Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Възродете традиционната китайска култура, унищожете ККП

Д-р Zhang Tianliang, Специално за Epoch Times

Използвайки маската на традиционната култура китайската комунистическа партия (ККП) е спонсорирала много представления, които всъщност служат за популяризиране на партийната култура – трик, заблудил мнозина. Онези от чужденците, оказали се в плен на китайската култура, смятат погрешно, че културата на ККП е всъщност традиционната култура на Китай. Приемайки радушно в своето съзнание тази китайска култура, те всъщност приемат културата на китайската комунистическа партия.

Конфронтацията между традиционната китайска култура и културата на ККП е основна тема в продукциите на нюйоркската компания „Небесни сценични изкуства”, спонсорирани от телевизия NTDTV. Когато анализираме политическите аспекти, за да открием причината за този конфликт, трябва да посочим, че културната конфронтация не е просто тема, обрисувана в тези продукции; тя е ключов фактор, определящ курса, поет от китайското общество.

ЛОНДОН (ОК): Баронеса Уилкокс, която е и президент на Националната федерация на консуматорите, както и президент на Института за търговски стандарти, сподели, че е силно впечатлена от Китайския спектакъл (Shen Yun) на нюйоркската компания „Небесни сценични изкуства”, както и че е изненадана от реакцията на придружителя си, когото тя описа като ‘голям човек от военните’: „Очаквах, че ще му се стори много скучен, но той дори го намира за пленяващ…Времето просто отлетя, ей така отлетя…”. Баронесата каза, че обясненията между отделните изпълнения са били много полезни „защото знаем какво да очакваме, имаме описание за това, което следва…Наистина е много интересно… Разбира се, красиво е – това очаквах. Деликатно е – това също очаквах. Колоритно е – и това очаквах. Но не е шумно, както очаквах и в него има много повече неща, които имат задълбоченост на различни нива.” Февруари 2008 г.

ЛОНДОН (ОК): 100-годишната г-жа Силвия Макмастър сподели впечатленията си от Китайския спектакъл (Shen Yun) на нюйоркската компания „Небесни сценични изкуства”: „Мисля, че беше отлично. Много красиво и беше изпълнено с такава лекота… хареса ми всичко – красивите костюми, красивите им ръце.” Февруари 2008 г.

ЛОНДОН (ОК): „Действително свършиха чудесна работа, просто изумително!”, възкликна след концерта на Shen Yun в Royal Festival Hall Уйлям У, помощник-директор в MOEA U.K., който дойде на представлението с цялото си семейство. Февруари 2008 г. (Epoch Times)

ЛОНДОН (ОК): Родената в Китай Уенди (вдясно) покани приятелите си Рос (вляво) и Нина да гледат с нея шоуто и каза след това: „Наистина се насладих на различните костюми, направени с много въображение и на начинът, по който изпращат посланието.” Февруари 2008 г. (Epoch Times)

ЛОНДОН (ОК): Децата на семейство Кан (на заден план, отляво надясно) Ейса, Айван, (на преден план, отляво надясно) Кейн и Онар пътували от Нотингам до Лондон (над 200 км, бел. ред.) специално за концерта на Shen Yun. „Пътуването определено си струваше” - каза гимназиста Ейса – „Намирам го (шоуто) за наистина добро”, допълни той, споменавайки, че най-много му е допаднало изпълнението „с плаката за Фалун Гонг, където детето и майката бяха насила разделени. Това ме накара да се замисля…” Той коментира също така и представянето на китайската култура в шоуто „Това също ми допадна, тя (китайската култура) е така подредена и перфектна.

Харесах музиката и танцовите изпълнения, те бяха по-задълбочени отколкото очаквах”. Тука Онар се включи: „А аз намирам движенията им за много ефектни, защото са синхронизирани и костюмите им са наистина ярки и атрактивни. Димният ефект и водните феи заедно с другите специални ефекти бяха всичките много добри и красиви. Музиката създаваше приятна и подходяща атмосфера за всяко изпълнение”. 17-годишният Айван изказа също впечатленията си: „Аз се интересувам от китайската култура, наистина ми е интересна, защото е много различна от моята, Западната, култура. Нравствените поуки и задълбочените послания са нещо, което често отсъства от Западната култура”. Февруари 2008 г. (Epoch Times)

