Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Преразгледайте кръвопролитията на пл. Тянанмън и спрете преследването на Фалун Гонг

Lin Huixin, Epoch Times

КИТАЙ – Бившият високопоставен комунистически кадър Бао Тонг (Bao Tong) подкрепя пенсионирания професор от Университета на Шандонг, Сун Уенгуан (Sun Wenguan), публикувал две отворени писма относно кръвопролитията на пл. Тянанмън и преследването на Фалун Гонг. Неотдавна репортер на Epoch Times интервюира Бао Тонг, секретар на бившия генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП), Джао Зиянг (Zhao Ziyang). Бао изрази своята подкрепа към писмата на Сун.

„Въпроси като преразглеждането на кръвопролитията на пл. Тянанмън и прекратяването на преследването на Фалун Гонг, повдигнати от проф. Сун Уенгуан, са това, за което хората са най-много загрижени”, каза Бао.

Ратифицирайте международната спогодба за граждански и политически права

Бао посочи, че освен тези два много важни въпроса има и друг проблем – че представителят на правителството на ККП е подписал „Международната спогодба за граждански и политически права” в ООН в Ню Йорк преди 10 години. Но Националният народен конгрес все още не е ратифицирал това съвместно обещание.

Бао изтъкна, че според него не е нормално тази спогодба да не е ратифицирана вече десет години по-късно.

„Олимпиадата ще се проведе в Пекин тази година, ККП прави всичко възможно, за да изгради своя международен имидж, смятам, че тези въпроси предоставят добра възможност”, каза той.

Петиция, подписана от 20 000 китайци

Бао разкри, че над 20 000 души са подписали петиция в защита на собствените си права в призив за разглеждане на въпроса с корупцията и на други проблеми от местно ниво на правителството.

„Затова смятам, че засегнатите от Сун проблеми, като проблемът за одобряване на международната спогодба за човешки права, повдигнат от над 10 000 души, и проблемът за правото на апел, повдигнат от над 20 000 души, са много, много важни”, каза той.

Бао Тонг бе секретар на Джао Зиянг, бивш генерален секретар на ККП, бивш член на Централния комитет на ККП и бивш директор на Бюрото на ККП за Изучаване на трансформацията на политическите системи. След кръвопролитията на пл. Тянанмън Джао Зиянг бе осъден на 7 години затвор. Той е най-високопоставеният кадър на ККП, осъден за демократичното студентско движение през 1989 г. След излежаването на присъдата си той бе поставен под дългосрочен домашен арест и ограничена комуникация с външния свят.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!