Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Протестите в Тибет ескалират, полицията претърсва всеки дом

Joan Delaney, Epoch Times – Виктория, Канада

Независимо от привидното спокойствие в столицата на Тибет, в Ласа е обявено военно положение, съпроводено с проверки по домовете на гражданите, поради което протестите на тибетски граждани се разпространяват в съседните провинции Сичуан и Ланджоу (Sechuan и Lanzhou).

Във връзка с използването на сила от китайския режим за потушаване на мирните протести в Ласа и жертвите, които до сега даде народа на Тибет, в много страни по света бяха организирани митинги в знак на солидарност с гражданите на Тибет.

На митинга във Виктория, Канада, в неделя вечерта, организиран от Канадския комитет и студенти за свободен Тибет (Canada Tibet Committee and Students for a Free Tibet), бившият министър от Тибетското правителство в изгнание в Индия г-н ТС Тетонг (TC Tethong) каза пред събралите се, че ситуацията в Тибет е много сериозна, тъй като властите правят индивидуални проверки във всеки дом, за да залавят протестиращите.

„Индивидуалните проверки на домовете означават, че независимо дали си участвал в тези демонстрации или не, те могат просто да ритната вратата и ти да бъдеш арестуван и затворен.”

Фрустрацията на тибетците от окупацията на Китай е стигнала своята връхна точка, каза г-н Тетонг:

„Но този път тибетците няма да спрат така лесно, защото те търпяха това години наред и сега то достигна своята кулминационна точка.”

Той спомена, че независимо от сериозните усилия на режима да не позволи информация да излиза от Ласа, хората използват мобилните си телефони, за да се обаждат и да изпращат текстови съобщения на всеки част на своите близки и познати в Индия, които след това ги разпращат по цял свят.

Бренди Лийч, член на борда на Студентското общество за свободен Тибет във Виктория, Канада, каза, че поне 100 – а вероятно и много повече – тибетци са били избити по време на протестите:

„Те са открили огън срещу тълпата. Продължава да пристига информация от западняци, телефониращи до посолства и съобщаващи как са чули повсеместна стрелба при потушаването на протестите от страна на китайския режим, който е открил огън срещу мирни протестиращи.”

Джуди Тетонг (Judy Tethong) от Канадския комитет за Тибет, каза, че с наближаването на Олимпийските игри в Пекин китайските власти са подготвяли „ужасяващи” по думите й мерки за Тибет, за да предотвратят протести от рода на тези, които стават в момента:

„Кой е предполагал, че знаейки какво го очаква, народът на Тибет ще има хладнокръвието да се надигне и да направи демонстрация пред света сега, в навечерието на голямото празненство за Олимпиадата…да надигне цялата страна да се изправи срещу тях и да покаже на света колко брутален е Китай?”

В събота група от подкрепящи Тибет в неговата борба за свобода се събраха пред китайското посолство във Ванкувър, където отправяха възгласи и гориха китайски знамена.

Групата изпрати призив към Международния олимпийски комитет да отстрани Тибет от маршрута на Олимпийския огън в отговор на тежката ръка, с която Китай удря протестиращите.

Външният министър на Канада Максим Берниер (Maxime Bernier) направи в неделя изявление относно събитията в Тибет, като спомена, че канадското правителство е „алармирано от влошаващата се ситуация, в това число и от растящите съобщения за насилие”.

„Ние апелираме за въздържание. Аз призовах правителството на Китай да уважава правото на мирни протести на тибетския народ и да предприеме стъпки за подобряване на положението с човешките права в Тибет.”, каза той.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!