Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Амнести Интернешънъл: Вълната на репресии в Китай не е въпреки, а заради Олимпиадата

Публично пресъздаване в САЩ на различни методи за изтезаване на практикуващи Фалун Гонг, прилагани от китайския комунистически режим в неговото ширикомащабно преследване на медитативната практика от 1999 г. насам. Сцените се пресъздават от практикуващи Фалун Гонг по сведения на свидетели, оцелели или успели да избягат от затвори и трудови лагери за превъзпитание в Китай. (Epoch Times)

Caylan Ford, Epoch Times

В своя нов доклад за човешките права в Китай, Амнести Интернешънъл отбелязва влошаващото се положение на активисти, журналисти и отделни групи, които са подложени на преследване заради своите опити да привлекат общественото внимание върху злоупотребите с човешките права в Китай.

"Става все по-ясно, че до голяма степен вълната на репресии в момента не е въпреки Олимпиадата, а всъщност заради Олимпиадата", се казва в доклада.

"Мирни активисти за човешки права и публични критици на официалната политика на правителството са били взети на прицел в официалната пред-олимпийска 'чистка' в явен опит да се представи една 'хармонична' картина на света до август 2008 г."

Докладът на Амнести намеква също така, че направените наскоро обвинения от китайските власти за планирани терористични атаки на Олимпийските игри може да са били фабрикувани.

"…неспособността да се подкрепят подобни твърдения с конкретни доказателства засилва съмненията, че институциите преувеличават относно такива заплахи в опит да се оправдаят ставащите в момента репресии."

През м. март китайските власти твърдяха, че членове на етническото малцинство на уйгурите – което като тибетците апелира за по-голяма автономия и религиозна свобода – крои да осъществи терористична атака със самолет.

Тази седмица комунистическите власти твърдят, че тибетците са кроили самоубийствени атаки. Но отново не представиха доказателства в подкрепа на своето твърдение.

Наред с продължаващите репресии на режима в Тибет, друга група съобщава, че преследването срещу нея се засилва.

Според представители на медитативната практика Фалун Гонг (Фалун Дафа) само от м. януари т. г. китайският режим е убил при изтезания над 100 последователи на практиката, предимно в трудови лагери за превъзпитание.

Базираният в Ню Йорк Фалун Дафа информационен център твърди, че е от м. януари насам е получил съобщения от Китай за над 1878 ареста на практикуващи Фалун Гонг. Центърът казва, че властите в поне 29 китайски провинции са провели акции за претърсване на домове от врата на врата с цел арестуване на практикуващи Фалун Гонг и на граждани, притежаващи свързани с практиката материали.

Според изпратени от Фалун Гонг в Китай сведения, Бюрото за обществена сигурност е предлагало пари в брой като възнаграждение на граждани, които се съгласят да предадат на властите имената на практикуващи медитативната практика. Така например в град на провинция Шандонг (Shandong) властите са обявили възнаграждение до 3000 юана за информация относно търсен Фалун Гонг практикуващ.

След като са задържани, привържениците на Фалун Гонг биват изпращани без присъда в трудови лагери за превъзпитание, където според сведенията биват подлагани на изтезания и други форми на насилие.

Уебсайтът на Фалун Гонг, който получава и регистрира информация от Китай за случаи на преследване на практикуващи (мinghui.org), съобщи, че за периода 1 януари – 20 март 2008 г., 129 души от медитативната практика са били изтезавани до смърт от властите. Уебсайтът предоставя списък и детайли за случая на всеки индивид, за който е съобщено, че е убит.

По време на надпреварата за домакинството за Игрите през 2008 г., вицепрезидентът на Пекинския олимпийски комитет, Лиу Джингмип (Liu Jingmin), обеща на международната общественост, че присъждането на Игрите на Китай ще "помогне да се подобрят човешките права".

Но вътре в страната китайските власти казаха нещо много по-различно. Според публикация от 2001 г. на австралийската осведомителна агенция АВС (Australian Broadcasting Corporation) бившият вицепремиер на Китай е заявил там, че спечелването на домакинството на Олимпиадата е "доказателство за правилността на мерките срещу Фалун Гонг".

В същия дух държавно-контролирания китайски вестник People's Daily писа, че Олимпиадата е знак на това, че международната общественост одобрява начинът, по който правителството се справя с Тибет.

Бившият китайски министър на обществената сигурност Джоу Йонгканг (Zhou Yongkang) е бил също цитиран да казва, че за да гарантира успеха на Олимпиадата страната трябва "да удари силно у дома и в чужбина вражеските сили, като етнически сепаратисти, религиозни екстремисти, яростни терористи и …Фалун Гонг". 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!