Следвайте "Буднаера" в Телеграм

34,5% срив на търговията, 16,4% на производството ни: Икономика на дупката

Кантарджиев се изпусна, че слънцето и водата са врагове на К-19, но не каза защо ни държаха 2 месеца затворени!

„Откакто преди два месеца с колеги разработихме методология за наблюдение на последиците от пандемията върху стопанската дейност, при седмичните актуализации на картината се сещам за един стар виц.

Той е детски, от серията „тъпи“: един камион возил дупки, не щеш ли - една дупка паднала; камионът спрял да си я вземе, но без да очаква – сам паднал в нея. Използвах този виц, за да развеселявам децата, когато се налагаше да шофирам по някой лош път. Действаше безотказно. И винаги бе причина за някакъв философски разговор.

Икономическата политика на 2020 г. прилича на поведението на камиона в този детски виц. Става дума, че за прилагането на изначално изпразнени от съдържание идеи се полагат много усилия, за да се хлътне в клопката на друга безсмислица...

Към началото на тази седмица, консенсусната оценка е за загуба от 7-8 млрд. лева спрямо вероятното („нормално“) поведение на стопанството без карантина и COVID-19.

Недоимък от 1100 лв на всеки възрастен през 2019 г. или на 10 на сто от цялото богатство на всеки средностатистически български гражданин през миналата година (налични пари, спестявания, движимо и недвижимо имущество) по доклада на Креди Суис.

През март и април спадът на промишленото производство в някои средно-засегнати сектори спрямо февруари е както следва:

•    метални руди (добив): - 4.9%, през април;

•    неметални материали и суровини: - 15.5%;

•    хранителни продукти: - 15.1%;

•    текстил и изделия от текстил, без облекло: - 23%;

•    хранителни продукти: - 12.1%;

•    напитки: - 28.7%;

•    химически продукти: - 9.1%;

•    електрическа и топлоенергия и газ: - 9.6% (през април);

•    Строителство: -12.3%;

•    Търговия на дребно: - 21.5%.

Графиките на НСИ за динамиката на промишленото производство и

търговията приличат (засега) на плонж в дупка, чието дъно е вероятно тука някъде, но засега не се вижда.

Спрямо същия период на миналата година спадът в търговията на дребно е 34.5%, на промишлеността – 16.4%, а на производството и разпределението на електричество – 10.9%.

Естествено е при това положение да спадат и приходите в централния и общинските бюджети. За март и април този спад е повече от 15%.

Въпреки съживяването на стопанския живот през май и юни, към края на годината потреблението на домакинствата ще спадне с около 6% на годишна основа, а инвестициите (брутното капиталообразуване) – с 11.8%. Тези предвиждания ще бъдат обяснени подробно през тази седмица на сайта САТ.

В данните по-горе не стана дума за туризма и ресторантьорството. При тях спадът ще е поне около 1 млрд лева. „Облекчението“, което те получават по линия на намален ДДС, е не повече от 1/5 от тази сума. Срещу повече контрол от данъчните, здравните, трудовите и хранителните инспектори. Като проблемът не е в ДДС, а в трудовото и пенсионното законодателство.

Но това не е всичко: за несвързани с пандемията идеи се предвиждат 1 млрд лева за държавно ВиК, приблизително толкова за саниране по старата схема, 0.3-0.4 млрд лева за държавни бензиностанции и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ „Белене“.

Спрямо тези планирани разходи, мероприятията по пандемията и нейните стопански ефекти изглеждат доста скромни”, пише топекспертът Красен Станчев, част от икономическия съвет при кмета на София.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/n

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!