Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Адвокат Белянова до посолството на САЩ: Ако ще се борите срещу корупцията в България, правете го с реални действия

Адвокат Албена Белянова е бивш зам.-директор на Агенция "Държавна финансова инспекция

"Изпратих писмо до посолството на САЩ в България, за да знаят, че все още има български граждани, за които не думите, а действията са от значение. На празни приказки сме се наслушали. Ако ще помагат на България в борбата срещу корупцията, да го правят с реални действия, а ако не, поне да не ни заблуждават, че работят за Справяне с корупцията, защото това ни вреди допълнително. Ако има накъде", съобщава адвокат Албена Белянова, която е и бивш зам.-директор на Агенция "Държавна финансова инспекция. "Части от текста на писмото заличих от съображения за сигурност и за защита на лични данни", допълва тя. Публикуваме цялото ѝ писмото до американските чиновници в България.

Ваше Превъзходителство г-жо Мустафа, 

Уважаема г-жо Ким, 

Назначаването ви съответно за посланик на САЩ в България и за специален съветник за правосъдието и борбата с корупцията беше лъч надежда за хиляди български граждани, които все още продължават да вярват и работят за укрепването на демокрацията и върховенството на закона в България. Аз, като такъв гражданин, повярвах в думите, че ще работите с гражданите и ще предприемете многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки, за да засилим заедно върховенството на закона и да се справим с корупцията.

Няма да цитирам статистики и да посочвам конкретни примери за размерите на корупцията в България, т.к. те са ви добре известни. След последните събития обаче, свързани с обвиняемия от Прокуратурата на Република България г-н Васил Божков и представените от него данни и информация, уличаващи държавни служители на най-високо ниво в корупция в огромни размери, мълчанието от ваша страна е оглушително.

Разбирам, че в качеството ви на дипломати сте ограничени от определени правила, но не разбирам защо, ако сте възпрепятствани да вземате отношение при явни данни за корупция, говорехте за Справяне с корупцията, като един от трите основни ваши приоритета.

През 2018 г. бях обучавана на тема „Борба с международната организирана престъпност”, организиран от Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршъл“ (Гармиш-Партенкирхен, Федерална Република Германия), подкрепян от правителството на САЩ. Темата за борба срещу корупцията, която е зло, която убива, която води до бедност, беше широко засегната. Научих, че срещу корупцията трябва да се борим всички, защото дори бездействието ни превръща в съучастници.

……………………………………………………… и след над 20 години работа за българските държавни институции бях уволнена без мотиви, „по преценка“ на ръководител на контролна институция, като ми беше „обещано“, че работа в България няма да си намеря. Уволнена бях защото отказах да бъда унижавана, злепоставяна, разболявана и принуждавана да си затварям очите за злоупотреби и корупция. Това, въпреки сериозните негативни последици за мен и децата ми, отвори очите ми за случващото се в България.

През последните 10 години, през които работех на ръководни позиции за българския ядрен регулатор – Агенция за ядрено регулиране, за „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД и за Агенцията за държавна финансова инспекция, включително по въпроси свързани със защитата на националната сигурност и по проекти от национално значение, вярвах, че независимо от различните икономически и политически интереси, защитата на националния интерес и върховенството на закона са водещи.

…………………………………………………………………
По трудния начин и на цена, която плащам не само аз, ………………………………….. разбрах, че България е овладяна държава. Никоя от десетките институции, към които се обърнах с искане за извършване на обективна проверка във връзка с причините, довели до моето освобождаване, не извърши проверка. Убедих се, че на най-високо ниво – министър-председател, се знае истината, но човешкият живот и достойнство нямат никаква стойност. Разбира се, потърсих защита на правата си от съда, но и там влиянието на кръговете, овладяли държавата, ясно пролича – бяха оставяни без уважение мои искания, бяха игнорирани представени от мен доказателства, бяха давани неистински свидетелски показания, беше и продължава да бъде шиканиран процесът. Някога, ако съм жива и здрава, истината ще възтържествува, но това са години борба, през които малко хора оцеляват – и физически, и психически.

В държава, в която институции като ДАНС, КПКОНПИ, ПРБ, АДФИ, НАП и др. се използват за бухалка срещу всеки, посмял да повдигне неудобен за управляващите въпрос, да не се подчини, а още повече да разкрие случаи на злоупотреби и корупция, борбата срещу корупцията, обрича този човек, ако не на смърт, то на живот в страх за близките му хора и борба за ежедневно оцеляване. Казвам го от личен опит – и от изпитаното от мен, и от осъзнаването на целта на голяма част от проверките, извършвани от АДФИ, по времето, когато бях заместник-директор на институцията. ………………………………………………………………………

До момента единствено публичността, която дадох на случилото се, ме пази. Благодарна съм на Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршъл“, че ме научи, че публичността в медиите е защита. Както ви е известно обаче малко са свободните в България медии, които не се страхуват да отразят неудобно за статуквото мнение и сигнали за злоупотреби и корупция. Когато има такова отразяване обаче вместо компетентните органи да започнат разследване, медията става обект на нападки, подигравки и преследване. Примерите са много, като последният – наричането от министър-председателя на телевизия BTV - „Божков ТВ“, е изключително показателен.

Пиша ви всичко това не само като на представители на държава, за която демокрацията, върховенството на закона и свободата на изразяване са изконни ценности, но и като на жени и майки. Ако наистина ще се борите срещу корупцията в България и срещу мафията, овладяла държавата ми, правете го с реални действия. Ако други интереси обаче са по-важни от борбата срещу корупцията, не давайте надежда на българи като мен, нито като обещавате да се борите редом с нас срещу корупцията, нито като ни обучавате на борба с корупцията, нито като ни обещавате подкрепа, която реално не получаваме. Обричате нас и семействата ни.

Като се надявам да ме разберете, оставам с уважение, 

Адвокат Албена Белянова 

Източник: liberta.bg

КАК ПРИЗРАКЪТ НА КОМУНИЗМА УПРАВЛЯВА НАШИЯ СВЯТ

Източник/ци: http://glasove.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!