Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Замърсеният въздух помрачава пекинската Олимпиада

Ren Wenyi, Central News Agency

Остават по-малко от 200 дни до откриването на пекинската Олимпиада през август и замърсяването на въздуха се превръща във все по-належащ проблем. Въпреки изтощителните усилия на китайския режим и огромния бюджет за подобрения в тази насока, тревогите по отношение качеството на въздуха в Пекин не са се разсеяли и това допълнително допринася за негативния имидж на Китай.

Откакто Пекин бе първоначално провъзгласен за домакин на следващата Олимпиада, качеството на въздуха е тема на международна загриженост. Поради бързия икономически растеж на Китай през последните години, замърсяването на въздуха, причинено от значително нерегулираните индустрии, е неволен съучастник в глобалното затопляне. Пекин е един от най-замърсените градове в света. Потенциалните му рискове за здравето също доведоха до засилване на международните критики.

Когато Китай се кандидатира за домакин на Олимпийските игри, страната пое ангажимента за осъществяване на 20 подобрения на околната среда в Пекин. Освен това пекинският Олимпийски комитет и Програмата за околната среда на ООН (United Nations Environment Program / UNEP) подписаха споразумение за незамърсяване на въздуха и водата; за вредните шумове; за благоприятна среда за комуникации и благоустрояване; за активно разгласяване и утвърждаване на повишена съзнателност относно околната среда; и за очаквания в установяване на „зелен” модел на околната среда за Олимпийските игри.

За момента в Пекин има 3.1 милиона автомобили. Изхвърляните от тях газове съставляват между 40 и 50 процента от замърсяването на въздуха в града. По тази причина пекинските власти планират да редуцират автомобилите до приблизително 1.3 млн. коли по пътищата на Пекин по време на Олимпиадата.

Властите в Пекин са привели в действие много мерки, сред които затваряне на хиляди малки въгледобивни мини и строителни обекти в околностите на града; затваряне на фабрики, изхвърлящи замърсени отпадъци; парични поощрения за съобщаване за фабрики, изхвърлящи замърсени отпадъци; и т.н.

Въпреки че Пекин положи усилия, бързото икономическо развитие и растежа на броя автомобили в града с над 1000 коли дневно допринесоха за ограничените резултати, а проектите за Олимпийско строителство на порядъчната стойност от 40 милиарда щ.д. също влошиха качеството на въздуха.

Предварително определеният брой дни за „синьо небе” над Пекин за 2007 г. не бе постигнат до 31 декември. Според Ду Шаоджонг (Du Shaozhong), зам.-директор на пекинското Бюро за опазване на околната среда, постигането на целта за „синьо небе” би било изключително трудно.

С приближаването на Олимпиадата в Пекин подобряването на замърсения въздух в града трябва да е неизбежно. Кметът на Пекин, Гуо Жинлонг (Guo Jinlong), наскоро призна, че намаляването на вредните емисии и на замърсяването е пръв приоритет за тази година, но трудностите са почти непреодолими.

Международната общност е разтревожена, че усилията на Пекин не дават резултати. Докладът на UNEP посочва, че замърсяването на въздуха в Пекин далеч надхвърля границата на безопасността, определена от Световната здравна организация. Предположенията са, че борбата със замърсяването в Пекин е далеч от постигането на значителен напредък преди Олимпиадата.

По думите на председателя на Международния олимпийски комитет (МОК) Жак Рох, ако проблемът със замърсяването е твърде голям, биха могли да се отложат спортовете за издръжливост, като маратоните. Освен това, някои държави са решили да забавят пристигането на своите атлети в Пекин, за да избегнат евентуална вреда от неблагоприятната обстановка.

Остават пет месеца до пекинските Олимпийски игри и въпреки че китайският режим разгласи на висок глас за своите грандиозни усилия, качеството на въздуха все още кара атлетите на много държави да се отдръпват назад само при вида му.

Но Китай вече има изготвен ред на приоритетите си – икономиката, разрешаването на различни социални конфликти и поддържането на социална стабилност. Наистина, както казаха някои пекински експерти, при това положение въпреки че властите полагат усилия и за опазването на околната среда, това определено е от второстепенно значение и няма да бъде извършено както трябва.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!