Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Кой храм следва Пътя?

На игумена на Шаолин, Ши Йонгшин (Shi Yongxin), бе подарен автомобил от местните власти за „принос към туризма”. (Dajiyuan)

100 000 ренминби (прибл. 13 263 щ.д.) буквално излетяха във въздуха под формата на дим от гигантски пръчици за горене с рекламна цел. (Dajiyuan

Монасите от храма Дабей следват будистката доктрина за придвижване само пеша. (Dajiyuan)

През последните години монаси от Шаолин, Китай, печелят международно признание за физическата си издръжливост и изключителните си постижения в кунг-фу. Трупи на монаси от Шаолин обиколиха света, а храмовете в Шаолин се превърнаха в обичайна дестинация за чуждестранни пътешественици, някои от които дори остават там и по-дълго. Но докато атрактивните трикове на храма спечелиха много сърца в чужбина, будистките кръгове в Китай далеч не са впечатлени, като почти 95% от участниците в Интернет-проучване твърдят, че монасите не би трябвало да се въвличат в светски дела.

Мнозина са убедени, че манастирите в Шаолин са изоставили монашеските си традиции за напускане на света и скъсване със светските желания и стремежи, като са се превърнали в туристически рекреационни центрове, обсебени от мисълта за пари и репутация.

На 9 януари мнение на потребител, назовал се „група манастирски монаси”, сравни храма Шаолин с храма Дабей (Dabei) в Шанси (Shanxi).

Постингът получи многобройни отзиви, с над един милион посещения за 8 дни и над 7 000 отговора. Над 70 000 потребители взеха участие в проучване, озаглавено „Смятате ли, че днешните монаси трябва да приемат начина на живот на съвременното общество?”, като 95 процента от тях подкрепиха тезата, че „монасите трябва да усъвършенстват сърцата си в спокойна и чиста среда, а не да се потопяват ентусиазирано в света”.  

Потребителите се нахвърлят срещу комерсиализацията на храма Шаолин, както и срещу действията на неговия игумен, г-н Ши Йонгшин (Shi Yongxin), отправяйки критики към статуса на знаменитост на г-н Ши по международната телевизия и неговата търговска марка спагети, както и към големия брой пътуващи жени, които отсядат за по няколко нощи в храма. Тема на по-разгорещена дискусия бяха 100 000-те ренминби (около 13 263 щ.д.), които буквално излетяха във въздуха под формата на дим от най-скъпо струващата гигантска пръчица за горене в храма.

Първите дискусии започнаха със съобщение, публикувано от потребителя yuanlejushi през септември 2007 година. „Действията и намеренията на храма Шаолин под ръководството на игумена Ши Йонгшин биха накарали всеки, който действително вярва в будизма, да почувства срам”, са думите на потребителя.

„Храмът Шаолин е мястото, където са положени основите на Зен будизма, и оказва силно влияние върху последователите на Зен будизма в Китай и дори по света. Но днес храмът не популяризира Закона на Буда, не разпространява Закона, за да облагодетелства масите, а по-скоро злоупотребява с престижа, установен в продължение на над 1000 години от велики монаси, с цел своеволното натрупване на богатства. Ако това не е цирк, какво е?”

Друг потребител казва: „Наблюдавайки последователните думи и дела на Ши Йонгшин и неговото отношение към нещата, които върши, изглежда, че той ръководи тайно звено на комунистическата партия.”

Храмът Шаолин е основан преди повече от 1000 години от основателя на Зен будизма, Бодхидарма. През последните 20 години, с появата на филм за храма, той се превърна в най-предпочитаната туристическа дестинация в провинция Хенан (Henan) и в опора на икономиката на град Денфенг (Denfeng). Според управата на храма, той е бил комерсиализиран, за да отговори на материалните и духовни нужди на вярващите от всички религии.

Сравнения бяха направени с храма Дабей (Dabei) в Шанси (Shanxi), за който потребителите казаха, че е вероятно единственият останал храм в Китай, който не е поставил своя „кутия на добродетелта”, за да събира пари. Монасите от храма Дабей работят здраво, за да запазят независимостта си, носят стари роби, никога не влизат в контакт с пари и се хранят само веднъж дневно.

„Какво затрогващо сравнение – пише потребителят Sam800 – възхищавах сена храма Шаолин, защото има толкова много вълнуващи истории и удивителни традиции. Но сега изпитвам дълбоко възхищение към монасите от храма Дабей. Времената са се променили толкова много, но те все още се придържат към своите фундаментални вярвания.

Мога да почувствам съществуването на дълбок смисъл в живота им, а от друга страна, храмът Шаолин се е превърнал просто в празна обвивка. Стремежът към слава и лична облага изпълва това място до краен предел.”

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!