ОСАКА (Япония): Роденият в Китай, но живеещ вече 6 години в Япония бизнесмен по международна търговия, Янг Ши, каза за Спектакъла: „Мисля, че представлението използва изкуството, за да подчертае копнежа за справедливост и свобода, който хората таят в сърцата си. Намирам представлението за хипнотизиращо. Хората ще го харесат”. Февруари 2008 г. (Epoch Times)

ОСАКА (Япония): Гао, дипломант от Университета Кобе, но родом от Шандонг, Китай, сподели развълнуван пред репортера: „Сълзите ми потекоха в момента, в който завесата се вдигна и не можех да ги спра през цялата първа половина на шоуто. Защо се случи това? Защото изведнъж пред мен се откри една много необичайна сцена и аз бях напълно запленен. Сълзите ми естествено тръгнаха.” Той каза, че е живял 7 години в Япония, но никога не е забравял за произхода си. „Но след като гледах шоуто днес, аз преоткрих своята гордост да се наричам китаец.” Гао беше много зарадван, че сега повече хора ще разберат какво представлява истинската традиционна китайска култура. „Надявам се, че и аз ще мога да направя нещо, за да помогна за това.”, завърши той. Февруари 2008 г. (Li Xiangshu/Epoch Times)

ХАГА (Холандия): Посланикът на Литва в Холандия, Вайдотас Верба, нарече Shen Yun „много необичаен”: „Много необичаен, много специален. Никога не съм виждал подобно нещо. Много се радвам да присъствам тук.” (Lixin Wang/Epoch Times) Февруари 2008 г.

ХАГА (Холандия): Рут Ван Диденхофен, мениджър на театъра World Forum Theater в Хага, сподели след представлението: „Трябва да кажа, че това беше едно много добро шоу. Остави силно впечатление относно китайската култура. Всичко беше синхронизирано перфектно – съчетаване на технически умения и култура. Декорното видео и реещите се неща бяха перфектни, добро комбиниране и на оркестър с изпълнители на сцената.” Февруари 2008 г. (Lixin Wang/Epoch Times)

ХАГА (Холандия): Комедиантът Ерик Ван Муисвинкел каза за Shen Yun: „Чудесен е! Визуално е чудо! Публиката е в захлас от момента на вдигане на завесите…За мен най-впечатляваща беше изпълнителката на ерху (китайска двуструнна цигулка, бел. ред.) Това беше пленително. Цялата публика беше (като) омагьосана. За мен това беше кулминацията.” Февруари 2008 г. (Jan Jekielek/Epoch Times)

ХАГА (Холандия): Студентите Мухибе и Стефан бяха впечатлени от представлението: „Начинът, по който пееха ме просълзи. Стигна до сърцето ми. Сцената с момичето в затвора, това също ме трогна почти до сълзи. Смятам, че посланието е винаги да помагаш на по-слабите и с това да доказваш, че си добър човек. Да не си егоист, а да те боли за другите”, каза бъдещата журналистка Мухибе, докато следващият специалност мултимедия Стефан допълни: „От време на време сълзи се появяваха в очите ми…В изпълненията, песните и във всичко имаше нещо задълбочено. Беше много мощно за мен… всички мои близки и приятели трябва да видят шоуто следващия път.” Февруари 2008 г. (Jasper Fakkert/Epoch Times)

ХАГА (Холандия): Рой Вилмер Джонгжан, който гледа Shen Yun с приятелката си Моена Сархане, сподели след това: „За нас в Холандия това е по-реалистично… аз съм моряк и мога да виждам света. Така виждам хората в действителната им светлина, не само което виждат туристите.” Моена изрази своите впечатления също: „За мен посланието е да ставаш по-отговорен в своето поведение и начина си на живот на този свят. Представлението ме трогна на няколко нива”. Рой допълни: „На мене най-много ми допадна сцената в началото, където хората седяха в кръг в парка и полицаят дойде да им пречи, казвайки: ‘На вас не ви е позволено да изразявате това, което пише на плаката’. На хората му отвърнаха: ‘Това, което правиш не го приемаме’. Защото те имат свое мнение; на тях не им е нужно някой друг да разсъждава вместо тях”, за което Моена коментира: „Според мен важното е сега това послание да стигне до децата. Ако това може да им се обясни…то ще направи голяма разлика…Да виждаш някой, който прави добро. Човек трябва да има пример (в живота) и това за тях ще е добър пример за подражание. Ако те имат такъв пример за подражание…това може да направи огромна разлика.” Февруари 2008 г. (Jan Jekielek/Epoch Times)

Информация за концертите на нюйоркската компания „Небесни сценични изкуства”:
www.DivinePerformingArts.org.

