че тук е Америка!”, каза Джоу.

Според репортажи в San Francisco Chronicle и New York Times, няколко часа преди церемонията за Олимпийската щафета китайското консулство изпратило над хиляда свои поддръжници с автобуси; тези хора били главно от областта на Залива в Сан Франциско, а някои – дори от Лос Анжелис.

А според източник, пожелал да остане анонимен, китайското консулство в Сан Франциско третира щафетата на Олимпийския огън като свой главен политически приоритет. Преди пристигането на Огъня те провели няколко срещи с про-пекински групи, изисквайки от тях да мобилизират всеки, който могат, в подкрепа на щафетата. Консулството предоставило хотелски нощувки за поддръжниците на щафетата от други градове.

Няколко дни след това, в неделя, на 12 април, китайското посолство в Отава организира друго събитие - митинг в подкрепа на действията на Пекин в Тибет, като събира около 2500 живеещи в Канада китайци.

Основна тема в речите по време на митинга бе изкривяването на истината от канадските медии относно станалото в Тибет за периода 10-14 март – най-интензивният период на вълнения там. В резултат на което китайският режим изгони от Тибет и съседните му провинции всички представители на чуждестранни медии.

„Някои канадски медии всъщност провокираха и насърчаваха насилието в Тибет”, каза един от говорителите на митинга.

Много от изказалите се на трибуната говориха за това как тибетският народ е бил всъщност освободен от китайските комунисти, с тяхната окупация през 1949 г. Бяха разпространени листовки със снимки на обезобразени хора, обясняващи как тибетците са живели в робство при Далай Лама.

Един от плакатите гласеше: „Далай Лама = Робство в Тибет”.

Уейджен Тан, бизнесмен от Торонто и спонсор на митинга, изнесе своята реч само на китайски език. В нея той каза:

„Както всички знаете, тибетските сепаратисти организираха и инициираха демонстрациите. Когато Далай Лама управляваше Тибет, там имаше робство и 80% от неговото население беше неграмотно. Господарите на робите ги репресираха и продаваха като добитък.”

„Те нарушаваха превилата на собствената си религия, те деряха кожата на хора, изваждаха им очите и им режеха ръцете и краката. Такива неща могат да станат само при Далай Лама”, каза г-н Танг.

Друг участник в митинга изтъкна:

„Западът се чувства застрашен от китайците. Китай е извършил много лоши неща, но не и всичко, за което го обвиняват – те не са убили нито един тибетец.”

В този момент се чуха викове: „Лъжец, лъжец, лъжец”, дошли от група от току-що присъединили се 10-ина тибетски поддръжници, носещи тибетско знаме и постери.  

Тълпата от китайци бързо наобиколи тибетците и крещейки в лицата им започна да смалява кръга около тях.

Група от полицаи се притече на помощ на тибетците, като застанаха на пътя на китайците. Те препоръчаха на тибетците да се оттеглят в посока към ул. Уелингтън, като държаха тълпата на разстояние от тях.

Бележка: Джоу Фенгсуо е студент четвърта година в университета Цингхуа (Tsinghua) в Пекин по време на демократичното движение Тянанмън през 1989 г. Той е сред първата група студентски лидери, издирвани от режима след кръвопролитието. След едногодишен престой в затвора Джоу е освободен благодарение на оказания от САЩ натиск. Впоследствие той пристига в Америка и се посвещава на китайското движение за човешки права и демокрация.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!