Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов не говори с обвиняеми, но спортува с осъден за рекет?

Един от най-доверените лакеи на Бойко Борисов през последните няколко години се оказа с дебело криминално досие и присъда за рекет. Съвсем в духа на СИК, към която премиерът питае отколешна любов, негова сянка напоследък е злощастният бивш шеф в „Напоителни системи” Георги Харизанов.

Именно покрай разпродаването за скрап на стотици тонове тръби и друга инфраструктура на държавното предприятие изживяващият се в момента като политолог Харизанов и шеф та ТВ „Европа” се сдоби с прякора Жоро Тръбата. Narod.bg ще публикува разследване за престъпленията на поредния сервилен хитрец, намърдал се в орбитата на премиера-слънце и поради това останал извън погледа на Темида. Документът ни бе предоставен от прокурор, бесен на ГЕРБ за прикриването на разбойническите изцепки на гравитиращите около шайката на Бойко.

Жоро Тръбата се пъчи до своя ментор в далаверите

Престъпленията на Жоро Тръбата, за които ще ви разкажем, не са подредени хронологически, а по според обществения ефект, породен от разкриването им.

Знаменателна за имиджа на Георги Харизанов се оказа датата 22 февруари 2012 г., когато председателят на Борда на директорите на „Напоителни системи” бе отстранен временно заради досъдебно производство, което е водено срещу него през 2001 г., припомни източникът на Narod.bg.

Неговият закрилник по онова време – министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов – Миро Мършата, се принуди да признае, макар да омаловажаваше факта, че Тръбата няма висше образование, а е на висок пост, има повдигнато обвинение за присвояване на 50 000 долара. Въпросът как човек с подобна биография, която е в остър конфликт с фалшивия стремеж на ГЕРБ за честност, почтеност и прозрачност, е попаднал в държавната администрация, остана без отговор.

Тогавашният шеф на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов обясни, че Харизанов, който лъсна с профил в сайта за запознанства „Сладур”, е обвинен за кражба на 53 000 лева от офиса на фирма, в която работил през 2001 г., обясни прокурорът пред Narod.bg.

Фирмата продавала камъни за облицовка, а Харизанов бил търговски посредник. Оказа се, че той дори уредил сделки с видни, но покойно вече, представители на ъндърграунда, които имаха афинитет към строителството на хотели в зимните и морските курорти. Изчезналите от касата на фирмата пари били предназначени за заплати и разследващите се съсредоточили към вътрешните хора от фирмата. Освен Харизанов по делото били разпитани още десетина служители. Харизанов твърди, че тогава е минал през детектора на лъжата, който не го е уличил, след което никой не го търсил по това дело.

Хронология на престъплението

По време на кражбата на огромната сума Георги Харизанов е бил в изпитателен срок на условна присъда за изнудване, за което ще ви разкажем в отделен материал. Грабежът става във фирмата на арх. Дамян Стоянов „Стоа”, където Жоро Тръбата работи като търговски директор, разкри информаторът на Narod.bg.

Самият Харизанов часове преди обира е внесъл в касата няколко хиляди лева. Привлечен е за обвиняем, защото негов пръстов отпечатък е открит по стъклената витрина в кабинета на управителя на фирмата, където никой от служителите не е имал право да припарва. Според прокуратурата Харизанов и неустановени по делото негови съучастници са проникнали в помещение 404, където се съхранявала касата на дружеството. Бандитите демонтирали облегалката на стол с колела, натоварили тежкия сейф на него с помощта на кабели и го овързали с тях. След това забутали стола до тоалетната на етажа.

Зад умивалнята с оксижен срязали металната врата на сейфа и отмъкнали 24 000 лева и 11 500 щатски долара, които се намирали вътре. След това влезли в кабинет 401, но без взлом, ас помощта на шперц. Оттам проникнали в друга стая, където бил офисът на управителя. Там също имало каса., те я отключили, без да разбиват, и откраднали още 2000 долара, поясни читателят на Narod.bg.

Около 4 ч. призори един от пазачите на сградата отишъл в тоалетната и видял, че там има разбита каса. Веднага се обадил на управителя и на собственика на фирмата, както и на полицаите от 7 столично РПУ. И тогава дошла изненадата . ченгетата открили отпечатък от търговския директор Георги Харизанов по секцията, където е била касата от кабинета на управителя. Свидетелите категорично заявили, че никой от служителите като Харизанов, включително и той, не са имали достъп до това място без присъствието на шефа и няма как да е докосвал витрината до сейфа.

Така на Харизанов е повдигнато и второ обвинение, което е висящо цели 10 години, като преди срока за прекратяване по давност е внесен обвинителен акт през 2012, когато хитрецът вече е в борда на „Напоителни системи”. В крайна сметка Софийският градски съд оправдава Жоро Тръбата, защото смята, че следата от него не е достатъчно доказателство, че е съпричастен към извършеното престъпление. Установено е, че той многократно е посещавал двете помещения, в които е извършена взломната кражба. След разкритието на прокуратурата за това обвинение през 2012-а, Георги Харизанов на пресконференция обяви, че научил за кражбата и се озовал на мястото, за да „помогне”.

Очаквайте продължение в Narod.bg, в което ще научите за криминалната регистрация на Георги Харизанов за закана за убийство, защо е осъден от „Топливо” за дълг от 210 хил. лева и още интересни факти около най-доверения подмазвач до Бойко Борисов.

Източник: narod.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://otupor.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!