Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Расте броят на звездите, отблъснати от пекинската „геноцидна Олимпиада”

Ума Търман

Актрисата Ума Търман за репортерите на BBC: „Досието на Китай за човешките права е ужасяващо.” (news.ninemsn.com.au )

Shar Adams – Бризбън, Австралия

„Никой освен Международния олимпийски комитет изглежда не вярва, че правителството ще направи значителни отстъпки по отношение на човешките права преди началото на Игрите”, заяви организацията за медийна свобода, Репортери без граници, в годишния си доклад за 2008 г. „Всеки път, когато един журналист или блогър бива освободен, друг влиза в затвора. (…) За китайските дисиденти вероятно това лято ще е тежко”.

Наскоро американската актриса Ума Търман се присъедини към все по-нарастващата група знаменитости, говорещи открито относно досието на Китай за човешките права в домакинстването му на Олимпиада ‘2008.

Монтаж от плакатни кампании на различни политически активистки организации, протестиращи срещу китайското домакинство на летните Олимпийски игри в Пекин. (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Имайки предвид неотдавнашното решение на Стивън Спилбърг да се оттегли от поста си на художествен консултант на пекинската Олимпиада поради въвличането на Китай в суданската криза, г-ца Търман заяви, че американският филмов режисьор  би могъл да добави още някои неща към изброените от него опасения.

„Въпреки че има толкова много добри неща в Китай и в китайския народ, досието за човешките права на китайското правителство е ужасяващо. Мисля, че Стивън Спилбърг би могъл да напише по-дълъг списък. Стивън, моля, изхаби малко повече мастило за това”.

Г-ца Търман, дъщеря на Робърт Търман, специалист по тибетски будизъм и първият американец,  ръкоположен в будистки монах, бе особено загрижена относно тежкото положение на тибетските будисти в Китай, но отбеляза, че съществуват и много други проблеми по отношение на човешките права.

„Не се шегувам – каза тя за BBC – досието на Китай за човешките права е ужасно и сред населението на китайския народ има прекрасни, загрижени, чудесни хора, които са също недоволни от досието на правителството и от някои от направените от него избори и начини на поведение.”

Стивън Спилбърг заяви неотдавна, че ситуацията в Дарфур се влошава бързо и че съвестта му не му позволява да „продължи с работата както обикновено”.

„Точно сега моите време и енергия трябва да бъдат изразходвани не за олимпийски церемонии, а в правенето на всичко, което мога, за да помогна да бъде сложен край на неописуемите престъпления срещу човечеството, които продължават да бъдат извършвани в Дарфур”, каза той в изявлението си.

Г-ца Търман и г-н Спилбърг се присъединиха към все по-нарастващия кръг от знаменитости и високопоставени държавници, изразили загрижеността си по отношение на продължаващите нарушения с човешките права от страна на Китай.

Наскоро принц Чарлз обяви, че е отклонил покана за посещение на церемонията по откриването на Олимпиадата в Пекин, отбелязвайки в изявлението си, че „живо се интересува от Тибет”.

Миналия август в Атина бе стартиран Световен щафетен огън на човешките права, имащ за цел повишаването на информираността относно преследването на религиозна основа в Китай и особено жестокостта на преследването срещу практикуващите Фалун Гонг .

Оттогава Щафетният огън е бил посрещан в градове в Европа, Австралия, Нова Зеландия, Африка и части от Азия, привличайки федерални, държавни и местни лидери да изразят загрижеността си, че Олимпиадата и престъпленията срещу човечеството не могат да съществуват заедно.

В момента Щафетният огън потегля от Израел за САЩ, за да завърши в Азия през м. август.

В началото на февруари група нобелови лауреати, политици и олимпийски атлети изпратиха отворено писмо до китайското правителство, призовавайки го да прекрати подкрепата си към Судан.

Сред подписалите го бяха архиепископ Дезмънд Туту, актрисите Миа Фароу, Ема Томпсън и Джоана Лъмли, певицата Анжелик Киджо и британският драматург Том Стопард. Организацията Хюмън Райтс Уотч приветства загрижеността на знаменитостите относно Дарфур, но предупреди, че ако въпросът за нарушенията с човешките права не бъде повдигнат в Китай, резултатите няма да бъдат задоволителни.

„Репресиите в Китай се засилват и олимпийските спонсори, правителствата и световните лидери – особено тези, които плануват да посетят Игрите – не могат да се преструват, че това не е така”, каза Минки Уордън, медиен директор на Хюмън Райтс Уотч. „Тези влиятелни играчи би трябвало да са подготвени да покажат стъпките, които ще предприемат по въпроса за влошаващото се състояние с [човешките] права в Китай, или рискуват да се опетнят с провала на човешките права.”

Миналата година група от 57 адвокати, академици, издатели, писатели и активисти на човешките права в Китай се присъединиха към гласовете на хиляди работници от китайски провинции, които са подписали петиция, гласяща „Искаме човешки права, не Олимпиада”.

Групата дисиденти подписа отворено писмо, осъждащо ареста на активиста за човешки права, Ху Жиа (Hu Jia), и призова правителството да подобри състоянието с човешките права преди тазгодишната Олимпиада.

Оттогава Ху продължава да е в затвора и броят на тези, които се присъединяват към него, се увеличава.

„Никой освен Международния олимпийски комитет изглежда не вярва, че правителството ще направи значителни отстъпки по отношение на човешките права преди началото на Игрите”, заяви организацията за медийна свобода, Репортери без граници, в годишния си доклад за 2008 г. „Всеки път, когато един журналист или блогър бива освободен, друг влиза в затвора. (…) За китайските дисиденти вероятно това лято ще е тежко”.

Китайската комунистическа партия, обаче, си остава параноична по отношение на всичко, което би могло да накърни имиджа й по време на Олимпиадата.

„Вярваме, че всеки нямащ нищо общо с Олимпиадата политически въпрос, не би трябвало да бъде свързван с Игрите в Пекин”, каза Лиу Жингмин (Liu Jingmin), изпълнителен вицепрезидент на пекинския Организационен комитет за Олимпиада‘2008 по време на пресконференция миналата година, по информация на Ройтерс.

„Вярвам, че приготовленията за Олимпиадата са допринесли изключително много за развитието на човешките права в Китай”, добави той.

Чудно какво биха казали за това хилядите невинни хора, чезнещи в трудови лагери и лагери за интернирани, пръснати из особено жестоките през зимата китайски провинции, ако можеха да чуят дори и бегла дума от външния свят.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!