В разправата с традиционната китайска култура политиката на ККП може да бъде разделена на два периода. В първия период тя се стреми да елиминира традиционната култура – усилие, което достига своя връх по време на „Културната революция”. През това десетилетие китайската култура бива погубена. ККП унищожи не само физически историческите реликви, простиращи се до 5 000 години назад; тя уби духа на традиционната китайска култура.

Във втория период ККП влезе в ролята на наследник на традиционната култура, заявявайки правото си да я тълкува, докато експлоатираше и изопачаваше нейната същност.

Много хора са забелязали, че когато чуждестранни лидери посещават Китай, ККП често организира първата им спирка да е град Шиан (Xi'an). ККП използва културните реликви от процъфтяващите епохи на династиите Хан (206 г. пр. н. е. – 220 г. сл. н. е.) и Танг (618-906 г.) за заблуда на чужденците.

Преди появата на базираната в Ню Йорк независима китайска телевизия Ню Танг Дайнести (New Tang Dynasty TV / NTDTV), стратегиите на ККП изглежда работеха ефективно. Не само чуждестранните правителства имат оскъдни познания относно китайската култура – много от жителите на страната приемат артефакти като калиграфия, живопис, антики, архитектура и облекло, както и различни умения (театър, танци, бойни изкуства и акробатика) за традиционна китайска култура – една повърхностна интерпретация.

Използвайки маската на традиционната култура ККП е спонсорирала много представления, които всъщност служат за популяризиране на партийната култура – трик, заблудил мнозина. Онези от чужденците, оказали се в плен на китайската култура, смятат погрешно, че културата на ККП е всъщност традиционната култура на Китай. Когато приемат в своето съзнание радушно тази китайска култура, те всъщност приемат културата на ККП.  

След появата на NTDTV, обаче, ситуацията претърпя драстична промяна.

Тъй като тази партийна култура е била скрита зад името на традиционната култура, ККП се страхува силно от възраждането на истинските китайски традиции. Когато тази партийна култура бъде разобличена, това не само ще урони имиджа на ККП, но което е по-важното – ще разкрие директния контраст между традиционните китайски обичаи и двуличната, изкривена и зла партийна култура.

Когато се възроди вярата в традиционната култура и нравствените ценности, съвестта на хората също ще се пробуди. Разпадът на партийната култура е неизбежен. Когато това се случи, ККП – тази зла политическа система – ще загуби средата, на която разчита за оцеляването си.

С други думи, процесът на възраждане на традиционната китайска култура днес е процес на унищожаване на културния облик на ККП. Партийната култура се изправя пред една трудна ситуация, от която не може да избяга. Ако не направи нищо, ККП ще наблюдава безпомощно как нейната партийна култура рухва и загива.

Ако обаче вложи своите човешки, материални и финансови ресурси във възраждането на истинската китайска култура и започне съревнование с NTDTV, това само ще ускори процеса на гибелта й. Ето защо, за да се задържи по-дълго ККП предприема действия да възпрепятства възраждането и разпространяването на традиционната китайска култура.

Неотдавнашните събития в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис и Хюстън (САЩ);  Торонто и Монреал (Канада); Линкопинг (Швеция); и София (България), при които китайските посолства и консулства директно се намесиха в представленията на NTDTV, напълно разкриха огромния страх на ККП от повторната поява на традиционната китайска култура. Тя се бои толкова много, че не жали усилия да осуети подобни продукции – неизбежно действие на правителство, което няма алтернатива за гарантиране на собственото си оцеляване.

Това, което може да се очаква, е че преди пълния си крах в своето отчаяние ККП ще продължи да прави опити да се намесва, но за хората с бистър ум нейните усилия ще продължават да си остават напразни. 

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!