Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Британска разузнавателна агенция потвърди твърденията на тибетци за инсценирано насилие

Тибетски и китайски граждани гледат китайски войници, които патрулират улица в Кангдинг (Kangding), столицата на Автономната тибетска префектура Ганци (Ganzi Tibetan Autonomous Prefecture), в югозападната китайска провинция Сичуан (Sichuan). (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)

Gordon Thomas / G2 Bulletin

ЛОНДОН – GCHQ, британската държавна агенция за комуникации, която електронно наблюдава от Космоса половината от света, потвърди твърдението на Далай Лама, че агенти на китайската Народоосвободителната армия (People'sLiberationArmy / PLA), представящи се за монаси, са започнали бунтовете, които доведоха до стотици избити или ранени тибетци. 

Анализатори на GCHQ смятат, че решението е било обмислено детайлно от ръководството в Пекин, за да намери то извинение да смаже назряващите протести в региона, който вече става център на нежелано внимание в навечерието на Олимпийските игри това лято.

Седмици наред в тибетската столица Ласа расте негодуванието срещу предприеманите от китайските власти малки по мащаба си действия.

Зачестиха ръководените от монаси случаи на гражданско неподчинение с настояване за изпълнение на традиционни ритуали за горене на тамян.

Посветен на своето морално задължение да проповядва учението си за мир и състрадание, Далай Лама бе 14-ти поред, когато през 1950 г. китайската Народоосвободителна армия го принуди да замине за Индия, от където той ръководи своята непреклонна кампания срещу жестокостта на китайското управление.

Той стана лауреат на Нобелова награда за мир през 1989 г. – годината на избиванията на пл. Тянанмън.

Критици обаче не одобриха неговите симпатии към филмови звезди. Медийният магнат Рупърт Мърдок го нарече „Силно политизиран монах с обувки Gucci”.

Разбирайки, че неговите поддръжници в Тибет и Китай ще станат още по-активни в месеците преди Олимпиадата това лято, служители от британското разузнаване в Пекин са научили, че управляващият режим ще търси повод да предприеме действия за смазване на назряващите вълнения.

Подобни страхове бяха публично изказани и от Далай Лама. Насочените към Земята сателити на GCHQ са се заели със задачата да наблюдават отблизо ситуацията.

Имащият формата на доунът (пръстенообразен) комплекс, близо до хиподрума в Челтенам (Cheltenham), е разположен в красивия Котсуолдс (Cotswolds) в западна Англия. Неговите 7000 служители включват най-добрите електронни експерти и анализатори в света. Там се говорят над 150 езика. На свое разположение те имат 10 000 компютъра, много от които са специално направени за тяхната работа.

Снимките, които са свалили от сателита си потвърждават, че китайците са използвали агенти-провокатори да започнат размирици, което е дало повод Народоосвободителната армия да отиде в Ласа и да направи избиванията през изминалата седмица.

Далай Лама нарече това „културен геноцид” и предложи в името на помирението да подаде оставка. Сегашните вълнения започнаха на 10-ти март, годишнината от бунта през  1989 г. срещу китайското господство в района.

Но последователите му не желаят да чуят неговото „послание за състрадание”. Много от тях са млади, безработни и не притежават нищо, като отхвърлят неговата философия за ненасилие, смятайки, че единствената надежда за промяна са радикалните действия, които те предприемат.

Спешната нужда на Пекин да намери разрешение на проблема с вълненията го поставя във все по-неловко положение. След две седмици трябва да започнат националните празненства за Игрите с традиционната щафета на Олимпийския огън. Планувано е маршрутът на щафетата да мине през Тибет. Но може да се окаже, че факелът ще мине край горящи сгради и манастири.  

Доказателство за спешността на ситуацията е изявеното от китайския премиер желание да разговаря с Далай Лама. Малко преди него британският премиер Гордън Браун съобщи, че ще се срещне с Далай Лама, който ще посети Лондон следващия месец.

И за двамата лидери това е първият път, когато те са направили предложение да се срещнат с Далай Лама.

GordonThomas (Гордън Томас) е автор на наскоро публикуваната книга „Тайни и лъжи: История на контролиране на мозъци и бактериологична война на ЦРУ” („Secrets & Lies: AHistoryofCIAMindControlandGermWarfare”, OctavoEditions, USA), и на предстоящата „В британското разузнаване” („Inside British Intelligence”, JR Books, UK).

  © Copyright G2 Bulletin, Washington D.C./ USA and Gordon Thomas

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!