29 млн. от хазната за клана на министър

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

28 590 170 млн. лв. са усвоили фирмите на бащата на министъра на туризма Николина Ангелкова и на съдружника на съпруга й от джоба на данъкоплатеца, докато тя се подвизава на високи обществени длъжности като ръководител звено и заместник-министър на регионалното развитие и шеф на АПИ, а после като министър на транспорта и на туризма, разкрива с документи Биволъ. Потърсихме за коментар медийния съветник на министъра още в неделя, но не получихме каквато и да било информация до редакционното приключване на броя. А темата е гореща. Още повече, от дейността на част от фирмите в клана се облагодетелства и братът на еврокомисаря Мария Габриел, който прави 109 000 лв. от купуването на невъзможно ниска цена на апартамент от дружеството и го завърта с огромна печалба.

Ето какво сочи разследването на Биволъ по общодостъпните данни от Агенцията за обществени поръчки:“ Фирми и консорциуми с участието на Панайот Панайотов, баща на министъра на туризма Николина Ангелкова, са спечелили обществени поръчки за близо 13 милиона лв.(12 815 580 лв. – б.р.)

Панайот Николов Панайотов е съсобственик на Графит Комерс ООД, регистрирана в Кърджали.  Обществените поръчки спечелени от тази фирма (вкл. и в консорциумите Женда ДЗЗД и Баните ДЗЗД, в които фирмата има малък дял) са основно за строителство и ремотни на пътища и мостове. Общата сума е 11 855 469 лв. Това показва справка в данните от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Отделно от това, обединението БГ ГРУП 2010 ДЗЗД с 50% участие на Графит Комерс е спечелило поръчки за 960 111 лв. от община Кирково.

Ангелкова е една от трите дъщери на Панайот Панайотов, но е единствената, която е избрала да носи бащиното име на баща си, а не фамилното. Преди да стане министър на туризма през 2014 г., Николина Николова (при управлението на Царя и ДПС е сътрудник на известния депутат Рамадан Аталай, явно по кърджалийска линия, след идването на ГЕРБ – б.р.) последователно работи в Министерството на регионалното развитие и благоустройството като директор на дирекция, член е на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура, а до 2013 г. отново при кабинета Борисов 1 е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.

Първият министерски пост на Ангелкова е от 2014 г. в служебния кабинет на Близнашки като министър на транспорта. Същата година тя се омъжва за брокера на луксозни имоти Христо Ангелков (на снимката от брачното тържество от сайта Родопи 24), с когото се познава от специализация в САЩ през 2009 г. (т.нар. й завършване на Харвард, което е всъщност е неколкодневен курс – б.р.).

Така “дриймтиймът” на Ангелкова се разширява и с Красимир Шалев – съдружник на Ангелков във фирмата за луксозни имоти Ирис Естейтс.

Красимир Шалев е собственик на строителната фирма Бигла 3, в чийто актив има обществени поръчкиза 15 774 590 лв. Поръчките за саниране по програмата за енергийна ефективност са за близо два милиона и половина лв. (програмата се развива при кабинетите Борисов 2 и 3, на които Ангелкова е член като министър на туризма – б.р.)

Фирмата се появява като изпълнител на скандалния ремонт и преустройство на Националния музей за българското изобразително изкуство. Договорът за този ремонт на стойност 3,6 милиона лв. е сключен на 23.02.2010 г. година между Министерство на регионалното развитие и благоустройство и Министерство на културата. Според официалната биография на Ангелкова през 2010 г. тя ръководи звено Контрол, комуникация и координация в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Контролът на ремонта на музея обаче явно не е бил на висота, тъй като впоследствие одитори на Министерството на културата разкриват фактурирани, но неизпълнени ремонтни дейности за стотици хиляди лева.

Бигла 3 е също така фирмата, предоставила евтин апартамент на брата на еврокомисарката Мария Габриел. Докато Габриел ползва години наред евтино общинско жилище за 400 лв. на месец, нейният брат Борис Неделчев /сега на 36 г./ успява да се сдобие с голям апартамент в София. Биволъ разкри, че той е сключил изключително изгодна сделка с Бигла 3, която му носи голяма печалба в рамките на 3 години. На практика апартаментът му излиза гратис.

Освен със строителство и с луксозни имоти, Красимир Борисов Шалев се занимава и с държавни дела. Той се явява сътрудник по регионално развитие на депутата от ГЕРБ Димитър Гечев“. Последният е интересна фигура – депутат втори мандат, въпреки своите едва 37 години, т.е. е избран на 31. Предишният му опит е като шеф на охранителна фирма във Велинград, поради което е в комисията по избор на нов боен самолет. Иначе основната му парламентарна активност е свързана със законите земеделските собственици и земеделските земи. Последното е полето на действие на съпруга на Ангелкова и неговия съдружник с големите обществени поръчки.

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: https://19min.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!